用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四升小五呈分暑假準備
go

小四升小五呈分暑假準備 [複製鏈接]

睇阿女都屬靜果类,無乜运动。參加下朗誦、辯論(有無校隊?)、義工……唔洗上乜專科班啦,俾佢透下预備两年作战啦~普通話同英文oral流利嗎?面試时發音準同对答流利有so.

littlelamlam 發表於 17-5-9 12:00
唉~其實佢果屆競爭好大, 好多同學都好叻, 怕吾再裝備下, hea慣就不進則退啫
...
太chur, 捱唔到尾,累透或太紧張成績会跌~~若佢跟到課程有餘(無乜唔明唔識),改善下做卷快而準,少人地-倍careless mistake係好有幫助吖~

wongkaka  AGREE  發表於 17-5-9 13:19

littlelamlam 發表於 17-5-9 12:00
唉~其實佢果屆競爭好大, 好多同學都好叻, 怕吾再裝備下, hea慣就不進則退啫
...

你既不安会影响佢……老老实实,而家你只係同自己学校比,如果計埋其他学校学生,真係天外有天,人外有人~所以唔好諗太多,做好自己本份就夠~如果逼得太紧,厌惡左学习,上到中学反叛时係可以好hea, 到时好激心~(真人真事)
‹ 上一主題|下一主題