用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 某中學謝師宴學生出席交800元,不出席交400元,是否合理 ...
樓主: Arabellahk
go

某中學謝師宴學生出席交800元,不出席交400元,是否合理   [複製鏈接]

ilyrd 發表於 19-3-11 10:13
如果有行呢步便可,甚至可以把纪念品,纪念相册,謝師宴,謝師禮物...全部分開計,分開選. 到時PTA便可睇餸食飯. ...
我都覺得冇理由硬性規定,就好似美國d tips 咁,唔通唔滿意都比,點解唔收哂知道budget 先決定細節,若果真唔夠,咪睇下有冇隱形富豪資助下law

我唔係話個個人都功利,但冇so 邊有人做。又open can of worms tim.

jumphigh 發表於 19-3-11 13:45
冇可能咁弹性,而且亦冇咁多时间搅刭咁複雜,谢師宴籌委會通常一早已經出曬通告做問卷或交待左大概費用。
...
我中學都是自己熟的一班請老師食一餐(不是全部),冇e加咁大龍鳳

jumphigh 發表於 19-3-11 14:50

比小家家長搅到咁肉酸,到时冇老師肯出席谢師宴,學生就真 ...
越有錢越會一毫都同你計,凡人先會唔計 。
通常是否女士較感情用事,男仔的話,老師唔食埋佢份仲開心

Arabellahk    發表於 19-3-15 13:43

jumphigh 發表於 19-3-11 14:14

咁你唔通老我好多?  
價值觀都是成長時成立,因為你中學時有,所以你覺得應該有,我中學冇,所以我覺得e加搞到法國大餐

GreenMaDad 發表於 19-3-12 08:07
以前幼稚園在三缐酒店搞謝師宴,搞手做了很多準備,做埋cd紀錄每一小朋友成長,又拍哂片,不記得每人$500定 ...
我們kg graduation d cd etc 已經sip 左唔知係邊,不過我同意你話幾百蚊 as a % of total cost of kg is v small. on the other hand, 我又覺得形成左一種風氣,變左必然咁,我相信讀直C那班係好細數目,但唔可以assume 人人ok.
有網友批評唔去唔比系小家,但另一邊廂話要cover 唔去的條數唔公平的說法又ok, 這是否doible standard.

酒席某數目以上不是可以加枱嗎(至少我搞自己婚宴時是),logistic ge 野唔會冇方法解決的
‹ 上一主題|下一主題