用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應選什麼中學好?應該就佢意思?
樓主: littlelamma
go

應選什麼中學好?應該就佢意思?   [複製鏈接]

littlelamma 發表於 18-10-31 14:06
孩子小六, 要選中學了, 佢十分自律, 在學業上鬥心極強, 小五考全級第一,孩子有自己想法, 我同佢傾過好多次, ...
我覺得樓主小朋友的確不可算是鬥心極強的小朋友, 不過此非眨意, 如果他對"中學自己可達程度"來自"自我了解", 亦非壞事.   

很相似的故事, 我識一位亦是小學全期級一, 佢一早表明不去可校長保送的神校及區內熱門1A男校, 自選1B男女校, 當時令好多人覺得可惜. 佢家長是甚為開通之人反而無大異議.   當時他表示不喜歡在有壓力的環境下讀中學.   現高中了, 佢多年取全級的主科獎, 常代表學校去外國交流, 被預測DSE多科會5*以上, 前途光明.... 有時不一樣的故事可能有不一樣的風景.   

樓主小朋友明顯不是好有鬥心、遇强越强型,俾我會提佢好朋友最於未必同一校,因變素太多,如果佢堅持,都跟佢意願。

hkpapa852 發表於 18-10-31 15:12
似乎是一個家長不太瞭解小孩子的故事

家長認為: 在學業上鬥心極強
仲以為你只係統計數據強, 估唔到其他軟性題目你都能一針見血, 失覺晒。

回覆樓主:

本來級一同級十,小朋友能力上末必相差太遠,但學校通常好現實,偏向 資源留比級一,相埋老師嘅態度都會唔同,習慣萬千寵愛,怎會輕易放棄?作為父母當然暗笑(除了我)。
但日後出來社會工作,沒有成績表去量化。。。又因為唔可以輸,亦被開自己没把握既活動(見樓主對玩運動既睇法),有人变得思想極端而執著。

有道理,家長對小朋友既了解其實好重要。

littlelamma 發表於 18-10-31 14:06
孩子小六, 要選中學了, 佢十分自律, 在學業上鬥心極強, 小五考全級第一,孩子有自己想法, 我同佢傾過好多次, ...
我反而欣賞你小朋友既想法:
首先佢好明顯知道自己既成績主要係因為學業上鬥心極強而得到既,好可能佢自己亦都知道去到中學鬥心極強係唔足夠既。係B1A學校,越高年級,你會見到啲平時唔多讀書、一味玩既同學,一發力就已經係你前面。咁既情況,佢接唔接受到?接受唔到會有嘜反應?
如果靠鬥心極強既,真係好似小朋友咁諗,Band 1B 就得,甚至可以考慮 B1C,咁會讀得開心啲。喺呢啲學校,佢可以一直保持前幾名,成為學校既風頭人物,可能更好。

其實考 DSE,出到社會,他不可以選擇 Banding 了,早些面對現實。

去到神校中游,出到去都會是頂尖,怕什麼!

我見過是家長接受不了孩子只是中游位置。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

鬥心同遇强越强唔係線性關係。未到臨界點,個個鬥心強既人都係遇强越强既。直到某一點,自己感覺無可能贏,就會放棄。每個人既臨界點唔同,放棄既位都唔同。

ANChan59 發表於 18-11-1 09:42
其實考 DSE,出到社會,他不可以選擇 Banding 了,早些面對現實。

去到神校中游,出到去都會是頂尖,怕什 ...
去到神校中游,其實已經唔錯。佢小朋友應該係靠中游小學內,鬥心強、夠努力,所以小學成績好。換句話講,再進步既空間已經唔大。
最怕係小朋友入到B1A學校,已經係中游,呢個已經係第一重打擊;然後見啲同學慢慢發力,一個個追上,小朋友情緒上有機會會崩潰,最終變下游,咁就麻煩。

無人會喜歡在壓力下工作,但現實係人生根本就係充滿著壓力。
重點應該係如何抵抗/釋放壓力,還是逃避壓力?

王家爸爸 發表於 18-11-1 09:51
去到神校中游,其實已經唔錯。佢小朋友應該係靠中游小學內,鬥心強、夠努力,所以小學成績好。換句話講,再 ...

我仔都是中游小學入去,係散慢學習之下都去到中游。

如果神校覺得你得才收你,因為只是靠成績入去,收錯機會更少!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

這剛巧同我女相反!
我朋友叫我同佢一齊報一間直資當攞經驗,結果收咗。
一開始到second in都係抱住去玩心態,一直講咗收都唔會讀,結果收咗個刻,個女堅持要讀!
我同你仔諗法一樣,唔想咁辛苦,唔想齋女校……
但書係佢讀,學係佢返,無人保證到佢入邊間會適合,既然佢自己有決定我角色就只有支持幫助!

而我當時巳講晒最差情況佢知,佢仍然要入,咁我就由佢了!路係佢的,佢絕對有權選擇!

你仔情況我覺得可先考咗先,當攞經驗,考到先由佢決定!父母角色我覺得只係分析比佢知就可以了!

王家爸爸 發表於 18-11-1 09:43
鬥心同遇强越强唔係線性關係。未到臨界點,個個鬥心強既人都係遇强越强既。直到某一點,自己感覺無可能贏, ...
無論是否鬥心強, 甚至遇強越強都唔重要, 最重要係不應害怕離開comfort zone去面對挑戰

人生每一天都充滿不可預計既挑戰

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主, 我同妳CASE 差唔多, 而我會偏向佢嘅選擇, 始終係佢讀唔係我.

不過, 我會照報神校, 如果收佢的話, 會再叫佢考慮下.

另外, 我都好同意HKpapa852 嘅說話, 俾佢知要跳出COMFORT ZONE, 否則好少進步空間

意見就係咁喇,但有的早熟小朋友,可以叛逆期提早,如果道理講完,太對抗就無謂強迫喇.

hinhei 發表於 18-11-1 10:16
這剛巧同我女相反!
我朋友叫我同佢一齊報一間直資當攞經驗,結果收咗。
一開始到second in都係抱住去玩心 ...

補充

其實入1b學考返頭十都唔係想像中咁順理成章。
始終中學模式同小學模式完全不同,再加band1中學入面巳係全band1生,一山還有一山高,巳不是小學的框框!

hinhei 發表於 18-11-1 11:54

補充

在一所旺角的band1A 中學內,
坊間認為由有水準的小學如油X , 協X .,
學生升中後也不再有光環,
反而有啲名不經傳小學既學生幾標青,
所以小學級一至級二十(假設也屬於B1A ) , 升中後成績沒有多大分別,小學級幾我會睇成父母既期望有幾高多過孩子本身學習能力及智商是否高人一等。
官津小學課程根本無需特別聰明已可名列前矛,一個有生活紀律的家庭加一對有要求父母已經足夠。中學就幾睇英文底,學生心智,朋輩影嚮。。
我自己仔女都系小學長期級頭,上到中學讀到佢晚晚十二點都系中游。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 18-11-1 09:51
去到神校中游,其實已經唔錯。佢小朋友應該係靠中游小學內,鬥心強、夠努力,所以小學成績好。換句話講,再 ...

入到1A中學,成績排位最接受唔到既可能係家長,個人感覺就算EK D家長只會提小學成績,甚麼考入神校,入左中學既走勢係甚少談及,最多講句非常OK,或學霸多的是,咁即係~~~

我有興趣知吓若B1A生去揀B2或B3中學,朋友仔多嘛,11-12歲人仔係咪俾晒自由權佢自己決定~~~
‹ 上一主題|下一主題