用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE視藝科真係好主觀,好唔公道
go

DSE視藝科真係好主觀,好唔公道 [複製鏈接]

我是N年前會考修ART.OK啦,考不到A但做左呢行幾十年.阿囡話想修VA,即使佢有天份我都無俾佢讀,因為覺得DSE既Va有點難評分.我只叫佢第日先讀.

吓??吾係WOR..我覺得似WOR...VA考卷..真係...好彩阿囡無修姐..

回覆 Chole 的帖子

既然修左,一定好LIKE ART. DROP左佢好浪費,如果TAKE 3X既就可考慮姐.譎問新高中係未無得轉科架?阿囡埋怨修中史..只因中史有幾本教科書,西史得1本...我無彩佢...選科真係一件要想清想楚點解選個科....

回覆 Chole 的帖子

果然藝術家脾四,係食呢行飯架.DSE VA考得吾好吾代表吾得既,攞幾個獎,大學會向妳招手啦.....平常心....

回覆 20120808 的帖子

我睇過只有va 係有分加,並不表示一定要...我阿囡未定,所以我吾俾佢報va. 佢吾合呢行..只是鐘意畫野但有天份.

所謂portfolio,未好似我地DESIGNER去見工咁.吾明高中生點解要攪到咁COMMERCIAL. 以前IN 設計系,都係用畢業作品及考試啦.平日D功課,幾多係真幾多係抄...DSE考試,點解要參考其他人作品?吾明?我覺得太早做,學生便少了創意,套上畫框,太難有突破..
有時我會覺得評核人.."你有幾多料??"雖然VA主觀,但亦應有份量既人...因為太無法量度,所以更需要一個合理既法則..
‹ 上一主題|下一主題