用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日交表目睹之現象
go

今日交表目睹之現象 [複製鏈接]

今日係小學見到黎交表的家長, 十個有三個忘記影印身份證明文件, 搞到要黎多轉, 或幫襯學校既五毫子昂貴影印, 希望各位家長記得帶齊身份證明文件副本。點齊先出門口。
   0    0    0    0

我見到ge可旨lee d ....人地講得好清楚要帶回郵信封.....d人就真係帶個信封去.....不過冇寫地址及貼郵票.....咁又點叫做回郵信封.....有兩個ge住址証明.....人地講得好清楚要公型機構(即水費/電費/家居電話費/煤氣費/公屋租戶証)ge單至收....係都要拎銀行信/手提電話費單.....攪到又要白行........
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

乜要比埋回郵信封咩??? 係咪間間都唔同架, 我今日交左form, 但唔洗回郵信封喎!
原文章由 BBGirl 於 07-9-28 16:52 硐表
我見到ge可旨lee d ....人地講得好清楚要帶回郵信封.....d人就真係帶個信封去.....不過冇寫地址及貼郵票.....咁又點叫做回郵信封.....有兩個ge住址証明.....人地講得好清楚要公型機構(即水費/電費/家居電話費/煤氣費 ...

好彩我正副本都有帶啫

我都唔駛回郵信封, 身份証唔係家長去先要附本喎!不過都係影定印好, 隨時佢話要都有.
[[img align=left]http://mud.mm-a4.yimg.com/image/1006670551[/img]

我去個間準備左回郵信封比家長(A5公文袋連郵票)每個$3.5,
話自己帶來太細唔收.

summa

每間都可能有少許唔同,只不過就一定唔收profile,有d 要回郵封,有d要交相,有d學校只係收教統局所指定文件,則是出世紙(正副),住址證明(正副),家長身份証(不要間間要副本,但印埋都好,像到仔仔幼稚園教填表那間小學校長,佢就話佢地唔需要身份証副本,除非來交表的不是填寫那個家長,則是話可能父母唔來,叫祖父母代交就要帶埋家長的身份証副本),我都係上網才知交表那間要相同身份証副本。我都看見很多家長唔記得copy,而且有哥姐就讀都沒有copy手冊等。所以所有有關文件都最好copy一份就沒錯,正副都要帶整。

睇黎學校真係可以乘機發筆小財
影印五毫
回郵信封三元五角

間間學校要ge野都有小小唔同....不過大至上都會要統籌局單張所列明ge野....至於回郵信封..係每間學校要求郵票銀碼及信封大細都唔同.....但係我個人覺得....如果自己已經有心儀ge學校.....自己必需要打電話去學校了解清楚要交咩文件去....而唔係去到至算.... 好似我咁....我是請左半天假而且仲係誇區去交表(我用婆婆名義報名,所以我仲要寫多一封委託信).......如果漏左一份野都根本冇可能即時補返比佢.....又要再去多一次.....你話幾煩........
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

本人在28號去交表時,是灣仔一間英文男校, 看見有一女老師接收一名曾在該校畢業,又高大, 西裝骨骨的英偉男士交表時, 她的態度好像搭了糖一様, 還有見到一女老師,看來像50歲以上, 但她可以穿一條迷你短裙很清楚看見低裙那種,初時不知她是該校的教師, 之後知道後覺得有點驚訝, 不知她的學養是如何. 我現在希望今次申請選不到我.

原文章由 chansm8 於 07-9-29 20:11 硐表
本人在28號去交表時,是灣仔一間英文男校, 看見有一女老師接收一名曾在該校畢業,又高大, 西裝骨骨的英偉男士交表時, 她的態度好像搭了糖一様, 還有見到一女老師,看來像50歲以上, 但她可以穿一條迷你短裙很清楚看見低 ...

妳沒有打聽下這學校是怎樣的嗎?不過都不要緊,不幸選到妳,不去註冊便可,我去交表時都遇到太好的情況,我去到大門,在大門看了一下,那時對講機響了,問我是否交表,叫我自己推門,我推一下貼了"推"的門,但因為是鐵門,有些推不到,便試下另一邊,佢便叫我開門便得,我不知佢所指"開"是什麼,便試下推下個鎖,那校工便大聲叫我不要亂搞,是另一邊,那我唯有雙手很大力推開那個貼"推"那門,之後我同仔仔說,那個校工好惡囉!當時我不知佢聽唔聽到,因為全程佢用對講機,交完表後出來就見到有個嬸嬸坐在門口,笑口問我"交完表啦!",又問我係未交完表就讀到,這樣談了一陣。我覺得可能在我之後都進來了幾個斯文的媽咪,和我一樣手無寸鐵的推不開大門,所以他們決定大開中間了。

有冇人知, 收回郵信封/ 相片有何用呀??
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 tintinlang 於 07-9-28 21:52 硐表
影印五毫
回郵信封三元五角

回郵信封............放榜時可發信通G你用既
原文章由 Jennie 於 07-9-30 00:10 硐表
有冇人知, 收回郵信封/ 相片有何用呀??

[ 本文章最後由 栗子媽媽 於 07-10-1 15:39 編輯 ]

原文章由 栗子媽媽 於 07-10-1 00:08 硐表
回郵信封............放榜時可發信通G你用既

thx. 唔係D 人通常上網睇OR 到學校門口睇呀咩....寄到O黎我都
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

填表是我, 交表是我老公, 我已將form, supporting copy釘埋一齊, 另original supporting夾埋一齊, 吩咐c6 "呢一份學校會收, 另一份睇完就可攞番"
c6去到見第一關, 老師check完之後話d supporting冇copy, 要去校務處copy, $2一份, c6烏吓烏吓就畀錢copy啦, 影完去見第二關, 老師一睇就話d supporting重覆咗, 退番一份畀我哋... 乜而家d老師真係咁烏嘅咩, 連對文件都對錯?真有d擔心呢間學校會收我個仔添。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

那妳又不用太擔心,因為收文件的可能是文員,助理等,老師要上堂啦,我交表時,那兩位一位是中年女士,一位是年青貎美的小姐,中年那位給我印象像書記等,年青那位做事比較幼嫩,要中年那不時提點,像剛出來做事。

原文章由 tintinlang 於 07-9-28 21:52 硐表
影印五毫
回郵信封三元五角

又唔可以咁講!
你有權選擇出外街外自己搵書局影印及購買所需用品的。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

咁又唔駛 , 舊年星期一放榜,我................星期六已收到信啦   

原文章由 Jennie 於 07-10-3 00:18 硐表

thx. 唔係D 人通常上網睇OR 到學校門口睇呀咩....寄到O黎我都

我都好奇怪,一來我睇得清清楚楚交表須知上冇列明要交回郵信封,而且今次已經係我第三次交小一自行分配學位申請表,上兩次記得好清楚唔需要交回郵信封。表係我填,老公去交表,俾我老公打黎 ,話我要回郵信封都唔知,真係冤枉!據我所知,其他同學仔報既學校都唔洗。
‹ 上一主題|下一主題