用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

回覆:民生收生很不公平!!!

如果真係好心儀,我一定打去問,德望都係咁,website寫2012,但2011年底都收form, 不過超大都唔一定收,只係多個機會。樓主cheer up, 或者前面有更好既,焉知非福

引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

原帖由 cathy_ng719 於 14-12-10 發表
樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
樓主舊年做細b時in 過,知面試程序唔出奇丫

引用:Quote:CM910+發表於+14-12-10+17:02+一間幼

原帖由 enkolee 於 14-12-10 發表
因唔明白何解適齡唔入學? 係今年讀書就今年讀書啦. 點解要下年讀? 無學校收定係無你心怡既學校收? 下年又 ...
咩野係適齡?2011年11, 12月細b同2012年1, 2月大b差個2~3個月,唔通咁就唔可以一齊讀K1?其實細b入學時僅僅meet 到2歲8個月既minimum range, even讀遲一年,都仲係適齡。PC, KV話明唔收11, 12月b, 要下年先報得,咁既係收唔適齡既學生?

引用:Quote:gg33+發表於+14-12-11+14:15+事實係

原帖由 enkolee 於 14-12-11 發表
教育局唔係容許, 係唔理啫

有學校收=無問題=無人做錯  , 但唔可以比人主觀覺得過份?

off左topic, 但對呢位mama 既言論真係好唔認同。既然你覺得個個小朋友發展係獨特嘅,点解你覺得2015年既學位一定"只可以"係2012年出世既人讀呢?而2011年小朋友來報就係"在唔適當時段去爭人學位"????? 當然細b唔一定被label智力同能力差過大b,有時甚至好過大b, 但相差大半年,外在發展如大小肌肉發展一定有差別,even執筆能力已差好遠,咁人地父母想子女發展好d先入學,有咩問題?你又何解去label 2011年細b今年apply K1唔正常有違常規?同樣地, 2012細b一樣可下年先報。咁PC, KV擺明唔收 2012年細龍b申請, 咁呢d學校咪好唔正常, 樓主你又點睇?好想聽下你既高見!!!

‹ 上一主題|下一主題