用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日交表目睹之現象
樓主: cherrymummu
go

今日交表目睹之現象 [複製鏈接]

我個間就要交一個回郵信封的, 是我打電話去問學校要帶咩野去, 政府個份資料是沒有提及的, 其實是間間學校都唔同。交之前最好問一問學校好 d 啦﹗

原文章由 SandyKL 於 07-10-4 01:30 硐表
我都好奇怪,一來我睇得清清楚楚交表須知上冇列明要交回郵信封,而且今次已經係我第三次交小一自行分配學位申請表,上兩次記得好清楚唔需要交回郵信封。表係我填,老公去交表,俾我老公打黎 ,話我要回郵信封都唔知,真係 ...

原文章由 littlekid 於 07-10-4 09:50 硐表
我個間就要交一個回郵信封的, 是我打電話去問學校要帶咩野去, 政府個份資料是沒有提及的, 其實是間間學校都唔同。交之前最好問一問學校好 d 啦﹗

...

Right.  每間學校要求唔同, 並唔係靠由幼稚園派給你政府的資料。

有些小學一早, 即八月尾九月初﹐已經上載了交表時他們所需的文件於學校網頁內。另如果佢地有開放日俾準小一家長參觀﹐在參觀當日也會告之該校所需的額外文件﹐甚至印好單張於參莧日派發。 一般來說,學校會預期有心人一早就探聽好心儀小學的入學申請程序。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

小學要回郵信封來做什麼呢?
無理由通知你結果呀, 因為放榜要親自去間小學睇架喎?

原文章由 littlekid 於 07-10-4 09:50 硐表

...
世上沒有絕望的處境,只有對處境絕望的人。

原文章由 grovema 於 07-10-4 10:25 硐表
小學要回郵信封來做什麼呢?
無理由通知你結果呀, 因為放榜要親自去間小學睇架喎?

grovema,

乜野叫「冇理由」? 你冇睇之前的留言嗎? 有上年參加小一申請的家長已說明, 有學校是會寄通知給你, 不需親身去學校睇結果的!  小兒的小學也是成功與落選也寄通知書給申請者:

(1) 成功的,內有說明如何辦理註冊手續,學校其他資訊。
(2) 落選的,教你下輪統一派位如何填表。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我都係咁

原文章由 jk67jk 於 07-10-4 11:07 硐表

grovema,

乜野叫「冇理由」? 你冇睇之前的留言嗎? 有上年參加小一申請的家長已說明, 有學校是會寄通知給你, 不需親身去學校睇結果的!  小兒的小學也是成功與落選也寄通知書給申請者:

(1) 成功的,內有說明如何辦 ...

原文章由 BBGirl 於 07-9-29 10:58 硐表
間間學校要ge野都有小小唔同....不過大至上都會要統籌局單張所列明ge野....至於回郵信封..係每間學校要求郵票銀碼及信封大細都唔同.....但係我個人覺得....如果自己已經有心儀ge學校.....自己必需要打電話去學校了解 ...

好同意, 先打去學校問下先, 才去交表, 最為明智
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。(箴 22:6)
‹ 上一主題|下一主題