用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幫幫手宣道,禮賢邊間好
樓主: 320BeBe
go

幫幫手宣道,禮賢邊間好 [複製鏈接]

原帖由 320BeBe 於 11-2-18 17:06 發表
請問你覺得宣幼如何呢?

我俾 99分 宣道

原帖由 mylee6 於 11-3-1 22:32 發表

Hi Sunsunmimiqq,
Can you elaborate more? I also want to know the details. Thx!

老師/嬸嬸有愛心, 有耐性, 有經驗, 課程適中, 小朋友有禮, 學習態度良好.................大女兒係度畢業, 小女兒K1, 加埋差不多四年, 我都非常滿意.

人人話宣幼程度低, 但至小我女兒和她好多同學仔上到不同小學都係名列前矛. 現在大女的同學好多來自不同幼稚園(當中包括一些名幼稚園), 但上到小學我一樣聽到她們媽媽好多埋怨e.g做功課好慢, 學習進度跟吾上, 好勞氣, 小朋友吾鍾意返學...

可能真係咁岩我女在宣幼三年加現在小女兒都好彩年年都有好老師. 所以我比99分, 其中扣咗個一分係件校褸好肉酸啊 !

我小女兒在開學前我同老公都覺佢有問題(說話遲緩, 怕事, 內向,)但現在她健談, 開朗, 所以我真係好鍾意呢間幼稚園.

原帖由 mylee6 於 11-3-4 17:59 發表
Hi sunsunmimiqq,
Your reply really reinforce my decision coz not many Alliance KG parents provide so details like you.

Can you PM me further coz I also want to know the languages?
But only worry is E ...

我吾知點PM啊!

Languages 方面- 佢有外籍老師和國語老師, 但我無考究一日上幾多堂or 一星期上幾多堂,  我覺得呢D可以係課外補, 而宣道俾我既係$$或其他課外課程俾吾到我.

係大女幼稚園時期我有俾比學彈琴, 跳舞, 溜冰, 畫晝, 游水,國語, 劍橋英語. 不過我要以佢學得開心為主, K1-K3吾忙可以比佢試多D吾同既野, 依家小學時間無以前咁多&佢開始知道自己興趣係邊所以有D已經無學, 另外又加咗一D其他玩既活動比佢, 而英文就完全Cut 晒.

原帖由 mylee6 於 11-3-5 23:06 發表

I have been comparing Alliance with LH. After your detailed info, I prefer Alliance.
Would you mind sharing which primary school your elder daughter is studying?

holy family (kln city)

原帖由 makjac 於 11-3-9 10:04 發表
見到你地問宣幼, 真係好想講下呢間學校, 我個女依家讀緊宣幼k3, 好開心, 每班3班主任制, 每個班主任都負責10多個小朋友, 我去觀課, 見到每組分開上堂, 所以老師很容易照顧到小朋友, 亦都好清楚每位小朋友的需要.  正 ...

好詳盡, 好清楚

當年大女畢業時我都非常吾捨得, 到依家我地一班畢業生都有定時攪下活動, 而老師有時間都有出席一齊聚下架.

原帖由 makjac 於 11-3-10 13:19 發表
你個小朋友依家幾多年級呀, 同埋讀緊邊間小學呀?

我都希望我地依家呢班同學仔將來都會繼續聯絡, 更加希望好似你地貢可以約埋老師們出黎呀!

依家P.2 係九龍城一間女校,  其實我地一班家長都係靠Facebook 先可以成日有聯絡, 而有D老師都有 Add我地所以先可以仲Keep到.

原帖由 ms_piggylam 於 11-3-11 23:37 發表
唔好意思, 因為我小女將會就讀宣幼, 我想問吓宣幼的課程能否銜接到宣小? 麻煩大家, 謝謝!!!

程度一定差好遠, 不過上到小學又係"洗派"再玩過一樣, 我女的同學仔上到宣小, 一樣有人全班考第一, 有幾個全級頭十名內, 所以真係好睇自己小朋友資質同家長點樣教, 我之前講過我地一班畢業生去到吾同學校都考得吾差, 所以我真係覺得幼稚園吾駛一定好谷好深, 係真係最緊要開心愉快地學紀律, 態度同如何關心人, 當時我女的同學仔妹妹出世時有小小事, 老師帶領全班同學為她祈禱, 而我有小女兒時大女吾開心(好長時間), 老師發現後, 時常同我大女傾, 佢連假期都有打過俾我問我大女的情況.

當然好既幼稚園真係未必得宣道, 但宣道令我明白真係未必要好深好谷而令小朋友乖同叻.

我本人亦教過幼稚園(係九龍塘一間好有爭議性既出名好深英文既幼稚園)不過只係兩年. 所以我好深體會到兩種模式既分別.

原帖由 ms_piggylam 於 11-3-16 23:24 發表
Thx Sunsunmimiqq.
我同我先生都很喜歡宣幼, 但如果根德園同宣幼, 你又會如何選擇呢? 再次麻煩你了, 謝謝!!

你問我的話, 我當然選宣幼lar. 我吾希望我小朋友K2, 就要因為默書而發惡夢 (我有朋友的兒子就是這樣, 當然未必個個係咁, 但我希望佢開心過呢三年)
‹ 上一主題|下一主題