用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part 2 [複製鏈接]

Adrian & Jennie ~ 我個囡無講錯的話, 佢話係一句英, 一句中.  搶答題包括特首係邊個和海岸公園的熊貓名等 首先分2組搶快拼圖, 之後就各自計分答問題...亞囡話有幾題無人舉手. 答完問題就畫自由畫...仲有..佢話老師比糖佢時忘記講"多謝"

一家三口 ~ 我都覺得你要in 埋又一村. 國際班每年競爭會比較大, 但我又見呢幾年開學頭緊會走幾個, 所以唔洗灰心的

owl 3 ~ sfa 要考咁多paper 我估無個半小時都唔駛走...唉..仲有..sfa 同聖三一面試時間撞咗

原文章由 Adrian媽媽 於 07-10-20 11:34 硐表
Jennie,

他好似話有d中有英, 其實都5知真定假, 有些用英文問, 他都中文答, c未...

yy13, Jennie,

點解抽獎的學校都要interview嘅 ?

一家三口,

無錯未到最後一刻, tt都還有機會的, 希望在明天.. ...

[ 本文章最後由 save 於 07-10-21 21:19 編輯 ]

講開SFA...我朋友今朝打去問面試要預幾耐時間, 學校就答佢因要考PAPER 同ORAL, 所以預1個鍾零15分鐘就收線. 之後我朋友再打去問ORAL 係咪全英文和考PAPER 的細節時, 對方(唔係先前那位小姐)就話SFA 係唔需要考PAPER 的, 講講仲話SFA 呢幾年已經取消考PAPER 喎...你估學校係咪驚教處放蛇
原文章由 happyma 於 07-10-23 15:11 硐表
大家好,

準備考SFA的師弟/妹, Please note:-

上年考SFA, 有叫我地帶文具, 每組(per hour) around 20人, 跟老c去課室做paper (around 45min), 中, 英, 數do有, 每科約2-3張paper, 英&數較深, 之後老c用英文 ...

Mrs. Yellow ~ 我估咋..不過我朋友話應該唔係喎, 佢係怕都係怕果D 考唔入的家長投訴喎
原文章由 Mrs.Yellow 於 07-10-23 16:33 硐表
save > 你真係
不過講開又講,如果想告發佢有咩途徑 日後會5會易考D
亞福同亞芳都係做教育的,自己禁樣做野,想知佢地其實點樣教人?C啦!又得罪人了,自打 ...

Kirma ~

得意媽 ~ 希望CISSY 快點好返, 星期六醒醒目目見學校.

昨日寫的twelve oclock, 老師係教一個格寫一個字, 所以夠位寫喎!

toto ma ~ 算個衰妹記得啦: 明早我唔送亞囡返學lu, 因明天放學耍去禮小面試, 所以我會自己接佢放學.

仲有你知唔知禮班除了王xx 出水豆仲有無人出呀?

原文章由 somimi 於 07-10-25 13:46 硐表
得意媽,
poor cissy 你快d好番.

save,
囡囡今早搵左我喇 !!

我識2個根德園的小朋友考英華, 一得一唔得, 得果個係超級大仔 (11/01), 唔係基督教, 不過佢父母的background 算ok, 父是中級公務同母是醫院局中高層, 即係話學費SURE 有亞公墊底. 我都有開玩笑同得果位媽媽講"聽講英華好LIKE 收根德喎".  我朋友就話"你知唔知根德園有幾多學生吖?! 基本計番比例唔多啦, 加上根德係有 MOCK INTERVIEW, 所以唔排除著數D 卦!"

以頭先位小朋友的各方面...唔駛見個小朋友...已經覺得好大chance...以校長講話佢真的會睇每位小朋友的profile.

toto ma ~ 禮小我估衰硬....因同group 有幾個小朋友亞囡都識的, 佢哋基本係班房門口玩到short 咗, 老師點名入去時亞囡已經勁興奮大叫 ....出班房仲興奮 d 人唔知以為佢去咗遊樂場tim

頭先打番學校問嘢, 聽電話果位哥哥好無禮貌我未問完就cut 我線:tongue:

我都未有消息...真係等到
原文章由 YYJC 於 07-10-29 16:25 硐表
請問有考st.margaret 嘅媽咪
你地收到通知未?
我11/10 in. 到依家都冇消息

Adrian,

我打過電話去問點解仲未有消息係咪已經收夠人, 學校話唔係喎(我就覺7788啦) 只係10月頭好多人面試, 所以先咁遲覆

而我自己覺得原因有二...(一) 學校手頭上已經收滿人, 只不過等緊d 家長唔留位, 因我睇到bk 有d 家長話今個星期要考慮留唔留位mmm我估有人唔留位, 我哋就有希望收...收的話下星期應該會有電話通知卦...(二) 學校應該已向教處申請再一班, 所以唔排除想等埋回覆先再通知卦.

