用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔是否有需要入讀n1?
go

大仔是否有需要入讀n1? [複製鏈接]

大仔是否有需要入讀n1?

我個仔係06年2月出世的,照計應該係09年9月入讀k1,但由於佢係大仔,到09年9月入讀k1時已經3歲半了。

我唔想佢咁遲先讀書,咁可以點做呢?
係咪有要同佢報讀n1呢?
請指教,謝謝!!   

Re: 大仔是否有需要入讀n1?

我仔仔3歲8個月讀k1, 不過今年九月係2歲8個月, 我都會比佢讀下pre-nursery 打發下時間。

我個仔係05年1月出世,今年九月讀N1,小朋友早點入學好些,可以學習日常生活規矩,當然不會有其他特別嘢學,要上到K2-3,最好平時多與他一起玩及學習....

我個女都係同妳個仔差不多, 佢06年1月出世, 照計同妳一樣都係09年9月讀k1, 都係大女, 我都唔知好唔好俾佢讀n1, 因為其實學費都唔平, 又冇學卷, 如果要讀又要讀2年n1, 都唔知點好, 不如大家一齊分享下呀

我個仔都係06年1月出世,如果比佢請n1,應該要幾時報名搵學校?

+3金熱血 貢獻勳章

NOW!!!

bb012506 寫道:
我個仔都係06年1月出世,如果比佢請n1,應該要幾時報名搵學校?

俾唔俾返係你自己覺定

我個囡係屋企太悶,所以佢會讀1.5年n1

咁快要搵學校啦?我仲未搵呀!會唔會搵唔到

大仔是否有需要入讀n1?

its late for BB find gd sch at N1~~
as i know , the gd sch is full, waiting list is long!!

study N1 is useful for child social, language , selfcare , emotion development

HI !我係0602 媽媽.我想問係邊到可以找到幼兒園幾時開始報名資料!
因我不和道還有什麼途徑可以找到.
是不是要打電話去問呢?
請大家幫幫忙.

我囡囡是06年3月出世又係大B,我又係唔知好唔好比佢讀N1,不好意思 其實我對N1一點都唔認識,想問一問若果讀完N1一年是否要再搵間幼稚園讀報K1呢

bah 寫道:
我囡囡是06年3月出世又係大B,我又係唔知好唔好比佢讀N1,不好意思 其實我對N1一點都唔認識,想問一問若果讀完N1一年是否要再搵間幼稚園讀報K1呢

你可以繼續比bb o係原校讀n2-n4(即k1-k3,係一樣的),
或你可出外搵幼稚園轉校讀k1。

RiceBear 寫道:
據我所知, 要報讀n1, bb需要滿1.5歲, 當然有d學校會接受已經有出世紙既bb申請或已滿1歲, 所以我地既bb依家夠一歲既話, 可以留意下心儀既幼兒園, 都未係遲.  

christy, 我問過一個幼兒園校長, 佢話我地bb出年3月夠2歲時會比較難插班讀n1, 通常要等到8月正式開學才可讀n1.

我自己就打算俾bb早d入學, 雖然會容易d病, 但總比留在家裹好.

我都覺得奇怪,點解會有人知我叫Christie o既,原來係你!哈!∼
我都知好難插班,所以都會等佢2歲半,即九月先入讀n1。

熹媽媽 寫道:
HI !我係0602 媽媽.我想問係邊到可以找到幼兒園幾時開始報名資料!
因我不和道還有什麼途徑可以找到.
是不是要打電話去問呢?
請大家幫幫忙.

通常都係早一年前要報名的。
你想知你在家附近有o的咩幼兒園,可往以下呢個網址參考下。有心儀o既,就打電話去問收生程序。
http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/index.html

醒目開學勳章

請問怎樣分大仔/細仔呢????

tatabb 寫道:
請問怎樣分大仔/細仔呢????

大仔係指年頭出生o既bb,
細仔係指年尾出生o既bb。

咁7月bb係大仔�細仔呢??
‹ 上一主題|下一主題