用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs 真道
樓主: lovebb2
go

kts vs 真道 [複製鏈接]

引用:要最後選擇,+謝謝大家 +

原帖由 lovebb2 於 16-08-26 發表
要最後選擇, 謝謝大家
諗著第時出國,無論係咪讀到畢業,係咪讀ib,  logos好d.

如果留港,想精益求精, kts.

siubbsw 發表於 16-9-10 19:27
有家長話,學生是可以自己選讀唔讀IB,不過不是同學選讀學校便批,成績不夠好的同學,學校是會拒絕同學選讀 ...

曹校長講過,佢地直資跟EDB 約定係最少2/3 DSE,即1/3 IB。。

一直以來無超過60人入IB  STREAM,所以要揀都揀到

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-28+發表本帖

原帖由 咪臣 於 16-09-11 發表
樓主如果讀真道,校車7:10上車。反而如果讀KTS,要6:45上車。因為真道校車線全港最強,未必個個站都要好早 ...
政府資助有5萬咁多?

any source?

咪臣 發表於 16-9-11 11:21
教統局有資料

謝謝資料!

既然係官方資料。。。

任何私校收少過一年五萬,都係相當有心辦學。。。

按28人一班,私校只能超收維持。

Yanamami  更正:直資……不是私校吧~  發表於 16-9-11 11:45

Yanamami 發表於 16-8-26 09:51
我都話有人会上完小—預備班先放位,希望在人间~

"Yanamami  更正:直資……不是私校吧~  發表於 15 分鐘前"

我意思係, 如果假定政府資助額,係營運一間學校既基本駛費,即28人一班每人5萬。。。

咁收費少於5萬既私校,即在基本以下營運,靠多收既學額支持,確係要有心有力才可做下去。

‹ 上一主題|下一主題