用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話 ...
go

點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話   [複製鏈接]

見到你講這個話題,我也有些感想: 我每日都對住一班你所講的人" 口不對心,面目可憎 有些人真的是以為騙到自己就可以騙到全世界。這些人其實很天真,也很低能,因為在他們講大話的時候沒有想到世界上是不會有"  蠢人" 不老實的人另計。即是他們的尊長是每日每時每刻都講假話。你無須為這些無謂人動氣。

Tweety112  Agree!!   發表於 12-6-29 23:02
四隻貓  係呀, 佢地滿口大話  發表於 12-6-25 14:39

回復 wbrenda 的帖子

再分享,我本人遇過到現在都不知道用什麼形容詞來講這些" 口不對心,刻人憎的小人"。話說傾報學校時,這位亞媽就講到每一間好些的學校好差。但奇怪地這些她口中好差的學校她都有為個女報。後來我發覺這個亞媽是做地產的。我先知道己後知後覺。

raytw  奸險呀!!!!  發表於 12-6-25 14:35

我現在見到這些 "小人亞媽" 要同自己講: "時運高, 見唔到" 再和這些小人講多句。都扁低自己身份.

wbrenda  湊仔女 返放學時 緊記帶headphone

扮傾電話。。就無人會揾到你吹水了。。。  我99教我的  發表於 12-6-25 14:21

good idea!

還有一件事: 有一位話自己在銀行做經理的媽媽,報學校時,有一日請我食早餐 ( 當然我不是為了貪食份早餐啦,真係比唔起$ 23 咩, 但當時對方好堅持,我唯有說下次我請) 出事啦,我食早餐時盡訴心中情。心想有咩講咩,報那一間都照講啦,又不是什麼大秘密。怎知道對方收完料後。見到我扮作唔見。我同銀行亞媽say hi 。都扮聽唔到。都算啦。起碼妳都知道這個亞媽個為人。點知到派位後一星期, 在學校遇見。嘩!銀行亞媽好主動走來,嘩!一定又想八我派邊間啦!最後我沒有理會此人,直行直過,我覺得自己好多正能量。唔會再理這些無聊人。

囝囝mama  更係唔比啦!佢用23元收料!!!佢真係著數哂!!!  發表於 12-6-29 21:50

不過個天比你早些認凊楚對方的真面目,對自己都係一個blessing!

回復 natalie-mama 的帖子

同小器沒有關係,只是你不是同類。

very very Agreed!

有時候無遇過就真係唔知道現在有些父母咁"險"呀。有時候你心善真係無防咁多架。到見到人性的真,先會知道。不過都好過不知不覺。

我如果發現有人格人品有問題的家長我會直接叫自己個寶寶唔好同對方的仔女玩,因為近"墨者黑"。

回復 萬獸之王 的帖子

講開老師: 我都有差不多的事件,事原寶寶 K 1 時有個亞媽(就係我先前講個位做地產的) 不停話個老師差,間學校差,她講的我們班亞媽都知,都是事實。這個亞媽知道我個人敢言,不停叫我投訴,又話叫我轉校,她對我講已經叫老公同細佬幫亞女搵到學校轉,講到隨時轉得,問我轉唔轉,但我老公話,就算轉咗,去到新學校又會有另外問題。所以我們决定學習面對,無做任何變動。好不容易捱過三年。大家知唔知個地產亞媽知道我知道她的用意。好快坩埋咗一個做保險的媽媽身. 因為地產亞媽知道保險亞媽係同校長好friend 。( 但地產亞媽之前講到保險媽一蚊都唔直呀!) 然後叫校長特別照顧亞女,再叫校長欣點亞女去參加普通話比賽。但地產亞媽週圍同人講𨸏己個女怕羞,去攞經驗。但明眼人一眼就知佀個女根本就唔係怕羞個種囉。嘩!跟住同自己一直話差的老師friend 到係眾人面前交換電話,又話亞女好喜歡呢位自己話差的老師。我這三年真正是見到好多人面獸心的父母。講真做到咁出。真係唔要自己面子。你自己日後點面對自己的兒女呀。做父母不是應該用正面的態度去影響自己的兒女咩!咁樣的父母你叫兒女將來學你,嘩!重成世界!我好想嘔,每當見到此人。

just added

wbrenda  i seee....  發表於 12-6-25 21:20

加左野

係剛剛返到屋企加的。你個post 勾起我好多經歷

我係新手媽媽,之前無上EK 做功課。現在上多EK 先知做父母都可以咁!有時都幾嘆息!

我現在完全收到你講的。因為真係咁架。有些亞媽首先扮同你friend ,然後起你底。知你也都唔知。然後搵你去死。但我係慢慢先發覺班家長講有問題。講到對方咁袞,但就搨晒膊頭,可若呢

日後請多多指教。真的!自從寶寶K1 開始我覺自己有"潔癖",唔喜歡同一些"徦人"做朋友,但我好清楚自己多了一個身份,就係"媽媽",所以更加討厭 '徦"。

我會學精。不過一定不會做一個"人面獸心,得人憎的亞媽",我忠於自己. " I am not alone".

好!不吐不快!有機會再分享!晚安各位。

剛剛到,又多,真好。

我今日用你教個焦,帶headphone
,不過真是講電話,有條友想走來,後來見我個勢咁。好無奈地彈開。呢焦駛得。

‹ 上一主題|下一主題