用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求救,全面停課至half term
樓主: 喧嘩
go

[英國] 求救,全面停課至half term   [複製鏈接]

關又封左,學又唔知幾時可以返,分分鐘全年停學,可以去邊度求助,有冇小朋友聖誕冇返,留左喺英國,宜家想返黎架,我突然覺得自己係少數族類
   7    0    0    0

summerhotel1 發表於 21-1-5 04:49
要返香港,方法應該只有兩個:

1.返中國內地( 廣東省 ) + 回港昜

返中國,唔係國民俾由英國嘅人入境?
Check 左,由24號開始,中國禁止所有中英來往航班

summerhotel1 發表於 21-1-5 06:05
一向港澳居民都可以回中國內地。
我以為只係禁止直航班機,轉機可以, 始終呢啲嘢轉得好快。
...

如果有機返中國隔離,我都會返,但如果要喺杜拜果d地區隔離先再轉機,真係唔會,小朋友未成年,冇backup 攪唔掂,仲有個問題係,係米唔洗回鄉證架,佢張證喺我度(emoji)

summerhotel1 發表於 21-1-5 06:14
要回鄉證,就好似香港去深圳一樣。
同埋我記得聽朋友講過,飛中國內地,倫敦希斯路機場檢測係唔得㗎。

下,咁復雜,姐係只有等香港開關,真係超級後悔點解聖誕唔返黎

ch581 發表於 21-1-5 06:00
問香港政府點解香港居民唔俾返香港

何止,連香港人都唔俾我地返啦,乜難聽說話都有,呢兩年,去英國留學就係罪

TTEE1819 發表於 21-1-5 07:54
我孩子繼續在英,這個艱難時間,更加唔會安排回港,回港都要有好多特別安排。如留英,聽話,跟足指引留在 ...

我唔胆心安全,我胆心情緒問題,學校有排都唔開,又冇屋企人喺身邊,點都係返黎最好

MrsFung 發表於 21-1-5 07:28
我女昨天已返學校,昨晚一公布封城,校長即電郵給家長,國際學生可繼續留校住宿及online 上堂。我女心情就 ...

我今日email左入境處,留底左資料,佢話會group埋晒處理

yuyueng 發表於 21-1-5 11:59
其實不如開導下令千金,又唔系得佢一個,現時留起宿舍比回港安全,21+21日隔離仲恐怖啦,其他學生都系甘, ...

佢同一個同學,一個朋友喺同一個homestay住緊, 已經叫做有人陪,佢以往一年返黎5次,今次聖誕冇返就攪成咁,佢比較痴屋企人果種,如果同佢講暑假先有得返,佢痴線都似,我答應左佢,開關就即刻俾佢返,佢心情已經好左好多,可能佢覺得好快就可以開番關
‹ 上一主題|下一主題