用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs 德望
go

宣小vs 德望 [複製鏈接]

有空可到"升中派位"那邊看看, 考中學比考小學競爭更激烈.
我認識不少同事的小朋友在宣小/SFA畢業, 小四至小六, 因準備中學呈分而渡過了十分緊迫的學習生活. 最後也不是一定入到理想中學.
所以既然已有十分好的德望中學做後盾, 又何必再選沒中學的小學呢?
德望的校園比宣小的也大很多, 室內泳池和運動場也是很吸引人.宣小校園真的很細, 活動空間不多,
除非是宗教問題, 又或者非常在意於男女校的問題.
又或樓主非常重視音樂, 宣小確是有非常高水平的樂團.
如非以上三點, 我想大多數人也會選德望的.

Yanamami  Yes, 你是有準備的人(預早去升中果邊睇料), 我都有提過, 考P1是係考F1的熱身, 而且係"小兒科".  發表於 13-1-2 16:13

"Yanamami  :Yes, 你是有準備的人(預早去升中果邊睇料), 我都有提過, 考P1是係考F1的熱身, 而且係"小兒科".  "

係另一位版友叫我睇定升中果邊, 我跟手睇埋你地既升中分享, 睇到心驚驚, 覺得好大競爭, 到時好學校更加爭崩頭, 明白到係考小一時要做足準備, 0甘之後條路可能好行些.
現在總算有間一條龍津校, 安心好多, 等埋CKY result 就收工.

Yanamami  好有先見之明. 升中好睇小朋友實力, 但一山還真有一山高. 還要加不少運氣與策略....仲有時勢(我女果年入左自行form, 間學校先o黎減班, 暈得一陣陣).   發表於 13-1-2 17:22

魚王 發表於 13-1-2 16:59
升中看邊條link?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=372
升中派位討論區

‹ 上一主題|下一主題