用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在不同學校讀2年K3?
go

在不同學校讀2年K3? [複製鏈接]

你考到repeat 當然得
但你會唔會考私小直資?
正常情況下, K2下學期就開始就要考...  
而你個case, 就要係一邊考插K3, 一邊要去考P1

SMFM 發表於 14-8-6 09:12
多謝你的意見。
假設真的可以讀2年K3, P1會留待第2年才考

2012b 正常係...
2014 9月(pn)
2015 9月 k1
2016 9月 k2 => 下學期開始考直資私小
2017 9月 k3

你小朋友...
2014 9月 k1
2015 9月 k2
2016 9月 k3 =>下學期考私小直資 但同時間一定要搵一間kg去repeat
2017 9月 repeat k3 (冇左學券)

或者我分享下我大囡既case
佢係11月細女 一足歲就插pn
上學期評估已經大部份係A 老師話好少細B拎到A 而我囡到左下學期除左未戒片之外 其他都係A
學術上好OK 但佢情緒係控制得唔係咁好 好容易喊 要到下學期先有明顯改善
之後佢考到間唔錯既kg, 有唔少同學足足大佢一年, 幸好學習方面亦唔差得過大b
但小肌發展未到就係未到, 寫字開始時係有d吃力, 慢慢有改善, 但佢係會辛苦o架!
我囡k1升k2已經好知咩事, 好期待咁升班, 知道k1, k2, k3, 之後就升小學
好多人問我會唔會repeat 等佢考小學有優勢 我話一定唔會 我比較重視佢既感受

k2下學期已經開始考小學既漫長戰爭 8月尾就進入面試高峰 玩足幾個月
如果你小朋友係repeat k3 佢就要一邊調節自己既心態(個個朋友仔升班 佢要留班) 一邊適應新學校新環境 一邊去考小學....

所以除左考慮可唔可行之外 你仲要考慮好多野....
‹ 上一主題|下一主題