用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇3yrs仔對剪頭髮和刷牙仍抗拒?
go

有冇3yrs仔對剪頭髮和刷牙仍抗拒? [複製鏈接]

有冇3yrs仔對剪頭髮和刷牙仍抗拒?

如題.
我個仔仍是這樣, 好麻呀 !

sarah

Re: 有冇3yrs仔對剪頭髮和刷牙仍抗拒?

I cut his hair by myself, I haven't tried the salon outside yet.  Everytime when I cut his hair, I will let him choose his favourite cartoon, he will sit on the floor watching at the TV and I can easily cut his hair.

As for brushing teeth, he don't like doing this alone.  That means our whole family will all squeece inside the bathroom and act together.  Let's play a game to see who can finish it first!  He will enjoy!  

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

By the way, I will ask him to get some toothpaste for me, it seems quite interesting for him.  

唉!我個仔4歲,仲好怕剪頭髮!
佢話好"吉"喎,次次都咸到飛起!~

Sarah,

我個囡未到兩歲我已經帶佢出去剪頭髮啦 (佢依家兩歲三個月大)
佢仲坐得好定添
至於刷牙佢就唔係咁鐘意
但我次次都一定強迫佢刷
費是佢大個左d牙唔靚
我都係為佢好
話曬我地都係女仔

QQ2003,

你就好啦 !
我個仔是越來越抗拒, 他由細都是他叔叔在家幫他剪的, 最初的ok, 後來邊剪邊哭, 到"99"抱住來剪, 現在大了抱不住了, 所以好煩. 上次就是我和老公兩個人, 在他洗澡時, 一個陪玩, 一個偷偷地剪, 被他發現了就哭幾聲囉.
所以, 就剪得很"肉酸", 都不知怎好???
我都有帶他看其他小朋友(他認識的)在外剪髮的, 大家又冇更好的建議給我試 ?

sarah

Sarah,

你有無試過去尖沙咀個間玩具反斗城到剪呀? 無就試下啦!

sarah

你囝囝係咪驚'douk'眼?  我同囝囝cut前面d頭髮時我會把佢d頭髮梳左向後先cut, 咁d頭髮好少跌落眼度, 佢會容易接受d.
sarahChoi 寫道:
QQ2003,

你就好啦 !
我個仔是越來越抗拒, 他由細都是他叔叔在家幫他剪的, 最初的ok, 後來邊剪邊哭, 到"99"抱住來剪, 現在大了抱不住了, 所以好煩. 上次就是我和老公兩個人, 在他洗澡時, 一個陪玩, 一個偷偷地剪, 被他發現了就哭幾聲囉.
所以, 就剪得很"肉酸", 都不知怎好???
我都有帶他看其他小朋友(他認識的)在外剪髮的, 大家又冇更好的建議給我試 ?

sarah

多謝大家的回應.
你們的建議 "TST的反斗城" 和向後梳都未試過.
今晚我個仔會再試剪(他叔叔幫手), 試下會否好一些啦.

我想問 "TST的反斗城"是要預約的嗎 ? 價錢多少 ? 是一般的髮型師嗎 ? 在那個area剪 ?
我未聽過, 請指教一下, 以備不時之需.謝謝

sarah

Sarah,

係反斗城入面架
電話係: 2957 8000
星期一休息, 星期六&日最好預約 (價錢 $230)
佢地話係專業喎(幫小朋友剪)
貴就貴左d, 可能你個小朋友去完1次之後唔驚呢?
咁你就可以去番普通既髮型屋
如果ok, $230 直回票價啦!

QQ2003,

是否open area ?
其他人經過會看到嗎 ?
麻煩哂 !

sarah

Hi sarahChoi,

我個仔都好抗拒刷牙,後來我用咗一個方法,情況改善了,你可以一試。

我每個月印一張月曆表,然後每日若他完成刷牙、洗面等,便讓他選擇一張貼紙,貼在當天的格仔上,以示鼓勵,讚他叻。   

我個仔5個月大已經去髮型屋剪頭髮,髮型師幫佢用個剷剷髮尾時,佢仲舒服到訓著左TIM....   

Sarah,

係open area, 你去到後可以問d職員間髮型屋位置, 咁你就唔駛周圍搵啦!

My 2-year old girl refused to go into Barbar shop    She will run away at door front.
I have to bring her in when she slept.  So everytime the haircut is not so good looking.

我女兒用獅王橙味牙膏之後鐘意刷牙

多謝各位媽咪的意見,

我都會試一下用牙膏給他刷牙.
a ! 若小朋友真的剪了幾下就不剪, 髮型屋會收錢嗎 ?
因我亞仔在街上是不會睡的.

sarah

我個女初初都怕剪頭髮,後來知道女女最鐘意學我,我都帶埋女女一齊去,睇我剪,重話媽咪爸爸都係咁剪架,都係叔叔剪架,我又去之後就唔驚啦
至於,刷牙又係用同一方法,比佢睇多D,牙刷我就買chicco,D毛軟D,無咁吉,刷牙就好細力,而家每日都主動要刷牙tim
‹ 上一主題|下一主題