用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

引用:因我老公係警察,佢唔比我揀d道友多既村。

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-03-20 發表
因我老公係警察,佢唔比我揀d道友多既村。
姐姐:哪一條村多?

引用:回復+JL3+的帖子 講真,我唔係好介意,搭

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-03-20 發表
回復 JL3 的帖子

講真,我唔係好介意,搭校巴返放學啫,但老公堅持唔比。我冇專登問佢邊條村多,只係同佢 ...
4 年之前,我用咗一個星期,自己揸車行咗好多地方,唔覺有冇小學附近會有道友出現!除咗一處,十分之多!

308  是否深水埗辦到有聲有色間男校呀?  發表於 13-3-21 15:06
魚兒小寶貝  呀~你咁叻識睇呀?我唔識呀!
試過一次響街見到有個亞叔好似唔C服就跌就跌咁,我諗住伸手扶既時候,老公即刻拉我走話唔駛理佢,話係C道友黎。  發表於 13-3-21 01:22
Twins-Baby  where?????  發表於 13-3-20 18:19

引用:回復+Christi+的帖子 都唔少嫁,+我哋就IN

原帖由 JohnGrisham 於 13-03-20 發表
回復 Christi 的帖子

都唔少嫁, 我哋就IN咗十間以上...
免費?全港只有 3 間神小!

lukimama  那3 所?  發表於 13-3-21 14:53

引用:Quote:pamelaywy+發表於+13-3-22+10:37+首

原帖由 fsforth 於 13-03-22 發表
我收PM 都收都爆, 我同你一樣都不會回答, 有刨下文一睇就知邊間...

間間學校都有好有壞的一面, 問題是好 ...
其實,好多家長原本好天真、純良,亦不想比較,可惜,即使你不去比較,甚至逃避,又有用嗎?生活在今時今日的香港,你做乜決定都會比人批評!我見很多家長,考入一些名校之後,分享自己只是一個普通家庭,我認為只係想比人知道自己幾咁勁,生咗一個天才!又有一 D 人話自己小朋友手上有幾多個證書、獎狀;我還以為是奧運金牌,無非想話比人知道自己家底厚,可以有咁多金錢做訓練!實際上,你問一問這些所謂名校的校監、校長、老師,又有幾多個天生就含金鎖匙出世,又有幾多人畢業於聖保羅男女、女拔、男拔?又有幾多人的中學有標準足球場和游泳池?這些所謂學界冠軍,畢業之後,有幾多人繼續發展體育事業呢?其實,只有人生態度正確,就算屋村學校也能出人頭地,可惜,事移世逆,這種道理,已經不再合時!不喜勿怪!

引用:其實想晒野的家長真係太多,+好多時借答野去

原帖由 VETY 於 13-03-22 發表
其實想晒野的家長真係太多, 好多時借答野去晒野, 有正常家長問點樣為p4/p5 小朋友prepare "flyer", 都好正 ...
我上星期同仔仔、女女去朋友仔度開生日派對,其中一個家長,我十分佩服,不斷話自己個仔好叻,有一間神校收咗,(係九龍塘,校名),原本我都算,越聽越唔 舒服,我插嘴話你個仔好醒目 Wo ,我係校長 In 完都收啦!佢沾沾自喜,仲話係,校長猛咁讚我個仔醒目,又多獎項!我跟著來了,問而家自行階段係計能力咩?唔係計世襲、家長職業同宗教分咩?要 In 咩?你間唔係津貼小學咩?幾時變咗直資呀!要 In咁形!佢好似唔係好開心,一家大細行開咗!我知道我講錯了!

mk3288  自行收生都要你符合學校要求,能夠主動滿足學校要求肯定是一種能力,也有付出過時間和努力。你以為運氣是白來的。  發表於 13-3-22 13:38

引用:Quote:JL3+發表於+13-3-22+13:11+我上星期

原帖由 koala_choco 於 13-03-22 發表
佢自行入的嗎 ? 係就, 咪曬校長讚佢個仔醒啦.  九唔搭八.  你講得佢無錯喎.  ...
不過,我都好同意,絕大部分家長都十分愛錫佢地小朋友,不過,佢地唔明白一個人的成功,不是只靠一間學校,有些時候,一些真心辦學,作風低調,不求名聲的愛心學校,仍然很多!大家回想一吓,我們的母校,從前校長如果係神父、修女啲,多數係學校住,學生對學校亦有超級歸屬感!今天,一放學就走人,趕去學乜學物!唉!

koala_choco    發表於 13-3-22 15:30

引用:經濟逆轉時怎辦?+讀12年的計畫中斷也算好事

原帖由 NKpa 於 13-03-23 發表
經濟逆轉時怎辦? 讀12年的計畫中斷也算好事?
是無其他出路?
深某遠慮!

引用:經濟逆轉時怎辦?+讀12年的計畫中斷也算好事

原帖由 NKpa 於 13-03-23 發表
經濟逆轉時怎辦? 讀12年的計畫中斷也算好事?
是無其他出路?
你真是一個好爸爸!

