用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 翠茵小宇宙國際幼兒園好不好?
樓主: bobotiger
go

翠茵小宇宙國際幼兒園好不好? [複製鏈接]

我都係將軍澳新寶城翠茵dieheart fans!!!! very good!!

我細仔今年入讀將軍澳坑口新寶城翠茵PN班, 哥哥剛畢業, 我自己個人意見, 哥哥四年的幼稚園, 我從來無諗過佢所得的係遠出於我預期很多很多, 我一向都認為, 幼稚園學到幾多野?? 我諗住一定要自己係屋企教佢, 而學校只係附助, 但到現在, 哥哥所學的, 已經高於我所識的(可能我自己水皮), 尤其天文地理的知識, 佢講出黎真係嚇死我, 仲要係用英文講...

另外, 讀國際班的小朋友, 學校真係攪得好成功, 所有小朋友係學校, 小朋友同小朋友之間真係用英文傾計, 有時, 係校外都係用英文對話, 相信不止我一個家長, 我仔同學的媽咪, 大家都非常鍾意翠茵, 我地一D都唔担心佢地小學後跟不上, 因為佢地的水平已經不知不覺地超越了, 所以, 細佬一定會跟哥哥讀翠茵...

仲有, 所有老師真係好有愛心, 我對佢地有百分之百信任...

原帖由 bobotiger 於 11-7-12 22:36 發表
So which school does your kids go to?

唔使担心, 因為由K2開始, 佢地可以下午留係學校上特別的英文班, 叫Just English, 如果你讀全日班就包埋了, 但如果你淨係讀上午班, 那你要額外付錢, 應該係1,500一個月, lee 個Just English都幾出名, 以我所知, 有校外小朋友特登入黎淨係讀佢lee個programme, 好開心的, 有時仲會一齊整野食, 全部英文, 所以唔使担心.

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-13 14:39 發表
我個女K1讀 主流班,我而家想轉佢讀國際班,但佢既英文真係唔得! 會唔會國際班先令佢進步? ...請問大家既意見如何??

我仔係讀坑口新寶城个間, 唔係新都城!!

呀... 咁可能係K1開始, 因為我仔讀全日班, 唔使特別比錢, 所以都唔記得幾時開始... mum... 坦白講, 我係佢好細個未入學前, 已經晚晚同佢睇圖書, 讀英文, 大大下, 越來越少, 因為佢都可以自己睇了... 直至而家, 我都無需要點理佢tim, 相反我而家主力教佢廣東話就真... 其實你唔好比咁大壓力自己吧, 佢得個3歲人仔, 你想佢點?? 另外, 你又要留意, 我仔同佢d同學, 由PN一齊到而家K3, 4年國際班, D廣東話真係.... ..... ..... 不過... 只要我地肯努力, 真係會有成果的, 成果未必即時見到, 但其實佢唔聲唔聲吸收左好多你未知.... 加油!!!

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-13 17:32 發表

我女女K1時已經有了..$1200一個月,但我見佢英文無進步過 我同佢講英文都唔識!!

我就係覺得比左甘耐錢都無用,想係出面補就算了!

今日諗諗下,不如轉國際班會唔會好好多呢?

係呢,你小朋友都邊新都城個間嗎 ...

我仔仔係讀坑口新寶城的, 佢今年成個K3(國際+主流)一共都係得三十幾人, 以我知的, 大部份都係搵直資/私校, 今年佢地都搵得不錯, 有DBS, KTS, TSL, CKY, ST Paul Co-ed, 播道, 真道, 優才, 陸慶濤, St. Francis 都有, 而派位有PLK馮晴, 聖公會李兆強, 將軍澳循道衞理.. etc...

原帖由 ting-ma 於 11-7-13 23:04 發表

多謝分享, 我囡囡下年會讀新都城校IPN class, 請問你知道小一派位如何嗎?
我見佢website 只有校名, 但沒有比例或人數呢...

我仔个間所有的老師都好好, 好有愛心, 完全沒有你所講的黑口黑面行為 (純粹我個人意見), 琴晚係佢地畢業典禮, 好精彩, 個個老師都好好, 所以佢地好唔捨得, 有一個老師直頭係咁喊tim, 佢真係好錫我仔班同學仔....

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-14 22:07 發表

講真,我真係好小時間陪到佢...所以真係無幫到佢溫習! 真的是我都有一大半責任!

佢淨係識讀a-i..睇字就只係b同c..=.="

學校課程,活動真係ok架..我好滿意! 但個位曾主任就.......唔知點解佢成日對住我好似黑口黑面, ...

