用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,有關banding問題
樓主: Omerkion
go

求救,有關banding問題   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 17-4-13 12:08
聽聞.. 啟思九月開咗學都仲會有位. 同林大輝比較,個人覺得林大輝會好啲 (CP高啲)

似乎你仔仔 rank order  ...

正想填九龍塘中學

請問各位有什麼意見?因我還考慮另外幾間中學
何官
胡兆熾
五旬節
基道
彭學高
陳喇

我仔英文較差,希望可以選擇著重運動多小小既中學,請問各位我乙一填九龍塘中學對嗎?另外,乙二填以上的學校對嗎?應該點排先後呢?求各位幫幫忙!

os_ecu 發表於 17-4-13 12:08
聽聞.. 啟思九月開咗學都仲會有位. 同林大輝比較,個人覺得林大輝會好啲 (CP高啲)

似乎你仔仔 rank order  ...

其實我仔係適合讀林大輝多啲,因為佢打劍,而且英文好差,最主要係啟思校費好貴,我有津貼每月都要比4000

b3410 發表於 17-4-13 12:27
唔使太急同直資簽,最好捱過5月。因為本身為邊緣人,又自行見過,都有機會升培中。太早簽等於放棄培中。最 ...

謝謝你,現在我仔係band3頭,培中話明唔收band3生,但我又唔知教統局會唔會微調會升番band3, 因為培小係band1, 但我又喺優材計劃見過培中,我唔清楚咁既環境係咪好似你咁講,等到5月先好交form去林大輝,因為除左優才,都預計培中唔收

b3410 發表於 17-4-13 12:38
回覆 Omerkion 的帖子

我聽舊年家長講,培中最後啲位,係B2, B3的同學一起爭,有B3收咗,不過唔收B2。我覺 ...

因為佢話明band 3學生不會取錄,所以佢個PowerPoint 都寫band3生填乙一和乙二都不應填培正

little_yolky 發表於 17-4-13 13:12
你真係人生交叉點!

你仔仔個case我噚晚諗咗好耐...............如果最後佢係B2, 咁其實有機會入返自己學 ...

好感激你詳細分析,但上次培小已告訴我係屬於babd3學生,仲教我地band3既學生乙二唔好揀培中,但乙一就冇講,咁我應該填培中嗎?

b3410 發表於 17-4-13 15:44
如果小朋友好想同大家一起,就搏。因為舊年同學媽媽的確話我知,最後係B2B3一起來派。結果B2入唔到,B3入到 ...

我仔超想入番培正,所以真係要好好計劃下,同時考埋林大輝,如果已開始統一排位林大輝先話收我,咁我就可以叫兩飛

Karenteng 發表於 17-4-13 16:02
林大輝有安排面試時間?

我未交form呀,因為要攞埋封推薦信先可以交,另外我打去林大輝,佢話剛剛三月已完成面試,要等下一次,但未知幾時

Karenteng 發表於 17-4-13 16:09
相信下次面試時間會安排在放榜後,

希望6月頭啦

mcl203 發表於 17-4-13 16:13
我陰謀論一下先,你問學校去取推薦信,即係代表有意離隊。直屬中學收生有好多種非估算下既收生方法的。但 ...

Thx

Karenteng 發表於 17-4-13 16:17
其實你可以等派位後再去叩門

其實都係交左form先,等間學校覺得我有誠意啲咋(emoji)

littlecath 發表於 17-4-13 18:22
自責、唔開心一日半日好了。之後要繼續打埋呢場仗。開局唔好都唔等於結局唔好既。
...

希望係啦!

YmOra 發表於 17-4-13 23:35
我估你可能有機會係"全港性屬B2c",而"九龍城區屬B3a",換言之,即是""甲部是B2組別"",而""乙部是B3組別"",你 ...

多謝你既見意,十分之寶貴有用啊!感激感激!

mcl203 發表於 17-4-14 09:52
樓主仲未對升培中死心喎,你建議樓主甲部揀他校 ?? 萬一中咗 ~~~

我打算星期二打去學校問下,我band3 頭甲部應唔應該填培正,我確實最想番培正

mcl203 發表於 17-4-14 11:34
呢樣你自行分析,自己決定取向。你可以睇番小學建議,B3生首2志願仍建議選B2多位學校,甚或乙3後都唔否定B ...

綜合咁多位意見,現在終於有小小概念,但唔知點選擇,仔band3 頭,如果前多5名就band2尾,現在當培中唔收先,諗緊揀邊間好

甲一
九龍塘2B 學位(8),唐乃勤2A (12),沙田體藝1C,張明添2B (7),信義中學2C(8),寧波第二中學2C(8)
甲二九龍城
陳瑞祺喇沙2A(77),何文田官立2A(86),九龍塘2B(74),胡兆熾2B(74),鄧鏡波2B(74),彭學高2C(74),五旬節2C(74),聖公會蔡功譜3A(74),余振強3A(74),基道3B(58),聖三一3B(76)

現在頭痛點排,各位有什麼意見?好感激各位幫忙!

Omerkion 發表於 17-4-14 11:52
綜合咁多位意見,現在終於有小小概念,但唔知點選擇,仔band3 頭,如果前多5名就band2尾,現在當培中唔收 ...

另外扣門會選擇直資

林大輝
啟思
黄錦輝
顏寶鈴

littlecath 發表於 17-4-14 12:50
體藝已經報唔到了吧?

體藝係資助學校,係咪應該有架?

littlecath 發表於 17-4-14 12:57
體藝全部位都是自行收生。已經截止咗啦。它唔派位㗎!

係?收到,謝謝通知

Omerkion 發表於 17-4-14 12:59
係?收到,謝謝通知

請問若想選擇九龍塘中學,是否甲,乙都填哂?

WinnieCatCat 發表於 17-4-14 15:03
你提過囝囝玩劍擊又可搵余翠怡寫推薦信,劍擊應是囝囝強項,我覺得選能派隊參加劍擊校際賽的學校會較好,不 ...

謝謝你的詳細分析啊,真係好有心,多謝你呀⋯⋯我仔有代表培正參加今年學界呀,佢個人攞第七,而林大輝劍擊好出名架,今年世青冠軍都係林大輝出生,而且打得好仲可以去外國集訓!

至於我選九龍塘中學係因為佢band2 尾,同埋我見今年校際劍擊佢都有派人參加我先選擇佢咋,因我仔係band3頭所以諗住揀佢會穩陣啲!

WinnieCatCat 發表於 17-4-14 15:42
你所指九龍塘校際劍擊有派人參賽,是小學校際賽嗎?如果係,留意九龍塘小學是近乎沒有學生會升九龍塘中學 ...

知道,我下星期打去問下先,多謝你提醒我,我都醒唔起tim
‹ 上一主題|下一主題