用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

我從來無計過要睇幾多書先跳去chatper books, 只係一見到好書就買, K1前大量伴讀, 到咁上下,就俾佢自己睇chapter books.

小朋友不論男/女既書都會看, 現在每天帶2本chapter books返學睇, 做完功課後也是自動自覺爭取時間睇書.

我從來唔會考佢有無咩字唔識(只見佢好多時睇到哈哈大笑),佢又唔會問我.

sarahdad 發表於 16-4-15 10:55
"每天帶2本chapter books返學睇"

很值得我參考, 我立即試下, 這樣還可節省時間, 讓她多瞓一點.

學校鼓勵同學帶書回校看, 有提供時間俾佢地睇.

小息照去玩, 唔係留係課室睇書.

sarahdad  這你放心, 我女兒很愛玩, 小息一定會去玩.  發表於 16-4-15 11:13

我覺得小朋友閱讀係一種享受, 唔使刻意安排太多.
可能是我從不限制佢, 反而佢好主動做哂功課, 然後自己睇同揀書帶返學校
每星期出街都行下書局, 佢喜歡咩書又肯自己用零用錢買.
另外, 睇書多自然會識「速讀」.

朗讀係K1時間中有, 之後睇得快, 小朋友根本不會想再朗讀.

另外, 好多小朋友喜愛漫畫書或只看圖不看字, 我在幼稚園時買過老鼠記者之類的漫畫書幼稚園時, 佢話太花, 寧願睇文字版.

總之, 每個小朋友唔同, 小學功課咁忙, 佢當睇書係興趣已經算係咁, 我唔會計佢學到幾多.
‹ 上一主題|下一主題