用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 問有關讀幼兒園問題
go

問有關讀幼兒園問題 [複製鏈接]

問有關讀幼兒園問題

想問吓讀幼兒園係唔係全部都係全日,有冇係半日,我住秀茂坪,知唔知道邊到有半日呀!你哋有冇申請幼兒園資助,係唔係好難申請?謝!

Re: 問有關讀幼兒園問題

幼兒園唔係全部都係全日,好多都有半日,你要打去問吓先知.我所知幼兒園冇資助申請一般k1開始先有,可資助的是托兒所.

+3金熱血 貢獻勳章

政府資助的通常是全日, 每月約$2xxx, 亦可資助申請.

私人的通常是半日, 好似係冇資助可申請的.

可於以下網站看看:
社 會 福 利 署 幼 兒 服 務

你的孩子是否想報讀2-3歲班 ?
一般津助幼兒學校多數沒有半日, 除非私營的. 如要申請津助, 必需合乎社會需的, 例如:即雙職父母, 而收入亦合乎資格,便可以申請. 有關收入多少才可申請, 可瀏覽教統局網頁, 是有公式計的.
另外,現在沒有托兒所這名稱, 全部改名為XX幼兒學校.

小芊,

好耐無見你喇, 我記得你囝囝同我個囝係同年同月同日出世架   我尋日去左屋企樓下既幼稚/兒園參觀, 佢地搞開放日呀, 順便問左d 入學資料.  如果你有時間, 你都可以打電話去問下你心儀既幼兒園, 睇下可以安排幾時比你去參觀嘛. 又或者你試下 click 入去以下既網址度睇睇, 睇下有無你想要既資料丫.

2006 年度幼兒/幼稚園

唔該晒各位媽媽意見,我都找到一間在附近幼稚園,但佢係私營,所以足2歲佢哋就收,係預備班,是私校
Michelmcy,
真係好耐無見啦!,幫個仔搵學校真頭痛,現在先開始我哋有排捱,
‹ 上一主題|下一主題