真係唔好太担心, 佢地大大下真係會醒d醒d再醒d的....

mum.... 如果你真係好想轉, 我覺得唔使驚, 因為小朋友乜都好容易適應, 同埋我自己好鍾意國際原因係, 我想個仔唔好驚英文人, 好似琴晚咁, 我地搵唔到地鐵站, 我見到路人, 咪問佢, 請問地鐵站係邊呀? 路人話"Sorry, I can't speak Cantonese, can you please speak English?" 我都未答, 個仔就問佢 "Where is the MTR station?" 路人話比我仔知, 之後我仔就say thank you, 雖然係好簡單既英文, 但係好自然... 這正是我想要的... 相信這就是他四年在國際班的成果... 你問我你女女的英文會唔會進步, 我絕對相信會, 不過, 我見主流班的小朋友, 英文也不弱, 因為個just eng都好好.... 我知我的意見有點無寧兩可咁... 但都希望幫到你...

我就覺得我仔的中文都ok, 如果想睇, 我可以email比你看看佢地level :]

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-14 22:11 發表

wow..你好好心機呀!!
我而家見我女女成績甘,我已經掉低曬我既工作,決定轉文職做,甘多好多時間陪佢地....希望k2可以追得返曬啦!!!!

我都好想轉國際班呀!!! 但你覺得我個女會唔會驚呢? 英文會唔會好返好多呢??

甘 ...

可能大家真係眼大睇過龍, 其實我講左兩三次, 我仔係讀坑口新寶城个間, 唔係新都城... HAHA....

所以你問我國際班幾錢, 可能同你唔同, 因為你係新都城, 係咪?? 我仔新寶城就5100一個月, 全日班, 我都無問過淨係返上午幾錢, 因為我仔一向都會返埋佢下午的活動.

我PM你我仔仔升邊間吧... :)

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-15 18:45 發表

好多謝你既意見就真..^^
嘩..你仔仔好叻叻呀!!  

國際班學費多幾多錢架?
你仔仔將會升邊間小學??

唔好意思,好多問題tim...哈哈!

我知佢地程度都好好,個主任都有話,就算英文班,到時既中文同英文都好好的! ...

1. 我仔唔係讀Metro City个間, 而係讀La Cite Noble个間. Sorry, 我唔知兩間的分別, 但在剛過去的畢業典禮裡面, 我覺得間間分校的小朋友都好有實力, 好叻, 表演得好精彩, 連有些男家長也出聲讚佢地真係好勁.... 所以應該對它們有信心.

2. 我仔有額外比錢讀中文, 寫的字不淺, 而我自己又會抽時間同佢睇/讀中文書, 所以佢自己都可以睇到當中意思, 只係有時候需要問我, 至於PTH, 我仔就不是太好, 他只係識讀番佢PTH書裡的內容/字, 但不可以自由發揮.

3. 初初Cantonese好差, 因為我之前一直多數同佢講英文, 而我都係近年(K3開始)先不停訓練佢Cantonese, 而家好左好多, 而佢地一齊讀足的四年的同學, Cantonese真係有D問題, 因為我地問佢地野時, 佢地想用番中文答我地, 但個腦出現的係英文, 所以佢地要諗一諗, 慢慢轉番中文, 到講出黎既中文會怪怪地, 次序就好似英文咁相反左, 不過只要我地大人幫佢執一執就可以了...

原帖由 HKEE 於 11-7-18 07:58 發表
請問

1. Your son studied in Metro City one ? O u know any difference between the two campus?
2. May I know your son's Chinese level? He can read words in PTH only?
3. how is his Cantonese? Your conve ...

已經PM你了:)

原帖由 barney45 於 11-7-19 14:31 發表
Hi 2boysmami, 可否都pm我妳既小朋友將會升讀邊間小學呀,其他同學又如何?thanks

我說的所謂"勁"意思係... 佢地係台上的表演, 包括小朋友們在台上用英普對白, 我覺得佢地講得好好, 之後還包括跳舞, 行fashion show等表演, 可能佢地一直唔聲唔聲, 之後有咁精彩表演, 我地好讚嘆, 可能這些在別人眼中只是平平無奇, 但我們家長們見到自己子女真的長大時, 特別覺得佢地叻吧...

至於homework, 唔多, 但具創意;
他們沒有test的;
exam, K2, K3 exam papers, 我的朋友家長們說程度不淺.

坦白說, 我只讀過寶琳翠茵, 所以不懂跟別的學校比較,  而你地問我乜我都會答間學校真係好好, 我好滿意, 否則, 細的今年也不會跟著讀, 就是這麼簡單.

原帖由 HKEE 於 11-7-19 16:55 發表
Thanks for your info!

