用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幫幫手宣道,禮賢邊間好
go

幫幫手宣道,禮賢邊間好 [複製鏈接]

本人有宣道,禮賢AM Offer邊間好呢?禮賢可直上小學3年後不用煩,宣道得60個位上宣小,邊間好呢?
   0    0    0    0

回復 1# 320BeBe 的帖子

據我所知,禮賢都唔係直上小學架,只係會優先或加分架咋!
有錯請更正...

原帖由 320BeBe 於 11-2-18 09:45 發表
本人有宣道,禮賢AM Offer邊間好呢?禮賢可直上小學3年後不用煩,宣道得60個位上宣小,邊間好呢?

我都係呀!!宣道同禮賢~~唔知邊間好~~有無人比啲意見呀??

禮賢其實都只有三份一人可以上禮小。

不過,我考慮的問題是:禮幼的程度可以嗎?? 容不容易考其他私小或直資小學???

上年, 我有九龍禮賢上午, 宣幼下午.  我最後選擇了宣幼下午班.  因為, 兩間都唔係直上小學, 而我好心儀宣小的, 因此需然宣幼係下午, 我最後都決定讀.

我都係想知道關於去考其他直資或私小的問題,因我仲有培道有offer,係一條龍,所以唔知點選呀??

原帖由 Irismammy 於 11-2-18 12:55 發表
禮賢其實都只有三份一人可以上禮小。

不過,我考慮的問題是:禮幼的程度可以嗎?? 容不容易考其他私小或直資小學???

我留意升學專家趙榮德經常說禮賢是很有素質的幼稚園。

回覆 3# 靚C9 的文章

請問你覺得宣幼如何呢?

培道offer我都有,但如果同禮賢比,我會選禮賢。

回覆 9# Irismammy 的文章

請問講吓原因嗎?

兩間比較,宣幼

Alliance - more academic and pushy on music training during primary. Parents will very busy to assist on their academic.
Around $4000/month.
Over 90% students will go to Band 1 secondary school.
Of cos' kindergarten is not guarantee to promote to Primary.

Renish -  better chance to primary as not competitive than Alliance.
Very good care and love to child.

原帖由 bubupepe 於 11-2-19 01:33 發表
兩間比較,宣幼

宣道老師比較嚴,禮賢老師比較有愛心,禮賢小朋友品德會好些。我會選禮賢!

禮賢得1/3上禮小,secondary school is not so good, Also according to me friends , most of the alliance students can go to Band 1 secondary school.

I only got 禮賢 pm offer, Alliance is in waiting....

回復 14# kychiller 的帖子

You mention Alliance your kids are in waiting, you receive letter already? I see only people got offer receive letter but looks like no waiting letter receive?

回覆 8# 320BeBe 的文章

320BeBe:

我覺得宣幼的課程好OK, 適中, 英文有Phonics, 亦有英文故事書, 中文認生字, 如果小朋友能吸收內容, 在我的角度來看都相當唔錯.
從9月到現在, 呀仔番了6個月學, 我覺得佢的品行慢慢,慢慢的在進步.  深信, 老師的功勞實在不少, 由於仔呀仔係by school bus 番學放學, 因此, 徐了有時會有電話同老師傾兩句(唔多, 試過3次), 接觸真系唔多,  但我相信基督徒的老師, 會比較有愛心, 因此我冇擔心老師唔好.  呀仔番學冇話放僅假都話想番o個隻, 但又冇話唔肯番學o甘.........

回覆 2# bibikids119 的文章

我問過學校,無優先、亦無加分,和外來生一樣面試。

請問禮賢註冊要預備什麼!

Thank !!!

thx ah potato081!
想多口問下你,你好似仲有培道同祟真wor,咁你而家決定成點呀!祟真都好好呀!

原帖由 potato081 於 11-2-23 10:41 發表
我問過學校,無優先、亦無加分,和外來生一樣面試。

原帖由 320BeBe 於 11-2-18 17:06 發表
請問你覺得宣幼如何呢?

我俾 99分 宣道
‹ 上一主題|下一主題