有去sm 面試的小朋友有無講話有張分紙呢? 我囡囡話每去一個老師面試就有一個分喎, 唔知亞囡有無思覺失調呢

請收pm!

黃老太,

咁小黃可能同某校有緣喎
原文章由 Adrian媽媽 於 07-10-31 13:26 硐表
YYJC, Save,

阿囝都係9/10 in SM, 都未有消息…其實有無人知是否SM已收夠人, 所以遲in或者5收那些就索性遲些先通知呢?

得意媽 ~ 豬腳..你果然有黃老太的風範

黃老太 ~ 我都係想知個答案之麻 最唔like 無了期咁等...
原文章由 得意媽 於 07-10-31 15:06 硐表

你囡囡冇豬腳失調, 我囡都有講呀

我都係...不過我都要恭喜吓叻女hailey
原文章由 Jade 於 07-11-1 10:56 硐表

小女都係.:-|

YYJC,

我建議你真係鍾意間學校就唔好等到註冊後無消息先寄信去, 早D 寄比學校覺得有誠意D 嗎

原文章由 YYJC 於 07-11-20 18:07 硐表
mamamui, jennie
thank you
咁我等到第一次註冊後都冇消息就試吓寄信去

Jennie ~ 係咪掛住我先 bk 成日好慢...所以好少留言呀

黃老太 ~ 你淨係掛住一家三口咋 係咪已經唔記得我喎
原文章由 Jennie 於 07-11-22 12:29 硐表
save>>你去o左邊, 唔見佐你成2星期啦喎.

Jennie ~ 閉:-| 你有問我嘢我無答呀 我有嚴重的老人痴呆嫁....不如你再問一次, 今次我答先閃呀
原文章由 Jennie 於 07-11-22 15:47 硐表
MAMAMUI>>至閉佢又唔答人閃o左去....我at least 唔見佢2weeks 啦.  佢又咪係齋睇唔回應o個隻啦.

himbb>>明天唔係0915 響禮堂集合咩??

黃老太 ~ 亞囡話小黃朗誦好叻喎....仲係...

balltsang ~ 收唔收到油天的信呀?

八吓卦先...今年我識4個小朋友入到sfa, 3個根德1個崇幼...唔知崇幼多唔多人入到呢??!

Jennie ~ 唔係你果班嫁, 咁你識果個係咪女仔離嫁? 我話果個係小黃果班(仁班?) 佢只考tsl 同 sfa, tsl 入到sec in, 而sfa 就win 咗

原文章由 Jennie 於 07-11-24 22:46 硐表

係呀!! 我仲同朋友去bbq, 佢地又買魚/蝦/蟹去燒, 真係未試過咁整d seafood係very good!!!!

save>>你識tt 入sfa 係咪我班呀?? 我班有1個跑出.

[ 本文章最後由 save 於 07-11-24 23:19 編輯 ]

唔通我又老人痴呆...我明明記得你話想報油天嫁
原文章由 balltsang 於 07-11-24 23:25 硐表

我無報油天

唔係化...我仲記得係bk 樹講過新油天定舊油天好嫁.... 請收pm..

仁班果個係仔離嫁...佢仲要係10月出世的細仔.

原文章由 Jennie 於 07-11-24 23:57 硐表

係呀, 我知入sfa o個個係女仔o黎.  暫時以我識o既tt 人無報油天喎....你又記o左邊個呀? 我都知天神嘉諾撒同maryknoll father 都收到confirmaiton信啦.

仁班入到係仔o黎呀?? 又有某人同我講話有1 group 老c ...

[ 本文章最後由 save 於 07-11-25 00:10 編輯 ]

唉...我無號碼係身..唔知中唔中獎

yy ~ 我諗你呢次都幾難諗, 因聖三一有幾點都幾吸引

人家的新抱仔 ~ 有無同wawa 慶祝呀:loveliness: 唔記得同你講...上次我老公見到wawa, 佢問我呢個靚妹妹係邊個離喎

owen ~ 等ee 祝你身體健康! 心想事成!!

[ 本文章最後由 save 於 07-11-26 12:00 編輯 ]

黃太 ~ 好過我個囡啦, 我個囡大大吓連把口都唔掂
原文章由 Mrs.Yellow 於 07-11-26 12:10 硐表
Jade > 黃仔的確無樣掂,只係得把口!
‹ 上一主題|下一主題