用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 15-10-13 21:54
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數 ...
細個有時間學珠心算訓練下腦圖像就夠, 唔好當係計算技巧
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

改善心算唔難,每次出街畀錢前 (食飯埋單或超市畀錢) 都叫佢計一次,係街冇紙筆就只可以心算,計得多自然搵到方法計快d,以前做街市做雜貨有幾多人讀過書?佢地心算好過大部份人
Learning to Read, Reading to Learn.

longlokma 發表於 15-10-14 18:00
kumon數的好處是要早學才領略得到的。
其實公文數绝不是for補底或當補習上,而是for本身數学能力高的孩子根 ...
公文數原意唔係for數學跟唔上既學童,幫佢地pick up既咩?

homeuser  公文公當初是為了幫仔補底, 但香港的補底是針對學校課程, 要馬上止咳強身跟大隊跑, 公文數唔得   發表於 15-10-30 17:04
王家爸爸  公文數既日本網站係咁講。  發表於 15-10-14 18:23

longlokma 發表於 15-10-14 18:12
營商角度当然想揾最多既錢啦……
公司自我宣傳同家長點睇係兩回事,人地公司當然話自己乜都得,但你頭先個留言係以自己立場去話公文數係for能力高既學生喎... 你真心覺得公文數係拔尖?

little_yolky 發表於 15-10-15 09:30
我唔係上數學堂用手指計的, 係平時買嘢時用手指計。
例如, 好似你既題目, 我就預設係買咗1678蚊嘢, 咁一般 ...
妳計到7.8同2.2隻手指, 駛鬼用手指咩

MrBeast 發表於 15-10-29 09:42
人生有公式我地就唔洗上來吹水,只能說機會是留比有操練的人
無錯,機會係留畀有準備既人,問題係你想要乜野既機會同準備d乜,操練可能真係幫到你拎高幾分,如果你真係好想拎高個幾分,咁用黎操練既時間就值得

little_yolky  但換咗個老師,唔操都高20分  發表於 15-10-29 16:00
little_yolky  唔係幾分,高咗10分。  發表於 15-10-29 15:59

成日見天資vs努力,兩者有衝突?有冇天資都應該work hard + work smart + work happy

bobbob 發表於 15-10-29 15:59
梗有嘅。。不過天資高嘅見唔駛點讀就成績好,好多時都唔多用力
work hard係態度,總有地方需要努力吧?如果唔係唔好話偉人,直頭係完人啦,天資聰穎但寫字醜都唔少,咁咪努力d寫靚d字囉

little_yolky  「天資聰穎但寫字醜」.....又係講緊阿細  發表於 15-10-29 16:11

annie40 發表於 15-10-30 09:19
回覆 IloveJJ 的帖子

shadslayer的情況可能跟我的相似,自己見阿女做得咁少都做幾好,不期然直覺反應是使 ...
我情況同你地類似,另外我深信知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須,只係努力既地方未必一樣

S-Kwok 發表於 15-10-30 11:05
絕對認同
我都知妳認同,妳連續quote我咁多次

longlokma 發表於 15-10-30 11:16
「自己見阿女做得咁少都做幾好,不期然直覺反應是使唔使做咁多呀?」

我要求比較高,对有天資有能力的孩子 ...
所以話努力既地方唔同,除左小朋友特質唔同,家長方針都唔同,所以方法都唔同,你知我唔拗架,我只係想了解多d架咋

little_yolky 發表於 15-10-30 11:28
佢文字題唔會錯,係錯直接計xxx+xxx嗰啲
仲要同年,check下係咪同一間醫院

little_yolky 發表於 15-10-30 13:35
1234ats, 仲記唔記得我呀? 我終於解脫咗啦, 阿女依家數學終於可以搞掂晒, 連最惡劣既時間都識計 (雖然日期 ...
放心啦,到青春期連kg轉lbs,inch轉cm咁難都即刻答到,駛驚唔識計日期?

little_yolky    發表於 15-10-30 13:55

王家爸爸 發表於 15-10-30 16:00
個人覺得數學唔係用操既方法來改進,操數改變唔到底子,只可以係為考試時(例如呈分試)既權宜之計。想真正 ...
學習本來就係咁,不過起步較慢,唔係即時見到效果,但威力係之後既一理通百理明,到時一定比操練進步得快,不過其他家長都0岩既,唔係人人適合,原因可能係教既人或者學既人

longlokma 發表於 15-10-30 17:17
相信係一般正常人都知任何科目,尤其數理科要先明白概念再去做練習吧,…………换了題目是6歲小朋友如何操 ...
你會係教晒四式基本先專練一式,精一式再練另一式?定教一式練一式?

oooray 發表於 15-10-31 19:05
當冇私人補習,冇補習班,自己温習唔算操;成績係same age group top 5%叫好勁...

...
[size=30.3998px]你地學校前五全部有補習同操卷? 我覺得冇既唔一定係學生勁, 只係學習方法唔同, 前五都補習我相信一開始就已經補, 家長根本冇諗過唔補, 咁點會諗唔補唔操考得前既方法?

oooray 發表於 15-10-31 20:19
唔好意思,我學校無數據。叻學生額頭又冇個"補"字,無法分類。但我覺得冇考試天份的係永遠去唔到Top 5%的水 ...
小學可以唔駛, 中學就可能要

annie40 發表於 15-11-1 15:23
或謝謝大家有耐性看我的分享,youtube 所言甚是,希望可以補充我講到一舊舊又懶高深時,不致引發誤會。

簡 ...
[size=30.3998px]妳用hea咪同人地用操一樣令人誤會, 簡單d講分別係主動學習同被動學習唔得咩

shadeslayer 發表於 15-11-1 21:25
補充少少,上岸應該指孩子讀完大學或起碼讀紧大學,咁先算有点說服力講自家教育成果

Xxxxx
嘩,講到咁?唔通前特首同現任特首講管治香港一定比其他人有說服力?有冇說服力對唔同人有唔同力度,呢樣唔駛拗啦,各有捧場客

shadeslayer 發表於 15-11-1 21:49
唔通前特首同現任特首講管治香港一定比其他人有說服力?

Xxxxx
//補充少少,上岸應該指孩子讀完大學或起碼讀紧大學,咁先算有点說服力講自家教育成果//

因為睇錯左以為係你講
‹ 上一主題|下一主題