用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,有關banding問題
樓主: Omerkion
go

求救,有關banding問題   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 17-4-11 09:53
建議:
1)找老師問過往數年你仔名次(+/- 5名次)的舊生派了去邊,作為參考。
2)乙一試填 一所 Band 2校  ...

樓主囝囝係讀培正呀,自行全收小學部既中學,校外人唔易瞭解,甚或組別係依往績或自評。可能,係睇番排名順序升中學部,我估,要問番老師直升機會率好D ~~~

2jkidsfather 發表於 17-4-11 10:11
Yes.
那要看樓主是否想升培中了。

因為當年我小朋友讀既直小,學校公佈係各組別除9,而B3頭生仍大機會直升,B3中以後仲可以派入同區B1中學。所以,都係問番老師機會率較佳,直小組別未必係問題。

2jkidsfather 發表於 17-4-13 10:34
"請問如果稍後直資收左,"----->(a) 直資一收你仔,學校要你交出小六証和簽承諾書放棄抽獎。

"放榜日培正 ...

似乎有D唔岩,呈交收生名單,EDB好快就関門,関門後根本就唔理直資以後是否仲收生,會將関門前收生名單既學生排除於統一派位過程,開始處理派位。即係,假如,你6月1日收到直資offer,咁你好彩了,可以睇埋派位結果,決定最終去向。

2jkidsfather 發表於 17-4-13 12:10
即是想找那些已交了名單給EDB的直資,但又想參加抽獎,都得。
好像 5/5/2017 是抽獎cut-off date,那家長要 ...

根本唔使理直資交名單與否,而係EDB根本唔會再處理。

os_ecu 發表於 17-4-13 15:28
正路係會迫你走的, 強校啲資源好多都係唔會用嚟"補底".

學校會覺得你無 potential, 就算成績有提升都係有 ...

若中學係有計劃地會放棄B2生,為何會用自行位加收直小生,甚或叩門都會收番??  可以先考慮吓直屬関係原意是否如此 ~~~

Omerkion 發表於 17-4-13 16:05
我未交form呀,因為要攞埋封推薦信先可以交,另外我打去林大輝,佢話剛剛三月已完成面試,要等下一次,但 ...

我陰謀論一下先,你問學校去取推薦信,即係代表有意離隊。直屬中學收生有好多種非估算下既收生方法的。但,我估吓又多咀下乍。

os_ecu 發表於 17-4-13 16:11
呢個係我估計嚟唧, 唔係一定係咁陰謀論既.

我明,我亦只係估到DD,去反映下可能狀況,提下其他家長B2生讀B1A/B既坊間傳說,墊底/放棄/信心論啫~

YmOra 發表於 17-4-13 23:35
我估你可能有機會係"全港性屬B2c",而"九龍城區屬B3a",換言之,即是""甲部是B2組別"",而""乙部是B3組別"",你 ...

樓主仲未對升培中死心喎,你建議樓主甲部揀他校 ?? 萬一中咗 ~~~

Omerkion 發表於 17-4-14 11:17

我打算星期二打去學校問下,我band3 頭甲部應唔應該填培正 ...

呢樣你自行分析,自己決定取向。你可以睇番小學建議,B3生首2志願仍建議選B2多位學校,甚或乙3後都唔否定B2校,我估,B3生呢個係非常進取既選法,亦可能存在,某D排名仍有可能係擦边本區B2生,當然中學部係熟識去控制收生賽果。問清楚老師究竟是否本區B2/3生會較佳,但,我是靠估的。
‹ 上一主題|下一主題