用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1入學問題
go

K1入學問題 [複製鏈接]

請問讀邊間pre-nursery重要嗎?  如k1想轉校,除interview 表現之外, 讀過邊間會考慮嗎?  天主教(PN)轉天主教(K1)會好些嗎?  大細仔有關係嗎?

0    0    0    0

都幾重要, 不過要睇你考邊d幼稚園, 如果常有位多的幼稚園, 咁就冇乜所謂, 如果考民生, 培正, 宣道dd爆燈嘅幼稚園, 咁就好重要......

當然同一教系會好d la...
& 大仔會著數d, 因為多數大仔in時表現會好d, 當然如果細仔口齒伶俐, 問乜識乜, 咁就冇影響la~~!

我覺得主要睇interview表現多

喺某啲學校, 大細仔都幾關鍵. 我朋友個仔9月出世, 口齒伶俐, 1歲9個月識唱晒成首twinkle twinkle little star, 其他兒歌都得.
而且講野可以名詞加動詞. 我覺得佢好叻呀. 不過都係入下午班, 學校講明轉上午班要排月份大小. 我鄧佢唔抵. 不過係個別學校, 唔知其他學校點.

Any advantage if one of the parent is an old student for K1 admission?

回覆 5# happymamme 的文章

如果係名校小學舊生會著數好多~ 幼稚園舊生未必....

回覆 5# happymamme 的文章

some KG like St Catherine will ask if parents are old boy/girl.

some like Victoria ask the parent's primary and secondary schools.
‹ 上一主題|下一主題