用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-5-3 09:24
小學既呈分計算方法一般係依照中英數常視音普(9996321)計算。個別學校呈埋電腦、宗教、體育都唔奇怪,不 ...

我哋宗教係2~~~

b3410 發表於 21-5-3 11:04
true, 我覺得如果有一個好的方法,體育堂都應該呈分。未必係睇邊個跑的快,跳的遠,畢竟每個人體質不同。而 ...

好抽象,學生對每一項嘅技能掌握能力並非一樣,差異太大,會做成更加唔公平,學生壓力仲大~~~

ren 發表於 21-5-3 09:29
真心唔明個遊戲最終想點?
即是做不到全能就最好做平均個位?
假設999632後同分,一位平均另一位被音樂va ...

兩者係有分別,VA/Music/Sports,DSE你係可以不修不考,若抱幸運心態去修去考,你好大機會係唔夠有興趣嘅學生去修去考DSE~~~

至於小學,個人睇法,只可以話EDB嘅升中機制太理想,未能適用於大部份小學。以我小朋友當年小學為例,其實計埋VA/Music係OK嘅,亦平衡到佢哋身心發展,並不只為讀書而讀書。前列生基本上係有頭砌到尾,成績好只係基本入場券~~~

b3410 發表於 21-5-3 11:27
國際學校就係咁,跑的最快,遊的最遠,體能最好的,唔等於體育課高分
態度決定一切。

但你話用嚟呈分就,跑=/=游=/=球,是旦考一瓣,其他果兩瓣C得,只計大瓣已經如是~~~

王家爸爸 發表於 21-5-3 11:27
理論同現實既落差,嗰壓力從一次升中試(或者Pre-S1),增加到三次。無壓力之下,大部分男仔都會HEA考,所 ...

我小朋友間女校都係咁,不過女生好啲,唔操唔理啫,佢哋入到考場都係認真去考嘅~~~

王家爸爸 發表於 21-5-3 16:25
如果相信個同學已經相對成熟,有能力面對壓力,其實自己為自己考係最公平既。為自己發揮潛力,而唔係為三唔 ...

可能,出外靠朋友,可靠啲~~~
‹ 上一主題|下一主題