用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

Snoopy1011 發表於 17-2-1 20:31
誠心向大家請教, 如不計收學費與否, 你會怎樣比較這兩間學校呢?
我是男拔用家,但犬兒不是這兩校用家。如我是家長,現在我會傾向選LS,因我喜歡中學生在比較多元化既環境長大,比較接近社會既縮影。DB轉直之前,選是旦一所就分別不大。當然,如你說想讀書壓力小些,有多方面興趣既培養,男拔就係咁既學校。

王家爸爸 發表於 17-2-2 11:10
個人覺得,特異功能其實係被坊間過度吹噓,將黑天鵝無限擴大,講真用特異功能入既又有幾多? ...
NBA既制度都是希望球員留至大學畢業才轉打職業,不是每個球員都會變球星,也會有傷病,給他們大學教育是一項德政。以前HK的大學冇做,反而是LS,DGS,GH和DBS等等,用僅有的資源幫政府做。坊間就返而覺得是買人拿威,其實學校係咪咁谂呢? 要威,收多幾個讀書勁既拿狀元,對HK家長仲有 marketing 既作用啦。

chun媽 發表於 17-2-7 21:30
多元化的環璄即是指 學生來自不同的階層,而男拔就貴族化多d, 是嗎?
多元化係指學生來自不同階層,始終LS有六成來自自己津小,九龍城有獨立屋,有唐樓,有公屋;像社會現實縮影,中學生早接觸,我自己覺得待人接物都是一種學習和教育,各家長喜好,冇乜對與不對。DBS不是貴族化,大部分是普通家庭,草根會少點吧。其實不是學校既問題,係草根尖子未必想報,拿學費全免;正如有人工作每天十二個鐘也不願拿綜緩。草根尖子如有得選,為什麼不選人人平等的LS,而去選DBS再拿減免呢?!

sammag 發表於 17-2-8 19:20
如果不是貴族或沒有較好既經濟條件讀DBS係咪唔適合呢?入左去讀,窮學生可能會自卑可能會受排擠嗎?還是有 ...
我完全不是這意思,DBS學校和學生都沒有這種文化,大部分是普通家庭,以前很有錢的小撮都是些old money既有錢人,比你和我更有禮貌,修養。我意思是始終要交學費,學生階層既光譜一定冇津校咁廣。學校不是想這樣,但草根尖子有得選,也未必想入DBS拿學費減免。

ANChan59 發表於 17-2-16 16:21
But your tone and content don't reflect the true picture, overtime you touch on DBS, you need to fur ...
對,可能我真係潛意識不喜歡學校轉了做直資,行文間有種意境令人誤會。Sorie sorie.
另外申請 grant/loan 既問題,真係好個人既想法,好難去改變人。中學和大學又好唔同,大學生是個人了,不清楚HK,外國如要審查,也是學生個人,不是父母。我也聽過HK同事,他的仔女大學拿 grant/loan  係去炒股票。

ANChan59 發表於 17-2-17 15:30
回覆 Soundervolt 的帖子

讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責, ...

你又對以下形成既現象有乜Comment 呢:
- 除DBS有舊生會拍心口話學費減免總額不設上限,其他學校只按要求儲備10%
- 申請如超過10%, 邊過俾?
- 審計公怖直資平均用了係單位數既百分比,而全港學生拿政府資助既係多過15%
- 有D學校要你申請時提供"住址證明", 水電煤等。有乜需要,有乜作用? 如真係有需要, 為什麼不收了你後,註冊時才提供? 我真係不知道,這是問句。

P.S. DBS沒有要求提供住址證明

‹ 上一主題|下一主題