引用:我自己把尺最簡單,按孩子能力和得著最重要

原帖由 sampapa 於 13-03-24 發表
我自己把尺最簡單,按孩子能力和得著最重要。
名氣,男校或男女孩不是重點,學費,遠近亦不太考慮,最多搬 ...
你作為父母的態度十分正確,這裡的家長,無論懷什麼居心,但是,可以肯定,都希望為小朋友搵一間合適的學校,誠然,每一個小朋友的出生、家庭背景、個人性格、能力,各不相同,可是,能夠搵到一間合適小學,可以專心針對學業,好老實講,不是賣廣告,名校和一般學校確實可以好大分別,我知道,有些學校,老師為了控制班中上堂秩序,已經用咗一半時間,還有什麼心力呢?當然,不同經歷會有不同感受!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-03-23+發表本

原帖由 crazymum 於 13-03-24 發表
同意,EK不可盡信!
枕邊人有時候都會爭執,何況 EK !

引用:回復+JL3+的帖子 我都聽過我教書的朋友話,

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-24 發表
回復 JL3 的帖子

我都聽過我教書的朋友話, 入學時無得揀, 唔知小朋友的品行, 所以一班有兩, 三個係成日攪 ...
我自己大家姐做教師,初入行,一返屋企就話 D 小朋友好惡教,以前仲好 D ,有體罰,打一、兩吓手隻,今時今日,社會變遷,你打一、兩吓手隻,撞上做律師爸爸的家長,可以一身蟻!所以,身邊做呢行啲 D 人,不會空談理想,明哲保身,尤其係名校!

Twins-Baby  真係好煩, 老師係幾慘    發表於 13-3-24 10:30

引用:I+declare+interest+first+:+my+child+is+a

原帖由 jeff76916 於 13-03-24 發表
I declare interest first : my child is a girl studying K1, so I have no favour or prejudice against  ...
嘩!你打好鬼死長!你 D 評論,我唔評論,你打算幫你 K 1 愛女搵乜學校,原本介紹我大仔個間,不過,佢係男校!不過,無論如何;討論要有正、反,加埋包容,就最好!你文章中,有幾句,我唔係好明,不過,唔問了!你現在喜歡IB 嗎?

引用:回復+jeff76916+的帖子 無辦法的,+因為有

回復 jeff76916 的帖子

無辦法的, 因為有啲父母會為自己小朋友的學校作平反, 尤其他們自身感受到HARD FEEL ...

引用:回復+jeff76916+的帖子 無辦法的,+因為有

回復 jeff76916 的帖子

無辦法的, 因為有啲父母會為自己小朋友的學校作平反, 尤其他們自身感受到HARD FEEL ...
我從不會公開仔仔讀哪一間小學,費事比人問長問短,但是,見到一些根本無小朋友係度讀緊啲人,胡亂批評,有時候,真是覺得莫名其妙,去過 Open Day ,聽咗一、兩次講座,甚至係門口同校長講過1、2 句説話,就當自己係學校一份子,認真難明!

Twins-Baby  唔會掛?  史廸仔事件來到EK??   發表於 13-3-24 13:43

引用:今日要同仔女去天文台参觀,+所以要回來先睇

今日要同仔女去天文台参觀, 所以要回來先睇到大家的分享,  HAPPY WEEKEND LA

引用:有人提過我,+千祈唔好揀會散播白色恐怖的學

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-25 發表
有人提過我, 千祈唔好揀會散播白色恐怖的學校.  我真係無諗過會發生呢啲事. ...
白色恐怖?即係乜!

引用:講既人又吾係今年考生,上晒岸既無需咁講!

原帖由 JadeW 於 13-03-25 發表
講既人又吾係今年考生,上晒岸既無需咁講!
其實,大把人都只是運吉!上得來,應該預咗!

vincher    發表於 13-3-30 20:25

引用:小孩子一年365日都在補習社渡過、真可憐!

原帖由 elizatyy 於 13-03-26 發表
小孩子一年365日都在補習社渡過、真可憐!
補習社都要放假啦!

Chirley  唔知點解,睇到你嘅回覆我笑左  發表於 13-3-26 22:25
Twins-Baby  你今日講嘢好到位喎!  攪咩??    發表於 13-3-26 22:03

引用:做補習都好似做到明星咁,真跨張。。。。。

原帖由 bbforever 於 13-03-27 發表
做補習都好似做到明星咁,真跨張。。。。。。-
早幾年,好似新聞賣什麼補習天王,年薪成百萬,唔知有冇記錯!

vincher  呢D都要靠班伩眾㗎!有D本身讀得叻,仲伩人家貼題目;有D係學校發夢,俾$反而去朝見天王  發表於 13-3-30 20:45
Twins-Baby  有天王係過千萬, 買咗栢景臺哇    發表於 13-3-27 17:50
MCLIAN  年薪好似可以up to 幾百萬!  發表於 13-3-27 14:00

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-27+發表早幾年

原帖由 shadeslayer 於 13-03-27 發表
係應該有千萬年薪。

學校淨係識提高學術要求居功不少。
咁多?

‹ 上一主題|下一主題