用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴N班面試前輩請分享
go

劍鳴N班面試前輩請分享 [複製鏈接]

其實佢年年都係考果啲,先玩玩具,問家中常用語言,老師講故事睇小朋友反應,唱歌等小朋友跳舞睇反應,捐山窿取禮物done。想問上年考入既自朋友可否講下當時表現如何?要有幾勁先入到?

21    0    0    1

引用:我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好

原帖由 Milkpigmama 於 16-03-06 發表
我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好似全程都係做動作,無問問題。個個bb都係咁上下,真係唔知點揀。 ...
我覺得要自發舉手、講野.... 其實佢有問問題,不過無小朋友聽得明和答,呢啲先考到人。齋follow做晒應該好難高分

引用:表現一般,+都係叫咩做咩

原帖由 timothy_mto 於 16-03-06 發表
表現一般, 都係叫咩做咩
請問你們有沒有話自己家中講英文?90%家長都話自己家中english cantonese phutongua

引用:我英文答Cantonese,+老師問好少問題,印象

原帖由 ching0303 於 16-03-06 發表
我英文答Cantonese, 老師問好少問題,印象中講故事時只問左一條叫佢地smile比返應,我個仔就用兩隻手指篤住 ...
我老師問餵完曲奇,咁bb仲有無喊呀?-----》 所有bb無反應。 跳舞啲家長堆到好前,有些捉雞仔,有些喊,我小朋友有跳郁少少,不過動作不大,無乜笑

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-6+12:05+我老

我個仔因為已經習慣左返PLAYGROUP, 佢好鐘意唱歌跳舞, 佢習慣左老師一跳舞唱歌就跟住做, 所以佢全部動作都 ...
咁佢玩玩具有無乖乖?你果組全部都超大b其他表現如何?有無同老師講家中語言係英文?

引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-06+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-06 發表
咁佢玩玩具有無乖乖?你果組全部都超大b其他表現如何?有無同老師講家中語言係英文?

...
Sorry 你已講左話cantonese

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-6+18:02+Sorr

同埋我同個仔係WAITING ROOM等左好耐, 見其他小朋友都入哂去, 我走去問義工家長點算, 佢話佢地可能等D大B一 ...
我都知會將同齡一齊。我果組女仔既都成熟一點,男仔就怕羞啲。我都有叫囡去拍凳之後好蝕,好位俾人坐晒。老師講故事太貼近坐佢前面2位覺得坐開面2位會聽唔到。老師要請小朋友才有人免強出去,等佢地主動果度幾秒無反應,幾次都係咁,就心知不妙。我小朋友最尾臨走時講個玩具好興奮就講野,我捉小朋友續個老師講byebye

引用:我想問下,+其他人IN果時係咪全程英文IN?+有

原帖由 ching0303 於 16-03-07 發表
我想問下, 其他人IN果時係咪全程英文IN? 有冇人IN係有中文老師問問題呢?
我都以為廣東話,我就英文老師講故事,中文老師叫小朋友出來拎叮叮跳舞(但播英文歌)跳果時那位係英文。穿山窿好像都英文講(唔記得)

引用:我入去果時排得尾,+玩玩具個位都好遠唔係幾

我入去果時排得尾, 玩玩具個位都好遠唔係幾好, 聽故事果時就坐正前面. 有時面試都好睇運既, 又好講果日小朋 ...
我估用英文係睇下小朋友對NET會不會抗拒,順便判斷埋是否適合國際班

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+09:47+我都

原帖由 CrazyCatB 於 16-03-07 發表
請問老師講英文時, 家長可否用中文提小朋友?
最好唔提,佢無阻止你提,但提左識做一定比唔提無反應扣多些分

引用:我二仔個老師個女去年有KM+PN+OFFER,我可

原帖由 puichingforsure 於 16-03-07 發表
我二仔個老師個女去年有KM PN OFFER,我可以幫大家問下佢IN時IN成點的,當參考下,通常大家都係覺得IN得差 ...
先謝謝!請問下佢當年表現如何,要不要很主動講晒野,有無話自己家中用英文,當時是否英文in

引用:+本帖最後由+ching0303+於+16-3-7+11:56+編

其實會好忍唔住想提,比如老師問邊個想餵bb,大家見小朋友都無反應自然會拍下佢,去試下,去啦咁.... 我都唔知扣不扣分,但如果有其他小朋友唔洗提都自動出去就應該贏晒。另外人地問你家中語言又答英文,老師用英文問又無反應,係咪應該仲衰

引用:我in+嗰組老師冇俾機會我地出去餵,佢自己

原帖由 Grace0416 於 16-03-07 發表
我in 嗰組老師冇俾機會我地出去餵,佢自己分配包、雪糕同奶俾小朋友餵既?

...
小朋友幾多月出世?

引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-07+發表

唉!仲要成個月先知結果!真係仲緊張過自己考學校
好想快d知道結果,因為如果劍鳴或學之 ...
幾時要confirm york? 你小朋友表現我覺得好大機會。聽說4月周二一般都開始有消息

引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-07 發表
幾時要confirm york? 你小朋友表現我覺得好大機會。聽說4月周二一般都開始有消息

...
第二周

引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

原帖由 lvmh88 於 16-03-07 發表
我都等緊st cat 結果呀,仲有5日,我到頸都長......
SC 和KM 你喜歡那家多啲?你KM果日表現如何

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+11:26+先謝

原帖由 puichingforsure 於 16-03-07 發表
問咗!我仔老師話佢當年答自己用廣東話和小朋友溝通,在各項環節中她都沒有提小朋友的,小朋友不是會主動舉 ...
Big thanks!!   叫到肯俾反應,家長不提水,家長可鼓勵小朋友捐山窿,呢度有好多資訊。佢幾月出世呢? 唔知KM 會不會對細一點bb寬鬆啲對大B要求高d

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+09:49+我估

我記得係中文老師叫玩玩具拾玩具拍櫈仔, NET問在家用什麼語言, NET講故事問問題同做體操, 中文老師叫跳舞但 ...
我果group無叫小朋友執玩具,拍凳。剩係話好啦,大家去墊的哈哈笑坐。結果我掛住拍凳就蝕左,坐開邊

引用:Quote:ching0303+發表於+16-3-7+15:51+真係

我仔係8月B,去年都有SC OFFER,唔好太擔心!同埋我地要記住目標不是入間好PN,係要入到好小學(雖然依然好 ...
所以我覺得KM 分得月分去in應該每個月份既人有一些機會。可否問下你朋友囡當時pn班係咪個個月有人生日

引用:我自已聽番來係收大B多。另外,我囝囝都算

原帖由 MarcusMaC9 於 16-03-07 發表
我自已聽番來係收大B多。另外,我囝囝都算大粒,但同組有小朋友高我囝囝好多。如果同月份同組咁...有D驚訝 ...
下!唔通佢係超超大B? 你仔咩月份?幾點in

‹ 上一主題|下一主題