用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

HKU Medi 和你 Law 各4個人~~~

回覆樓主:

其實大家都唔使太認真去評估3大率。就算真係3大,都要視乎你入邊科,2大Best 5 19 / 4C + 2X 23分已經有得選科了,港大就要求高啲 Best 5 22 / Best 6 26 起跳~~~

王家爸爸 發表於 21-10-17 17:40
唔知道你點解認為大家對港華貶多過褒,其實如果你有認真睇,基本上將所有人既睇法綜合起嚟,相當接近真實情 ...

煲返起佢,熱棘棘就會多人追捧,SPC就係好例子。煲滾左,就會少人跟進佢啲話題~~~

gracelam 發表於 21-10-17 17:51
今年PT收生Best 6 ave 分數係39.9

3大工程(水泡科)20零分

HKU Engineering, 2021 Expected Scores,  Best 5 25 up ~~~

ok3 發表於 21-10-17 17:09
港華有自己嘅小學呀!當日就係唔滿意小學部嘅水準要拆伙喎!華中收外來生,相信差極都有b1水準。相反,華 ...

華小係東區,似乎有過80% B2以上,唔算太弱㗎~~~

王家爸爸 發表於 21-10-17 17:55
聖若瑟訓練出嚟既人做校長係唔同啲既。

St Joe仔,好口才~~~

ok3 發表於 21-10-17 18:02
呢兩年搬左去東區,實力唔會突然提升嘅,只係週邊對手……

咁放係東區,東區都似乎都係高於全港平均瓜~~~

ok3 發表於 21-10-17 18:08
對比全港平均就唔知啦。不過相信會比佢原先灣仔嗰區弱

咁灣仔咁多2仔入英中,本區英中又似乎無乜邊間有落車嘅急切性。港華/當年嘅華小,係相對處於收生弱勢,無計啦~~~

Jacba 發表於 21-10-18 09:28
我爭取問問學校,80%Jupas offer 是否包括副學士。

如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Courses。除非係JUPAS Degree Offer,就應該當中唔會有Non-degree Offer~~~

如果懷疑JUPAS 三大有無Non-degree,何不依網友提供嘅link自己去睇睇是否如此,估,係唔準確嘅~~~

bobbob 發表於 21-10-18 09:38
不過咁講,3大%唔係好有代表性,尤其係舊年。。。

我估,港華提供嘅37.5% HKU應該都可以反映佢哋某些存在事實。37.5%對港島中學並非好突出,我估,港島中學似乎比較傾向HKU,佢哋都係約佔1/3,HKU係唔少學科係要求比較高少少~~~

不過,我估,Medic4位學生入,已經係今年唔使懷疑佢哋係Band 1中學嘅成績~~~

bobbob 發表於 21-10-18 09:40
一陣有人又會拗associate degree都有"degree"個字,可能有學校當埋degree喎~

咁真係可能嘅,不過,暫時未有人拗~~~

若果講直資,某些直粉專家直情可以將事實扭曲幾個圈出嚟,仲煩!~~~

bobbob 發表於 21-10-18 09:38
不過咁講,3大%唔係好有代表性,尤其係舊年。。。

睇過下啲中學若佢哋有公佈吓啲入學科成績,就可能未必會盡信3大率嘅威力~~~

bobbob 發表於 21-10-18 09:59
有啲學校嘅學生即使有3大offer都prefer出國,你話點計?都係直接計dse成績最客觀 ...

咁多數中學都係以JUPAS Offer為單位。當有中學以Graduates Destination 去公佈,就可能出現有家長話‘做數呀,篤大佢’,人哋都寫得好清楚,係某些家長偏愛三大率,亦以佢嘅喜好設定為標準~~~

bobbob 發表於 21-10-18 10:04
80% of our graduates received JUPAS offers
70% of those received offers from HKU, CUHK and UST,
and ...

同意你嘅數字~

我指三大Offer,傳統+港島,1/3 HKU似乎偏低咗少少~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 10:07
港華始終係老牌名校, 不少有要求的 alumni 仍會安排個仔入讀, 個別例子入到神科可能只係家長發功,未必關學 ...

咁發功都要發到上身㗎嘛,否則,只得內功~~~

外補點都好,學校一定有啲料到嘅。如果,睇過某些補習社嘅龍虎榜,可能真係有人懷疑根本唔使返學。我真係見過有人話中一開始上某些堂係晒時間,識晒~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 10:58
有時我諗....

有d強小學小六教晒中一嘢

超前2年,咪中一選科,中二開始入高中囉,唔難理解,我估!超前一年,就中三開始高中,中五考DSE,我估~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 11:32
超前2年
咁大三要出嚟做嘢,開始比家用!

超完under,可以超master。又有啲尖子,醫,金融,環商,工管,法律,好多瓣興趣,整個under套票又得。唔想咁早做嘢,一定有計~~~

fatman69 發表於 21-10-18 13:06
食左兩日花生!
有人用QC作比對,看過QC 2021成績,頗為詳盡,但仍找不到4up率,33222率!但有很詳盡的5率 ...

勿忘地區名津係全收 起碼 係本區B1生~~~

回覆樓主:

一間全收外來生嘅英津,6年後3322有90%,一間以自己子弟兵為主嘅英中,6年後有80% 3322。究竟邊間係正增值?邊間係負增值?~~~

‹ 上一主題|下一主題