用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

名校嘅標題永遠都引人入勝,觸動各家長嘅神經

又係經濟日報嘅文章?之前經濟日報有一篇講十個名校生九個精神有問題....唔知係唔係筆者有仔囡今年考小一,想其嚇怕他家長而知難而退?

davywm    發表於 15-1-30 15:50
simsimwong  maybe hahaha  發表於 15-1-30 12:12

回覆:dolala 的帖子

"報紙引述校方答覆"都未必係校方嘅真正答覆,可能只係筆者對校方嘅回應斷章取義,因為筆者已有既定立場,所謂引述只係想讀者心信不移。我之前都被訪問過,文章刋登後發覺有大量與我嘅意思及事實並不一樣,之後我揾報館要求更改澄清,報館當然釆我都儍。

davywm    發表於 15-1-30 15:50

回覆:happyapple 的帖子

"反思"兩個字可以有另外嘅解釋,可以解作自我回顧、檢討一下究竟考試中有乜嘢做得好,而有乜嘢地方可以加陪改善嘅意思,並非筆者寫到好似侮過書咁....

回覆:mcl203 的帖子

有人覺得名校一定係魔鬼妖孽,成績好都係因為勞役學生,催谷所至。其他學校只係唔催谷、愉快學習,所以達唔到名校嘅成績,所以唔讀名校唔係損失

睇嚟筆者目的已經達到,出年報讀培正及其他名校嘅人龍起碼短咗一半....

sheffield  的小朋友唔底囉!   發表於 15-2-2 11:36
sheffield   但鄧亞媽唔幫佢地報培正   發表於 15-2-2 11:36

回覆:paulinefll 的帖子

做人應該有尐幽默感,報紙無論點樣寫任何名校如妖魔,報考各大名校嘅人龍每年都只有增無減,又點會嚇怕各位名校Die-Hard fans呢?文章內講及嘅情況,相信只有當事人培正用家先至了解真相,如果只憑記者嘅版本就當成為事實真相,就未免對學校唔多公道。傳媒嘅威力就在於佢有發言嘅主導權,學校或其他受訪者當被傳媒歪曲報導時亦都比較被動。你可以話可就誹謗告上法庭,但苦主又點會下下都會為無日無知嘅偏頗言論勞民傷財吖。唔係單單誹謗都好似陳茂波嗰單咁告上法庭

引用:而家d傳媒為咗銷路乜都敢死,+我都無睇報紙/

原帖由 yuenkw 於 15-02-02 發表
而家d傳媒為咗銷路乜都敢死, 我都無睇報紙/聽收音機好耐。
同道中人,我都冇睇報紙或聽收音機好耐...有尐成份報紙差唔多只有報紙上嗰個日子係真確!

Yanamami    發表於 15-2-2 22:52
‹ 上一主題|下一主題