用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中vs 廣教中
go

普教中vs 廣教中   [複製鏈接]

引用:廣教中。 普教中相信可改善普通話的聽講能

原帖由 mhcbaby 於 16-01-19 發表
廣教中。
普教中相信可改善普通話的聽講能力, 但學中文應該廣教中較得心應手。

...
同意。我自己普教中長大,當年學普通話完全無問題,中文成績亦唔差。但要我為自己小朋友揀都係想要粵教中。對於小朋友黎講,有語文能力去應付普通話當然好,但亦有小朋友語文能力普通,要應付英文之餘仲要應付普通話,又兩套拼音要學。如果普通話跟得麻麻,就會連中文既學習都拖慢埋。

十分贊同要學普通話,不過係奧教中另外學,跟唔跟到都無咁大壓力。

引用:如果同學們的母語都係廣東話我冇咁大異議,+

原帖由 NeoMom 於 16-01-20 發表
如果同學們的母語都係廣東話我冇咁大異議, 但好似呀仔班同學大部份屋企是講普通的(不知是台灣還是國內人),  ...
無錯。普教中對新香港人和母語係普通話既事半功倍。

引用:+本帖最後由+Ivan_s+於+16-1-20+11:55+編輯

原帖由 Ivan_s 於 16-01-20 發表
兩回事喎!依家係要放棄粵教中轉普教中,小朋友無得用粵語學中文。而英中中中,英小中小既分別係用咩語言學其他學科。呢度好多家長都贊成學普通話,但唔係用普教中取代粵教中。

你話有得揀,但實情係政府唔係推緊同一學校有粵普你揀,而係有d校網差不多無粵教中你揀。

引用:+本帖最後由+Ivan_s+於+16-1-20+12:36+編輯

原帖由 Ivan_s 於 16-01-20 發表
因為依家正係實施左普教中,開始有得睇成效既時間。當初行普教中,好多家長大力叫好,覺得學一得二。而依家多左粵教中支持者,都係用家反映既一種。

引用:Quote:原帖由+cathygum+於+16-01-21+發表因

原帖由 ANChan59 於 16-01-21 發表
最近EK多咗非正式的網路管理員,水準亦不錯,非常踴躍為某些政府政策護航,內容七成真,三成假,大家小心被 ...
多左好多新國民護航

引用:Quote:原帖由+cathygum+於+16-01-21+發表因

原帖由 ANChan59 於 16-01-21 發表
最近EK多咗非正式的網路管理員,水準亦不錯,非常踴躍為某些政府政策護航,內容七成真,三成假,大家小心被 ...
Btw,有d似早幾日單新聞,大媽上大學抗議嗰單。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-01-22+發表因用

原帖由 punlik 於 16-01-22 發表
我唔知道糸粵教中既學校中,用上述詞匯寫文章是否會當是對.如果都當是錯,咁普教中相對沒咁容易範錯.按你既 ...
BubuG文中所講就係話以粵語標準無錯。

引用:Quote:sofesofe+發表於+16-1-24+18:20+其實

原帖由 NeoMom 於 16-01-25 發表
喇沙, 男拔同SPCC的小學好似都是廣教中, 有錯請更正
正確。除左spcc高小會轉普教中適應中學普教中。

另外。聖保羅書院小學一至三年級都係粵教中。

‹ 上一主題|下一主題