用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教師涉課室雞姦 10歲童恐染性病
樓主: MMVV
go

教師涉課室雞姦 10歲童恐染性病 [複製鏈接]

回覆:教師涉課室雞姦 10歲童恐染性病

做乜咁快判斷係學校老師做,唔比個細路係外面結交到壞朋友,為貪圖金錢或物質上的引誘而出賣肉體架!

andrew  夠鐘食藥啦!  發表於 15-2-6 04:41

shadeslayer 發表於 15-2-5 20:22
He is only 10, you are very sick.
原來真係有人不食人間煙火!
【本報訊】無業青年在街頭重遇認識的10歲男童軍X,見X扭傷腳踝正在休息,遂上前借手機給X玩,卻藉機摸X陽具近10次,又逼X獻吻及叫他「大佬」,並掐X嘴巴阻其呼救。
青年昨承認非禮及對兒童作猥褻行為兩罪,辯稱自己有認知問題,裁判官卻指按其犯案手法,「睇唔到佢對自己行為有認知不足同猶豫」。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20141031/18918907

lamyeelok 發表於 15-2-7 11:41
當然,任何想像得到的事情也有機會發生,那視乎可能性有多大,例如個男仔可能係比外星人雞姦,再被洗腦, ...
跟本就唔關天馬行空的事,係啱唔啱聽的問題。唔啱聽就會被滅聲!

lamyeelok 發表於 15-2-7 19:19
任何推斷必須基於一些東西,否則只屬天馬行空的瞎猜。
有合理推斷,當然亦會有我們耳熟能詳的四個字 - 出乎意料。我小學五年班時用成吋厚間尺打過我手板嗰位教我英文科的主任,我而家都記得佢個樣,但事發距已是至少30年前的事!如果,我話如果一開始都有唔合理的地方,我都唔知點樣才叫合理的設定和合理的推斷。
而家受害者有同學自己、家長、秀茂平區內五間小學的男老師、男職員、男主任、男校長、甚至是整個社會都受到傷害!整個問題已不是去推斷誰人做,因為警方會用盡方法去處理好,而是香港有甚麼方法可以避免將來再發生。以前我都會在電視上看到有政府宣傳片,教小朋友找可信的人解決疑難,而家好少睇電視唔知重有冇這樣的宣傳片。不過而家連老師都唔知信唔信得過就真!家長真係要多些關心小朋友,問多些學校發生的事,如果有不尋常的事都可以早點知道。

同學仔要得雪沉冤,還得靠香港的法治,希望盡早查出真相!

lamyeelok 發表於 15-2-13 14:40
出乎意外就是叫出乎意外,與是否應該先作合理推斷是沒有衝突的。
你的說法正是胡亂割猜,而我說的叫做合理 ...
嗰問題就係點樣先叫合理推斷?你的推斷才叫合理?人家的就叫天馬行空?

推斷就要從多方面去考慮!在未清楚事情之前,每一個假設都可以是合理。

我之前講過30年前用木間尺打過我手板的主任,我今天都仍記得他的樣貌,所以假設可以從不同方面著手,推斷更加廣闊。即是話會有不同的假設:

如果係一個經常接觸到的老師,面貌應該會有印像。除非,
1.同學想維護老師,
2.跟本那位傷害他的人是非常陌生,因此未必會是相熟的老師、主任或校長,可能是校務歲職員或校工或一些進入了校園範圍的陌生人,
3.同學講大話,其實是同學在外面的哥哥朋友,
4. ..............

那個才是合理,那個才是天馬行空?

若最終事實並非如你的合理推斷般,只是你因為太一廂情願而忽略了其他原因而導致出乎意料之外吧!

引用:Quote:原帖由+goodenough+於+15-02-13+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-02-13 發表
我知咩叫天馬行空:

『做乜咁快判斷係學校老師做,唔比個細路係外面結交到壞朋友,為貪圖金錢或物質上的引 ...
是三流貨式的回應,莫名其妙!

‹ 上一主題|下一主題