用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學家長⋯⋯
go

小學家長⋯⋯ [複製鏈接]

點解d小學家長咁鐘意88卦卦,周圍打探其他小朋友學咩、學到咩、點樣學?但又唔會走去問當時人架喎
好煩呀

1    0    0    0

回覆:小學家長⋯⋯

仲有呀⋯⋯點解會講野好假⋯⋯又會想為仔女在校爭取「一職半位」⋯⋯
我地小時候,都係隨緣,隨老師挑選⋯⋯
而家好似阿媽讀書,多過似阿仔阿女讀書

回覆:Lilytseung 的帖子

我都係⋯⋯容入唔到

引用:散播d流料出去擾亂視聽囉+

原帖由 MASAYA 於 15-09-15 發表
散播d流料出去擾亂視聽囉

引用:其實幼稚園都有好多呢d家長喇不過因為我返

原帖由 ckh311 於 15-09-15 發表
其實幼稚園都有好多呢d家長喇不過因為我返工就少接觸到
係喎⋯⋯諗諗下又係⋯⋯因為以幼稚園見唔到其他家長,又冇埋圈話咩一齊出黎玩,所以真係感受唔到其他家長們的「話中有話」…

引用:Quote:Mini-mummy+發表於+15-9-15+08:43+點

原帖由 jlbb1 於 15-09-15 發表
咁咪遠離呢d人囉
都唔知可遠離到幾多⋯⋯有d家長好鐘意睇facebook去攞消息⋯⋯有d鐘意走去問身邊較好的家長朋友套料

回覆:小學家長⋯⋯

我有d覺得「恐怖」,好似同你傾計就係為左套料咁⋯⋯仲要係主動行埋黎⋯⋯

引用:你唔想答,仍在努力問 +

原帖由 Wistaria 於 15-09-15 發表
你唔想答,仍在努力問
係呀!係呀!我試過咁嘅情呀~直程我要同佢講「唔好意思呀!唔講得⋯⋯」仲要再安慰番佢「唔係你嘅問題⋯⋯」⋯⋯
真係有時唔係話「咩野咁巴閉」唔講得,但來者不善,一聽就知想比較⋯⋯嚇到我想走

引用:Quote:原帖由+Mini-mummy+於+15-09-15+發表

原帖由 celialing 於 15-09-24 發表
我就係成日比人問,自己又無所謂,原來好多人都唔係咁簡單
即係咁⋯⋯如果對方問自己,咁都係我地之間嘅傾談⋯⋯之但係,而家d家長興唔問你架,走去問其他人去獲取你嘅消息架。

小朋友高度又比(我聽過有家長對住其他家長話:「咩你小朋友高過我個囡咩」舊年都仲一樣架⋯⋯但係我心諗,呢兩個小朋友由頭到尾都差半個頭⋯⋯)

學業成績又比(我聽過最爆嘅係:希望其他所有小朋友都跌啦,咁我個仔就keep到第一⋯⋯尾隨佢嘅笑聲⋯⋯當堂打個突)

校外比賽又比(又係我親耳聽到呀:吓佢個囡都有金,有咩理由我個仔無呀)

校內獎又比(對方問:佢小朋友點拎呢個獎架?)

同一家長講晒以上例子又有,唔同家長又會講以上嘅話⋯⋯

我想講而家家長真係「千姿百態」

引用:Quote:Mini-mummy+發表於+15-9-24+22:27+即

原帖由 celialing 於 15-09-25 發表
其實你講個啲我都聽唔少,真係太多比較,而且唔輸得,亦輸唔起,我覺得最差既係,因為你小朋友叻咪同你做朋友,但 ...
哎呀~~~你講中晒呀真係套盡你就放棄你呢位家長架

‹ 上一主題|下一主題