用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 早D定遲D讀好D?
go

早D定遲D讀好D? [複製鏈接]

早D定遲D讀好D?

Hi!各位媽咪!今年9月讀K1係O3年出世的BB!本應我個仔係今年報讀!但佢係11月出世!萛係遲出世BB!可以下年報讀!有D朋友話梗係早D比佢讀K1好D吾使第時跟吾上!又有D話梗係遲D讀好D吾使跟得咁辛苦!可吾可以比D意見我!吾該!!   
小田田係2003年11月17日出世! 希望佢永遠都健康同開心啦!!

Re: 早D定遲D讀好D?

我覺得讀了playgroup先才升讀幼兒班很有幫助

你覺得小田田的反應及說話表達能力如何?如果你都覺得OK,梗係可以今年讀,但係如果你覺得差少少,就不如出年先讀,因為當他入讀時係大過其他小朋友,無論在適應能力和學習能力方面都會優勝D。所以首先要了解一吓小朋友的發展。另外還要睇睇田田媽咪你要唔要返工,如果要的話,即係將來較少時間幫田田溫習,咁就建議你遲D先比佢讀書。話晒都大D,表達能力都會好D嘅。

田田媽咪,
我很贊成happy8388所講 ,因為大仔真的好過細仔,這是我經驗。

Hi!各位媽咪!好多謝你地回覆我問題!
happy8388:我覺得小田田的反應及說話表達能力都係一般,吾係好叻又吾係好差,我係全職媽咪,我諗住小田田讀K1下学期又或者K2先去返工!比小田田適應左幼稚園的生活先!如果遲D讀到小学真係讀得好辛苦,我會比佢重讀多一年!
herman-mame:咁你最尾比你個仔仔早D定遲D讀?
小田田係2003年11月17日出世! 希望佢永遠都健康同開心啦!!

田田媽咪,

我個仔是01年12月出世的,所以剛剛趕到2歲8個月細仔入學,他返低班就沒問題,今年中班就開始跟唔到了,老師話他其實不是太差的,但始終是細仔吸收學術都是比較慢些,老師話現在個低都不好的話,勉強升高班他可能更加辛苦,而且現在留的話對小朋友的心理可能沒有更加HURT,到小學才留的話,會更加HURT他,咁我都信現在的小學實在太深了。所以我決定給他讀多一年中班。

herman-mame
  我想請教你,你的小朋友是否布同校重讀呢?小朋友學番同一樣既,會否覺得無心機悶或唔專心呢?THX

I think study later is better.  So, I'll let my small bb to repeat K1 next year. (born on late 2003 too)

大仔真的好過細仔 so遲D讀好D

吉蒂,

我個仔是在同一間學校重讀,妳問的問題我要到9月份才可以覆妳,因為他是今年9月份才重讀 ,不過他老師要我們和學校講相同的說話來開解他, 不要我們講這些,學校又講另一些。
‹ 上一主題|下一主題