用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考到/考不到某間幼稚園..我的感想
go

考到/考不到某間幼稚園..我的感想 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 mydearbb 於 09-12-9 13:20 發表
在職婦女,子女通常係工人或老人家湊..
如果只俾工人湊,係會遲說話 (我見十個九個係咁..)
考幼稚園係難,仲要選間間都係名牌幼稚園,二三千人考..
在大量比較下,老師當然識選擇,選容易教的小朋友
學校選小朋友,選父母.. ...

有關係咩?

你究竟講緊別人的家事, 還是自己的小朋友"考到/考不到某間幼稚園"的心情呀?
"家庭主婦只有依靠老公一條路,睇老公子女面口做人"---SORRY,我唔同意,我唔認為"家庭主婦只可以睇老公子女面口做人"
而且"家庭主婦也有家庭主婦的尊嚴"架

"家庭主婦寧願搵少d錢,全心全意栽培子女.."---咁當然要夫婦間協商好啦!

"家庭中,只老公一個人搵錢,日常開支完,自然無錢剩"---都有人好有錢架!

請不要寫成"每個家庭主婦的悲慘故事"一樣

過路而已,有感而發,不喜勿挿!

全職婦女的子女能考到名校的比例,又真係比在職婦女的子女高 ?? nonsense.....

究竟做雙職媽媽定全職媽媽,我相信係家庭協商下決定,無話邊類好D。

凡事多角度睇,家庭主婦另一面都可以係少奶奶;在職媽媽係公司都一樣係做到隻牛咁!

或者呢排大家考幼稚園真係太大壓力,個個都想呻下氣 不論返唔返工都係做緊人地媽媽,何必分你我?不如講下有建設性話題啦!

我都係在職
我見好多kv / sc 既家長都係在職

totally nonsense

醒目開學勳章

我係全職媽咪, 有工人用, 我仔仲係大仔添(Dec 06), 仲有我住九龍塘(唔係哂命, 老爺淨落的, 我老公都係打工仔一名), 行路都番到sc / kv, 但兩間都係waiting list.

只嘆一句, 有緣無份.

I don't know what kind of message that you want to convey. Or,  you want us to praise you as a good mom???  Full time mom or working mom are mom too.  As long as we put our heart to our children, no matter what the interviews results are, its fine.  Don't blame or praise the full time mom or working mom

原帖由 mydearbb 於 09-12-9 13:20 發表
在職婦女,子女通常係工人或老人家湊..
如果只俾工人湊,係會遲說話 (我見十個九個係咁)
唔識講,唔識表達,考幼稚園係難
仲要選間間都係名牌幼稚園,二三千人考..
在大量比較下,老師當然識選擇,選容易教的小朋友
學校選 ...

I am working mama but my son is accepted by KV.....my sone is 07/07, he can speak daddy since 5 months and can sing  ABC song about 1 year old...I am not agree what you say the talking ability not good for the kid has working mama...

樓主, 凡事好難一概而論! 在職/全職因應各方面需要, 唔一定單係因為小朋友或者錢, 我係在職, 如果要我唔做野24小時對住個b, 我會窒息, 呢個係我性格問題, 但自問阿b所有野都係我教曉, 唔見得佢表現/收生結果比人差. 我識既全職媽媽有工人, 自己炒股有私己, 閒來只係shopping同陪老公出席飯局, 人地又冇你描述得咁苦. 而家好多人都有家傭, 無論在職/全職, 照顧教導小朋友既責任永遠都喺家長身上, 事前準備/資料搜集/模擬面試係搵學校必需的, 明白呢點就唔存在你所說既諗法.

原帖由 mydearbb 於 09-12-9 15:24 發表
你們可以繼續攻擊/質疑..
可以不信我

我做過幼稚園老師,九龍塘的某間
(後來,因為我後生女人工少,
幼稚園老師係要浸好耐,至有人工加..不等了,轉另一行)

當年,我都有份幫睇表,幫留/刪走..
因為實在太多,二三千份表, ...

mydearbb, 你話睇父母職業, 我想冇人會懷疑你. 事實上點解咁多小朋友面試表現好, 父母又應對得體, 最終都唔收, 就反映出收生標準不只以上兩項, 呢個文化放諸香港社會任何角落都有出現, 每事都會有唔公平, 只係你第一個post將個分叉點說是在於全職或在職媽媽身上, 是難獲認同.

原帖由 mydearbb 於 09-12-9 15:24 發表
你們可以繼續攻擊/質疑..
可以不信我

我做過幼稚園老師,九龍塘的某間
(後來,因為我後生女人工少,
幼稚園老師係要浸好耐,至有人工加..不等了,轉另一行)

當年,我都有份幫睇表,幫留/刪走..
因為實在太多,二三千份表, ...

若你所言屬實, 會唔會有人虛報職業??而學校又點去verify呢???

我覺得唔關事, 每間幼稚園都應該有佢地既收生要求及準則, 而且考唔到都唔代表小朋友特別差/特別叻, 都要睇彩數及當日小朋友的表現及考你那位老師覺得適唔適合學校收生的要求, 何況根本冇人知學校係點計分既.

在職又好, 全職家庭主婦又好, 大家都有各自的生活方式及要求, 而且都是一個家庭協調過後才決定的, 而且在職婦女/家庭主婦都會有些特別懂得培養小朋友或小朋友特別聰明的,所以面試成功率會特別高, 只要自己盡左本份, 何必追究或作比較呢?

最緊要小朋友健健康康, 快快樂樂~ ~ 到最後一定有一間合適的幼稚園給小朋友學習既!

原帖由 qqbabe 於 09-12-9 15:22 發表
樓主, 凡事好難一概而論! 在職/全職因應各方面需要, 唔一定單係因為小朋友或者錢, 我係在職, 如果要我唔做野24小時對住個b, 我會窒息, 呢個係我性格問題, 但自問阿b所有野都係我教曉, 唔見得佢表現/收生結果比人差.  ...

我都會呢 , 所以我選擇返工, 如果唔係咁, 隻仔一定24小時纏住我, 邊有得好似而家咁, 上下網搵料, 上d學校網頁download d form, 同係公司影印填form等....呢do野, 如果我係屋企一定無時間做~~

me too!

原帖由 mianyang_99 於 09-12-9 15:46 發表

我都會呢 , 所以我選擇返工, 如果唔係咁, 隻仔一定24小時纏住我, 邊有得好似而家咁, 上下網搵料, 上d學校網頁download d form, 同係公司影印填form等....呢do野, 如果我係屋企一定無時間做~~ ...

如果份工唔係好忙, 可以上0下網, 又可賺錢, 為何不做,
將來想做我驚無得做, 我對住亞女24小時會痴線.............

原帖由 mianyang_99 於 09-12-9 15:46 發表

我都會呢 , 所以我選擇返工, 如果唔係咁, 隻仔一定24小時纏住我, 邊有得好似而家咁, 上下網搵料, 上d學校網頁download d form, 同係公司影印填form等....呢do野, 如果我係屋企一定無時間做~~ ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]
‹ 上一主題|下一主題