用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教自行排位問題
go

請教自行排位問題 [複製鏈接]

Designer 發表於 15-10-16 22:48
自行一二志願應該只在當第一及第二志願同時取錄該學生時,系統就會把第一志願派給該學生。而如果只有其中一 ...
我都有少少吾明, 自行選兩間,
自行第一志願 A 校如果收左學生, 咁係咪就吾會再比第二志願 B 校揀呢位學生?
至於 A 校收左呢位學生, 又會幾時知道? 會喺第二階段大抽獎之後?

gracelam 發表於 15-10-19 12:16
自行兩間都要排第一同第二志願,即自行兩間同時都取錄,都會派去第一志願。

自行取錄左家長係唔知,要一齊 ...
哦, 明白.

憫父 發表於 15-10-19 14:19
自行階段:
1. 自行是不受校網限制的,家長可以自由選擇任何參加派位中學。
2. 家長需要親自到自行志願一 ...
統一派位,
甲部可以揀多少間學校? 如果甲一所揀的學校已經有位比學生, 就吾會去到乙部?

憫父 發表於 15-10-20 07:35
甲部可選三個志願!

統派的方式如下:
憫父真係解釋得好清楚, 感激!

不過有一點好奇怪, 既然甲部吾受小學校網限制, 咁已經有自行一及二, 點解又再出現甲一, 甲二, 甲三?

即係我自行一, 二時, 當揀左a校同b校, 兩間都冇收小朋友.

咁小朋友會跌落甲部, 我將a校填甲一, b校填甲二, 咁揀一間c校填甲三, 如果到我小朋友派甲一時, a校有位教育局就會編佢入a校?

mcl203 發表於 15-10-20 13:23
自行係學校自由選擇學生,甲部係全港學生大抽獎,學校無選擇權~~~
咁甲部位係咪只有好少, 所以大家先覺得機會超微?

憫父 發表於 15-10-20 14:35
自行和甲部最明顯的分別是自行設有面試。

甲部和乙部統一派位,只有家長可以揀志願,然後由電腦派位,中學 ...
咁甲部佔餘下70%既多少%???

憫父 發表於 15-10-20 16:40
以一間有四班中一的學校為例,若該校參加了 211 減派方案的話,教育局容許每班上限有 32 人上課。

------- ...
你既資料真係好詳細, 吾該晒.

咁其實我諗自行個兩間如果都冇收到小朋友, 我甲一又再填番, 咁喺甲一其實仲有機會, 不過就真係細少少.

‹ 上一主題|下一主題