用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

小女都是今年G1學生, 多多指教. 希望大家可以多d上來傾下啦. 而家心情好緊張, 唔知個女返小學識唔識到朋友仔呢, 佢唔係好主動架!!
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Hi Ihaha,

記得我嗎?? 哈, 好高興認識你呀!!

原來今日唔係只是小一d學生返學, 其他班別都係要返. 因亞女話見到好多大姐姐哥哥播
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Hi Ihaha,

收到啦, 得閒互相聯絡啦.

hi yy,

我女兒係讀1B班, 雖然大家唔同班, 但希望大家都可以係度分享下小朋友在培僑的趣事及其他事情.

Hi Esther, Natelie:

好開心係度搵度囡囡既同班同學仔呀, 我個女係紫社架.佢話今日好開心, 因有遊戲玩, 就係玩火車頭, 佢話笑死佢, 真係聽到都開心(因為佢開心, 咁我就開心啦, hehee), 另外, 佢地又去左禮堂聽老師講下一d學校既要求和校規.

jfmiu,

真係好開心, 你可以響度同我地一齊分享.

希望有多d培僑既媽咪響度同我地一齊分享!!

Just asked my daughter that she is group 6.

My daughter's name is Rinis .  

She said that teacher Karen talked to them need to bring a family photo to school before this Thursday.

Hi 各位媽咪,

早晨啦)))))))))

唔知佢地今日返學又有咩....趣事報告下呢

d 小朋友好得意架, 問下就講d, 好似我個女咁, 接放學時問佢今日響學校玩左d咩野, 佢話無什麼野玩, 但當我放工回家再問既時候就有好多料話我知. 激死!!

現在學校都會用中文與小朋友對話, 唔知幾時開始只是英普對答呢??  jfmiu : 你可否告訴我們呢??

lam.mammy,

好多謝你既報料呀!!

我個女話今天好開心. 但詳情要回家再問. ha....

但我今日收到個電話from spi 職員, 佢問我是否有訂書包 因佢地無派比我個女, 所以囡囡主動同佢地講, 咁ee打比我求證後說明天比番我地. (我開心既係囡囡肯主動, 因佢以前會唔出聲架, 但我成 日同佢講...e+係小一大姐姐, 有咩唔明就要出聲) haha.....

Hi all Mumi,

Good Morning ar)))))

Ihaha,

太好啦, 你個仔拆得石膏, 真係呀....要小心小心!!

esther,

點呀, 琴日david仔有無話你知玩左咩呀?? heheee

返黎啦))))))

今日好忙呀!! 做死, 都無時間打比個女, e家佢又出左去啦, 趕住去表演, 所以我要今晚先可以問佢上學既情況.

呀...有無人訂左學校書包呢, 我想問果款Oxford (size S) 係有無color選擇架, 因琴日派果個係灰橙色, 好似個color唔係我見果隻. 你地有無訂呢款呀, color是否同我的一樣呢????

我問左幾次, 囡囡話這幾天都只係用左英文+廣東話對話, 而普通話就無, 是否班班唔同呢

Ihaha, lam.mammy, hjm:

收到晒, 唔該你地呀, 點解我咁問呢, 係因為囡囡話想要綠色個隻書包, 哈...無計, 只得一隻color選擇.

Ihaha,
囡囡今日一放學食完lunch就即刻去左毛妹的芭蕾舞表演, 2:00去到排舞, 直到夜晚9:15散埸, 攰到佢不得了呢!! 你個仔穿著校服個樣好醒目呀, 學校d校服真係好sharp呀!! 正....

jfmiu,

好多謝你既回覆呀, 明白啦!! 真係太好啦, 有你響度以後就唔駛咁煩啦. 你好好人呀.

hjm,

My daughter didn't says need to bring something about the space, she only told me can bring their favourite VCD back to school.

My daughter says that Teacher Karen told them need to bring PE uniform to school.  So I will let her wear the sport shoe tomorrow.

Hello everybody,

For 1B yesterday homework, they have Maths - first 3 pages and Englis is "My Day Book" and return back to school on every Friday (my daughter just tell me this moring but we bring it already today) .

All mumi,

Please let me know yours email address, I will email to yours tomorrow.

各位,

巳fax左menu比你地啦, 呀......睇番原來lam.mammy巳send左比你地!!

sorry, I am late...hahaaa

lam.mammy,

傻啦, 我點會怪你播, 大家都係幫人.  唔該晒你就真.

Hi all Mami,

Who know when we can get the password to access the Pui Kiu's Eclass

Report : Today 1B need to do the following homework :
1/ My day book and reading log
2/ a book need to write down some sentence that related to what you can see in the sky
3/ give money of HK$27 to buy a small instrument

I also need to say thank you to Amiee Mami because your information is very important .  THANK YOU!!!!!

Hi各位,

九月二十八日既party係慶祝國慶節, 當天的放學時間好似係12:30.  大家留意, 報告完!!

FOR 1B,

佢地巳經收到陶苗啦.

各位媽咪,

明天所有g1既同學都要打針啦, 好担心呀!!!!!

Hi esther,

真係唔知點解學校無通告, 所以我打左電話問學校既, 佢地話明天大約10點開始打針, 大家快d同小朋友做好心理準備呀^^^^我最怕打針架
‹ 上一主題|下一主題