用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 翠茵小宇宙國際幼兒園好不好?
樓主: bobotiger
go

翠茵小宇宙國際幼兒園好不好? [複製鏈接]

我個女K1讀 主流班,我而家想轉佢讀國際班,但佢既英文真係唔得! 會唔會國際班先令佢進步? ...請問大家既意見如何??

原帖由 2boysmami 於 11-7-13 06:57 發表
唔使担心, 因為由K2開始, 佢地可以下午留係學校上特別的英文班, 叫Just English, 如果你讀全日班就包埋了, 但如果你淨係讀上午班, 那你要額外付錢, 應該係1,500一個月, lee 個Just English都幾出名, 以我所知, 有校 ...

我女女K1時已經有了..$1200一個月,但我見佢英文無進步過 我同佢講英文都唔識!!

我就係覺得比左甘耐錢都無用,想係出面補就算了!

今日諗諗下,不如轉國際班會唔會好好多呢?

係呢,你小朋友都邊新都城個間嗎??

原帖由 ting-ma 於 11-7-13 15:06 發表

請問你平時有跟囡囡在家講英文故事或看英文書嗎??
為什麼覺得佢英文唔得??
學校教的英文課程唔得嗎?? 沒有功課嗎?

講真,我真係好小時間陪到佢...所以真係無幫到佢溫習! 真的是我都有一大半責任!

佢淨係識讀a-i..睇字就只係b同c..=.="

學校課程,活動真係ok架..我好滿意! 但個位曾主任就.......唔知點解佢成日對住我好似黑口黑面,唔打招呼,有一次,仲由頭望到我落腳,都唔知咩意思??!!!
但我見佢對第2個唔會甘架噃! 係咪我細個d就歧視我?

每日都有功課架,仲有一星期一次普通話填色,閱讀報告!

原帖由 2boysmami 於 11-7-14 03:08 發表
我仔係讀坑口新寶城个間, 唔係新都城!!

呀... 咁可能係K1開始, 因為我仔讀全日班, 唔使特別比錢, 所以都唔記得幾時開始... mum... 坦白講, 我係佢好細個未入學前, 已經晚晚同佢睇圖書, 讀英文, 大大下, 越來越少,  ...

wow..你好好心機呀!!
我而家見我女女成績甘,我已經掉低曬我既工作,決定轉文職做,甘多好多時間陪佢地....希望k2可以追得返曬啦!!!!

我都好想轉國際班呀!!! 但你覺得我個女會唔會驚呢? 英文會唔會好返好多呢??

甘你仔仔寫中文ok..??

原帖由 2boysmami 於 11-7-15 02:20 發表
我仔个間所有的老師都好好, 好有愛心, 完全沒有你所講的黑口黑面行為 (純粹我個人意見), 琴晚係佢地畢業典禮, 好精彩, 個個老師都好好, 所以佢地好唔捨得, 有一個老師直頭係咁喊tim, 佢真係好錫我仔班同學仔....

...

係噃,真係只有個一位...全校老師,嬸嬸..都好好..!!

原帖由 2boysmami 於 11-7-15 02:41 發表
真係唔好太担心, 佢地大大下真係會醒d醒d再醒d的....

mum.... 如果你真係好想轉, 我覺得唔使驚, 因為小朋友乜都好容易適應, 同埋我自己好鍾意國際原因係, 我想個仔唔好驚英文人, 好似琴晚咁, 我地搵唔到地鐵站, 我 ...

好多謝你既意見就真..^^
嘩..你仔仔好叻叻呀!!  

國際班學費多幾多錢架?
你仔仔將會升邊間小學??

唔好意思,好多問題tim...哈哈!

我知佢地程度都好好,個主任都有話,就算英文班,到時既中文同英文都好好的!

原帖由 coco209 於 11-7-15 07:30 發表
我又唔覺曾主任黒面,不過係小左d笑容。我仔係讀國際班,佢只係星期五先有一份英文同一份普通話填色。
如果轉國際班,要考慮中文係用普通話教,仲有係K2同K3用一個班房。 ...

可能佢係甘掛?! 不過我見佢對第2 d又唔會!
見到面唔會打招呼=.="
不過唔理啦...我都仍然好禮貌,做好我自己就得^^

只係星期五先有一份英文同一份普通話填色<<甘小好多功課噃!!

中文係用普通話教<<甘好好噃!!

K2同K3用一個班房<<係囉,唔知點解呢? 上堂個時咪好亂囉? 左邊又講野,右邊又講野?!!

原帖由 2boysmami 於 11-7-22 02:14 發表
其實睇下佢地下午的活動, 我就覺得不貴了, 因為佢地下午真係好多野學, 星期一至五都有, 有just english (我highly recommend), 有珠心算, 有painting, 有gym.  而星期六就library, 交通安全隊, 輕lim土班/非洲鼓班,  ...

just english 我女真係一般,上左半年,無進步過<<指認字同寫方面!
但就係講個方面就有講多左(就算佢唔識講)

k2開始真係會多好野,唔係仲有奧數咩..??
唔好講下午自費呢d~!

淨係講平半日係9:00-13:00,每日比人返多1個鐘架!
呢1個鐘,日日都玩/接觸唔同既野,邊間學校有??
gym仲要有cert.的<<<係咪真架?? 如果有cert.係咪要自費??

黎緊會有埋日文學,不過我諗我攪店左我個女既英文同普先,唔係佢仲亂~!!

仲有個功課輔導班$2500 4:30-6:00 我都好想,甘學校幫我攪店埋,但我見just english好似無咩用甘,同埋係咪轉一轉環境會好d..入腦d?!!

嘩..如果加埋,一個月$3184+$1200 (k1價錢)+$2500 (一至五)=$6884...好金!
仲未計出面學既野!
下年仲要加埋個細仔一齊讀,真係小d收入都唔得...哈哈~不過幼稚園辛苦d,小學咪搵到間好...都值得的!!
‹ 上一主題|下一主題