用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs 沙田循道衛理
go

沙田崇真vs 沙田循道衛理   [複製鏈接]

fatman69 發表於 14-9-27 13:53
根據今年沙崇升中一家長透露。
今年中六約有65%第一round直入U。
65%入U, 係八大嗎?

fatman69 發表於 14-9-27 14:28
65%資助大學,2x%非資助大學。
咁好唔錯,今年升中講座要去聽下.

fatman69 發表於 14-10-7 18:10
有些排名榜話曾記為全港十大,沙崇則頭50,「個人認為」曾記10-20,沙崇則30-50之間。
13-14DSE小數據,
曾 ...

比最叻學生無意思,做爲家長我會重視整體學生經JUPAS入本地資助八大既比率。

penpen 發表於 14-12-9 16:54
一個阿哥讀緊,一個諗住沙田位多,可能唔係有新校舍都未必會揀,但原本喺深水埗網又唔like上智細,玫瑰吊 ...

會唔會憑地址抽簽入呢?

有無人知, 沙循係唔係比較多活動而唔係咁重視學業成績呢?

EMMA88 發表於 15-7-24 13:58
勁多活動, 但就吾知高中學業如何谷回來的.
中一沒有通識科.

唔該晒!

成績好嗎? 想睇下入U %都揾唔到, EK又唔多人談論.

SIYip 發表於 15-7-24 20:17
中學唔同小學,小學可以用3個banding嘅%去分成績好/唔好。中學考DSE,而DSE只有4 屆,未算穩定,就算穩定, ...

你講既都有道理。

論成績, 我自己本人就會偏向睇JUPAS入八大學士學位既%, 100%合格作用唔太大, 3322都會留意下, 起碼係基本八大入場卷, 有幾多個5都係學校實力既表現。最怕, 明明小學係BAND 1生, 讀完6年中學變BAND 3生, 當然, 讀到咁, 學生自己要負最大責任, 但如果間學校太過輕鬆, 少功課少測少考, 家長都咪話唔擔心架。

EMMA88 發表於 15-10-10 12:18
上年有人擺第二入了LKM, 沙蘇. 沙循(擺第3亦有人).

[/quote]
沙循係家長心目中退步得咁緊要? 我都聽過排第3都入到.

除咗地理位置差d之外, 仲有無其它原因?

回覆 EMMA88 的帖子

沙循DSE成績唔太透明(沙田好多學校都係咁),所以唔知佢具體入U %幾多?

不過, 我聽講沙循有d科目既老師好俾心機教。

如果多BAND 1C學生入讀,無可避免, 學生成績會參次。

SIYip 發表於 15-10-16 20:29
正如我之前講過,就算曾記,band 1 c   都入到。所以有d   學校係刻意製造:無甘上下都唔好入嚟,用意係嚇 ...
係~所以,低調既學校好蝕章,最TOP既學生唔揀佢第一。

以我所知,有d二線學校對學生做既野更加多,只不過學校唔重視MARKETING,麵粉唔夠人地靚,就好難出品靚麵包。

SIYip 發表於 15-10-16 20:29
正如我之前講過,就算曾記,band 1 c   都入到。所以有d   學校係刻意製造:無甘上下都唔好入嚟,用意係嚇 ...

曾記BAND 1C有,不過,估計唔多,被佢嚇怕咗。

我留意咗曾記公開試好多年了,沙田唯一一間咁透明既學校,入邊間大學邊個系都公佈到一清二楚,成績咁多年都保持得好好,如果我係BAND 1C,我都會毫不猶疑揀佢,11X位入到八大DEGREE(唔包括OU、副學士、高級文憑),其中3大有7X人,咁 做乜唔博?

SIYip 發表於 15-10-23 23:59
要計埋折損率。我唔知6 年前一班幾多人。假設40 人一班,5 班200 人,如果只有150 人考DSE, 即係有50 人喺 ...
今年17X人考Dse,記得唔知由邊—年開始,每班收少两個,以配合大圍殺校。佢哋平均分唔合格要留班,聽過有學生留過两三次。我只不過有d個人感受,沙田中學唔少上上落落,曾記咁多年算keep住平穩。
‹ 上一主題|下一主題