Thinking boxhill or greenville better. don't know the different.

May i know little more about the standard of homework/exam/test? Any sample or copy? if it is too trouble, just ...

其實睇下佢地下午的活動, 我就覺得不貴了, 因為佢地下午真係好多野學, 星期一至五都有, 有just english (我highly recommend), 有珠心算, 有painting, 有gym.  而星期六就library, 交通安全隊, 輕lim土班/非洲鼓班, 係自由選擇, 淨係係學校都學到咁多野, 我自己就比較懶, 外面的活動不多, 只有學樂器吧.

原帖由 dicksonon 於 11-7-20 17:36 發表
嘩... $5100一個月, 好貴喎..... 咁妳仲有冇俾亞仔join其他活動呀?

我估新寶城同新都城雖然係同一機構,同一校名,但老師不同,教的方法/模式也未必一樣,我可以講,我地新寶城的國際同主流班的家長也很多都讚個just eng。另外,又可能係其實係k1, k2成果未必即時顯現,坦白講,佢地連講野都未係好好,所以可能係佢地唔聲唔聲,到佢地講野叻d時,佢地就會係適當時候講d野出黎嚇你一驚,我都係而家k3後先漸漸發現佢地不簡單,尤其科學方面,eg佢地會講雨水點形成,咩4個water cycle, 太陽光有好多維他命D,所有星球的名字,那個最大細遠近,又話我知pluto已經唔再係一個planlet,而係一個咩dwarf planlet,我都唔識,有時又教佢地cooking,見佢地都好開心,仲有其他不能盡錄,總括而言,我仔4年所學的東西真係遠遠超出我預期,所以我仍然係新寶城翠茵的die heart fan。

原帖由 BABY@CHAN 於 11-7-22 17:29 發表

just english 我女真係一般,上左半年,無進步過

Sorry, 其實我一向都無理邊個係HEAD, 學校亦無講... 我只知邊個係班主任, 邊個教中文, 邊個教普通話, etc...

原帖由 ting-ma 於 11-8-1 16:54 發表

請問你那邊分校的int'l 's head 係咪Miss Deborah?

pls check PM!

原帖由 tk_love 於 11-8-2 12:01 發表

Hi 2boysmami ,

唔知可唔可以PM埋我你小朋友將會升邊間小學呀?

Thanks!!

Please check PM!! :)

原帖由 Anne_anne 於 11-8-4 16:44 發表
Hi 2boysmami ,
請PM埋比我, 係邊間小學呀? tks!

我也pm你了 =]
原帖由 Anne_anne 於 11-8-8 17:47 發表
2boysmami : 我pm左給你

而家PN班應該係3,810, 其實我都無問清楚學校幾錢, 因為我係全日班4,900.  咁我自己計番, 半日應該係3,810. 至於雜費, 我就唔覺太多, 就算有, 多數都係幾十元上落, 而一路讀上去, k1, k2, k3全日班的學費已經包晒下午的課外活動, 完全不用再額外比錢, 除了一些... 例如珠心算要買習作簿同算盤仔... 大部份都包晒...
我會PM你地, 請check 啦:)
原帖由 szesze1812 於 11-8-9 14:52 發表
我bb 係10年925bb, 0黎緊要幫佢報n 班, 我想問0下翠茵好嗎?? 讀國際班全日要幾錢呀?? 仲多唔多雜費ga??
2boysmama: 可以pm 我你大仔讀0左邊間小學嗎?? 係自己考定派位ga?thanks!! ...
原帖由 sawly 於 11-8-9 15:16 發表
HI! 我都好想知道翠茵 讀國際班全日/ 半日要幾錢呀?? 仲多唔多雜費ga??

2boysmama: 可以pm 我你大仔讀0左邊間小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104嗎?? 係自己考定派位ga? ...

國際班
原帖由 szesze1812 於 11-8-10 10:01 發表
0甘你仔仔係讀國際班定主流班呀??

sorry, 我沒有時間表, 或者因為我當初只為托兒, 所以沒有詳細問學校, 而其後才發現越讀越好.  我只係知佢地上課全英語, 每天也有一部份上普通話, 而大d, k1, k2後才有中文堂, 每天都係只有一部份時間上, 幾長我又無特別問... 其實同學媽咪有問過, 但我又唔記得左, 可能對於我來說, 多少時間並不重要, 最重要係令我小朋友吸收到.
原帖由 dicksonon 於 11-8-10 14:20 發表
2boysmama, 可唔可以PM埋俾我呀?! 同埋可唔可以PM佢哋一星期上課時間表呀(如有), 我想知佢哋O的課程有O的咩同點RUN法呀....
‹ 上一主題|下一主題