用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020報英國醫科大學
樓主: Cecilia66
go

2020報英國醫科大學   [複製鏈接]

snugglechums 發表於 21-1-25 19:12
你仔apply了解邊幾間?全部interview哂未?

我仔最後竟然全軍覆沒,KCL,UCL,Manchester都冇得interview 最估佢唔到嘅Oxford竟然有,真係摸不著頭腦。

F15X5 發表於 21-2-8 14:17
英國報醫也好困難,孩子舊年都係得兩間有得interview。你孩子讀IB或 AL ? 如果係IB, 往年經驗43分基本上收 ...

我仔係DSE考生嚟架!所以應該更少人入到吧

snugglechums 發表於 21-2-8 15:18
係咪仲有學校未通知interview?因為今年疫情問題,我見你話Oxford rejected,但其他未reject,是否還有機會 ...

其他直頭rejected呢,interview機會都冇

b3410 發表於 21-2-9 07:03
是否personal statement 出事?寫的唔fit呢幾間?

應該predicted grades我哋寫太低了吧

小鹿揀學校 發表於 21-2-17 11:21
請問 DSE 要有乜 predicted grades 先有機 in KCL, UCL 醫學院?
還是主力看 UCAT, BMAT scores ?

我搵唔到好多DSE考生數據,所以都答你唔到。因我哋冇用agent,所以都可以話係冇咩人指導。呀仔ucat 考2810,sjc band 3 ; bmat考6.8/8.6/3.0A。 predicted grades只寫了兩個5**,四個5*,兩個5,呢個成績真係香港兩間醫學院都未必考到 不過我真係怕佢最後寫到幾勁predicted grades但考唔到咪仲失望,所以都係穩陣啲(雖然都唔覺得佢會reach 到 ),請學校幫我哋寫低啲。校長都有問,呢個成績得唔得架?我話是但啦

呢度寫出嚟,希望幫到日後打算用DSE考英國醫學院嘅學生,自己參考啦

b3410 發表於 21-2-18 09:16
咁如果你哋依家睇返,是否應該寫高d? 或者至少不用寫太低?
不過滿天星已經唔低了喎

都冇咩所謂呀!隨緣啦!反正我唔覺得我仔可考到滿天星 其中個中文寫5,但我覺得佢攞三都有危機 只係聽人話唔睇中文科(劍橋有講明睇四科core要5, 好似係),但都唔好寫太差。

小鹿揀學校 發表於 21-2-18 11:27
謝謝分享
英國大學醫學院應該睇四科,
令郎最佳四科為 5**/5**/5*/5*...

佢兩科星星係英文同數學。其實係佢自己想做醫生,媽媽只陪佢追夢咁陪佢癲下啦   

UCAT裸考,知死後佢BMAT做咗一晚pastpaper(online係英國買咗本練習寄嚟屋企),答案仲要我幫手對,因為果陣校內有統測,佢自己都冇時間攪呢啲了。

Augesttime 發表於 21-2-18 11:37

中大不嬲都收得少NJ學生,係寫得勁誇張高分呀

UCAT兩間學校唔邀請面試確實係意料之內,我哋都有做足功課睇咗好多年stat的。不過BMAT另一間都冇就有點模不著頭腦,因呀仔頭兩part嘅分算係top 5% and top 0.5%。

Anyway,呢個經驗幾好,比呀仔知道天外有天,人外有人,DSE就要更加努力了!

oasismcmug 發表於 21-2-18 13:59
回覆 silvia_ng 的帖子

但其實你個寫低左的predicted grade 都已入硬hku or cu 的medicine la .  ...

好似有啲忟水架,都要睇面試滿意先有機,唔係穩入嘅分數。

小鹿揀學校 發表於 21-2-19 21:35
剛上網search 過吓, BMAT/UCAT都只能考一次

bmat要留意,如果考牛津,只接受11月考試嘅成績,佢哋唔睇另一個架。

Augesttime 發表於 21-2-18 20:17
你仔仔有夢想, 又有心有力去追夢, 呢份誠意實在可嘉! 一定如願以償的!  

橫掂首選留港讀醫, 無所 ...

多謝祝福!不過都有諗埋萬一考唔到醫科,佢會轉攻AI,希望係呢個範疇度幫到醫生去醫人。我聽完都幾感動,天主自會安排適合佢嘅事呢

giver    發表於 21-2-23 22:03

October. 發表於 21-2-18 22:40
38分應該穩入。

我覺得個predicted grades 有啲流流哋   睇埋呢次mock嘅成績再算了。而家都會諗自己總分幾多,按照自己時間表溫習,唔好偏科,考好中文,就係而家嘅目標啦!

October. 發表於 21-2-23 18:41
覺得PG都有少少參考埋以往表現,祝你仔取得滿天星。

離考DSE越來越近,我唔敢俾壓力我仔,唔知佢溫到幾多 ...

我仔有時都溫到發呆,不過真係每日都有抽時間留比可怕的中文科,佢哋呢屆又係一啲都唔容易呢!希望我哋啲細路都可以考取好成績啦

P1001S 發表於 21-2-23 19:08
咁你可以留意一下新架坡南洋理工大學,沈祖堯將會去果間。沈祖堯自己講呢間醫學院嘅AI係其中吸引佢去嘅原 ...

多謝你嘅資訊   我了解下先!

mami42 發表於 21-2-24 02:59
多謝你呀!我仔仔都係UK既醫科全軍覆末,你仔仔第五個choice係乜嘢科?我仔當時選biomedical science, 不 ...

第五個選擇係咩我都嚟太記得,只記得好似係Imperial 不過仲未有聲氣,我哋又冇理。

Horsebbj 發表於 21-2-24 07:27
今年報英國醫科真係好難, 未有面試就已經收到3間reject, 仲有1間pending, 第5個選biomedical science, ...

Congratulations! HkU CO for Alevel是4A*是嗎?聽聞香港考嘅A Level都取消了,祝福Mock可以考到CO成績呀

BSCYL 發表於 21-3-5 15:23
按PG, 兩間醫學院應該都穩陣入到。 預祝成功!

sorry而家先覆你,我之前應該overlooked   

考完DSE,都唔敢講可否可以攞到PG嘅成績(中文科就一定冇5,有3都擺兩圍),希望放榜日有驚喜,唔好有驚嚇啦!

bbc2018 發表於 21-6-29 21:28
希望你仔仔如願入讀醫科!
我剛知朋友個囡將會在Cambridge 醫學院 修2年的基礎課程。佢在一間英國大學馬來 ...

謝謝你的祝福!我都希望呢次可以順利入到香港嘅醫科,唔洗「毅行醫路」先入到啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