用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳官立小學揮手區
go

將軍澳官立小學揮手區 [複製鏈接]

你好, 我女今年入此校小一, , 雖然此校只是算二線, 但勝在算是此區中比較有歷史, 老師都經驗豐富, 另外這校是此區小數廣教中的小學, 其他廣教中的馮晴 / 宣小 就太難入, 所以我選乙一入這校。

升中將軍澳好學校不多, 將官中雖叫Band 1 但成績普通, 如升中能到觀塘區才有多些好學校~~

哈哈, 我女讀開的幼稚園是 happy school, 所以唔太谷得, 如功課淺反而容易適應, 如入了太谷的如馮晴恐怕會跌落包尾大班!

不過你得閒睇番佢地的家課表, 其實都唔太輕鬆, 7-8樣功課是等閒事, 另外小三又要 TSA, 講真牌面上都唔係想像中容易讀, 而且上午小息時間得一個 15min, 每堂上課 40min 近乎中學水平, 其實都幾辛苦 ~~

一體一藝, 有時間做先算啦, 其實on demand 私人授課 才是正路, 例如學鋼琴, 抽到時間咪學下lor, 夾硬在學校學都未必學得好。

讀小學打好基礎最重要, 培養出自信心去讀書就是最大目標, 讀名牌小學如排第尾, 對小朋友的自信心咪仲大打擊。當然如讀間程度普通的都麻麻地的話, 咁就問題是在小朋友自己身上了。

基本上二線小學都會谷谷地,  佢地都想升level , 但我估點都無馮晴呢D一咁谷~~
‹ 上一主題|下一主題