用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 入U邊幾科容易入
go

入U邊幾科容易入   [複製鏈接]

http://www.jupas.edu.hk/upload/useful_material/af_2012_1.pdf

係 2012 年數據,只可以作參考
好多野話唔埋,可能有 d 科突然變大熱又唔定,有 d 科突然變冷門又唔定

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-8-24+18:15+又唔

原帖由 item 於 13-08-24 發表
我聽過恆管的學生話自己有三大offer都唔讀,三大offer 乜野俾佢地讀,我相信應該都係eng! ...
吹水。唔中意又申請?三大喎。

siumiu2010 發表於 13-9-1 13:31
我都知專業好, 讀nursing出黎就有野做, 但個仔話要讀數, 真係怕佢第日搵吾到野做 ...

math?要一路讀上去先有大用途,讀 master,甚至 phd,做教授幾好
讀 math 讀 science,香港好少機會發展,master 去美國讀,將來有機會唔好返香港喇

dailam 發表於 13-8-31 21:34
回復 item 的帖子

謝謝你的分享!那麼你對Marketing 又有何看法?有些朋友情說是吹水科,是否沒有多大的發 ...

真正落手落腳做 marketing,都唔係讀 marketing 的,你睇下有幾多成功的商人本身讀過 marketing 或 business?
讀呢 d  在 master level,都係錦上添花,搏升職

有朋友在某大電腦硬件公司做 marketing (現在是 director 級數),本身當年讀電腦,後來加個 mba
另有朋友在某大科學儀器公司做,當年讀 engineering (master)

marketing,衰 d 講即係賣野,難聽 d ,"sell 屎仔",做生意賣野,你要熟產品本身的功能,因此讀返個瓣都好過齋識 marketing theory

唔係得罪講,讀 business 和 marketing 係最唔專,個個都係吹水,我寧願讀專 d,讀 science,甚至其他 social science 都好,最多 master 讀返個 mba

樂樂 發表於 13-9-1 15:09
咁請問讀機械工程, 搵工會很難嗎?

當年關正傑同老婆都係 architect,結果冇野做要走去唱歌
後來好境又唔駛出黎唱,而家有人叫佢出黎客串都唔肯

當期時做 civil 都係冇得撈
如果當時 d  學生唔讀,今天都呻笨

讀得專門,起碼有個保障,將來話唔埋
睇下自己興趣啦
‹ 上一主題|下一主題