用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校,約克,創價,邊一間幼稚園好d? ...
go

又一村學校,約克,創價,邊一間幼稚園好d? [複製鏈接]

又一村學校,約克,創價,邊一間幼稚園好d?
邊一間可以入一間好d的小學? Thanks.
   0    0    0    0

原文章由 kewpie518 於 07-11-15 13:30 硐表

我都想知、再加埋九龍城靈糧堂、同埋民生、有無人知点選、我地同囝囝報了十幾間o想慢慢選、是否做得不對?

原文章由 用戶 於 07-11-15 13:40 硐表

我都想知、再加埋九龍城靈糧堂、同埋民生、有無人知点選、我地同囝囝報了十幾間o想慢慢選、是否做得不對?

今年我鎖定目標,按我小朋友的特性及幼稚園的理念及教學模式,我只為他選了三間,第一間面試後巳收K1,所以另一間我就不再考慮見了,而仲有一間,因同家姐一間,所以會見埋,二選一

原文章由 kewpie518 於 07-11-15 13:30 硐表

若我選,我會排創價第一,又一村第二

我仔仔現在讀又一村,我全家都十分喜愛此校,老師十分細心, 教到全班同學很融洽, 每次去旅行見到小朋友們的璨爛笑容, 就知自己沒有揀錯

又一村已收我囡囡K1, 我都好喜歡依間學校, 尤其是D老師好親切好有禮貌, 我囡囡interview果日都玩到唔肯走, 但我此終有D擔心, 怕到升小學時好難搵好學校收。

原文章由 要做好爸爸 於 07-11-15 16:59 硐表
我仔仔現在讀又一村,我全家都十分喜愛此校,老師十分細心, 教到全班同學很融洽, 每次去旅行見到小朋友們的璨爛笑容, 就知自己沒有揀錯

1) 創價
2) 約克
3) 又一村
但講到入小學, 我此終都覺得應該係約克會好d, 約克好主張小朋友考cambridge, 若真係考得好, 對入小學緊係有大幫助啦.

請問又一村多數會升邊間小學呀?

What about 九龍城靈糧堂? is it good or not.

齋for升好小學 (提高競爭力), 我會揀 york

醒目開學勳章

想問問點解會有此擔心呢? 其實又一村程度係唔係比一般幼稚園較為淺呢??

原文章由 heidilam 於 07-11-15 18:28 硐表
但我此終有D擔心, 怕到升小學時好難搵好學校收。

我諗每間小學除咗攪珠收生外, 亦會剩餘小量學位做自選收生, 如果學校有得選擇, 佢地都應該會留意及在乎小朋友係邊間幼稚園畢業。

原文章由 utopian 於 07-11-16 01:25 硐表
想問問點解會有此擔心呢? 其實又一村程度係唔係比一般幼稚園較為淺呢??

唔好意思, 我想多問一句, 你點知又一村程度唔淺?? 你有仔仔囡囡讀過?? 可唔可以比D comment??

原文章由 utopian 於 07-11-16 01:25 硐表

祟真對比York又一村, 又如何 ? 祟真有中小學, 又有學卷, 又係英普班 !

醒目開學勳章

我意思唔係話又一村程度唔淺,我係想問你:係唔係覺得程度淺,所以擔心呢?

我都唔識得人讀過呢間,所以想問下你!

原文章由 heidilam 於 07-11-16 09:55 硐表
唔好意思, 我想多問一句, 你點知又一村程度唔淺?? 你有仔仔囡囡讀過?? 可唔可以比D comment??

我覺得祟真係最好的... 不過佢reject左我囡囡.....  

以我所知又一村程度係好淺架! 以前我仔仔考過, 亦考到又一村, 但最後我連留位費都無去比, 因我當時問過老師程度如何? 佢答第一年係教劃線為主, 三年都唔會有考試, 只係做評估, 第二年先教字之類, 我聽就覺得比較淺囉, 因我仔仔讀nursery時劃線, a-z, 同好多中文字都已經有教, 變咗若佢讀可能會變得好悶無新意, 所以就無讀妮間.
但我睇過佢升學方面都ok, 入到la salle妮種名校都有好多%, 但就算派到, 都未必能夠追得上先係一個問題, 怕個小朋友會辛苦d.  

原文章由 utopian 於 07-11-16 13:46 硐表
我意思唔係話又一村程度唔淺,我係想問你:係唔係覺得程度淺,所以擔心呢?

我都唔識得人讀過呢間,所以想問下你!

Thanks for comments.

What about Ling Liang Church (Kowloon City) and Soka.  I'm now worry that.

祟真國際班收左我個仔,但我擔心學校衞生環境,另外學校話下年有無學卷,要下年先知
‹ 上一主題|下一主題