用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾

我的仔仔今年入讀培僑, 希望在呢道認識多d媽咪呀!!!

hi lhaha:
我囡囡都係今年讀g1,多多指教。

原文章由 lhaha 於 07-7-27 13:43 發表
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

hello,

希望以後大家多d聯繫la...............

lhaha

原文章由 lhaha 於 07-7-27 13:43 發表

我仔仔升G7,多多指教!

小女都是今年G1學生, 多多指教. 希望大家可以多d上來傾下啦. 而家心情好緊張, 唔知個女返小學識唔識到朋友仔呢, 佢唔係好主動架!!
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

哎呀, 我個仔19/7跌到隻手, 仲打咗石膏同做咗手術tim, 本來1/8覆診諗住可以除咗d石膏, 點知仲要等到29/8再覆診..............
死啦27/8便要開始返學, 都唔知點算.............真係好擔心!!!!

原文章由 lhaha 於 07-8-2 13:27 發表
哎呀, 我個仔19/7跌到隻手, 仲打咗石膏同做咗手術tim, 本來1/8覆診諗住可以除咗d石膏, 點知仲要等到29/8再覆診..............
死啦27/8便要開始返學, 都唔知點算.............真係好擔心!!!!

哎呀,可能要先向學校備案,看學校會不會有特別安排。

祝他早日康復。:D

各位媽咪

有一件事要問.........就係....培僑著咩色和咩鞋(皮鞋 or 波鞋)返學呢? 因為要開始預備返學的東西了.............!!!

catnips,

多謝晒您啊呀!!: : :
要返學校備案? 我無諗到tim, 等我即刻打比學校先...........thanks

catnips,

你的小朋友今年g1? is girl or boy?

keep in touch!!!

原文章由 lhaha 於 07-8-2 13:38 發表
catnips,

你的小朋友今年g1? is girl or boy?

keep in touch!!!

My son is G7.

oic..........大個仔lu...........喂我要開工了....(lunch time finish)....maybe chat with u tonight?......andthen l want to ask you..........your son is it learn to pkc primary school? you can send msg to bk.........l will check......886

我仔仔今年入讀G1, 多多指教

買校服當日我有問過老師,老師說平日返學著純白色波鞋,著formal dress時就要穿純白色皮鞋,但我的是囡囡,囝囝係未都一樣呢?

我都係甚麼也未買,各位是買印有校徽的書包,還是在外面買?哪款書包好用?

原文章由 lhaha 於 07-8-2 13:33 發表
各位媽咪

有一件事要問.........就係....培僑著咩色和咩鞋(皮鞋 or 波鞋)返學呢? 因為要開始預備返學的東西了.............!!!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-3 11:25 發表
買校服當日我有問過老師,老師說平日返學著純白色波鞋,著formal dress時就要穿純白色皮鞋,但我的是囡囡,囝囝係未都一樣呢?

我都係甚麼也未買,各位是買印有校徽的書包,還是在外面買?哪款書包好用? ...

問過學校,中學要穿黑色皮鞋,球鞋要純白色,平日一定要穿黑色皮鞋,運動服裝及球鞋要帶回學校換。

我仔仔買了印有校徽的大仔(純黑色)spi書包,他說背起來很舒服,反正他的舊書包已很舊了,所以就買了一個。

吓..........咁小學係咪即是多數著白色波鞋ok ga???
咁你哋會唔會買黑色皮鞋呀?

lhaha:
我囡囡不用買黑鞋添呀! 但我會買對厚底d的波鞋,始終日日著,而且我們打算行路返學,朝朝行山都幾係嘢。
@_@

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-3 16:04 發表
lhaha:
我囡囡不用買黑鞋添呀! 但我會買對厚底d的波鞋,始終日日著,而且我們打算行路返學,朝朝行山都幾係嘢。

行山返學? 要行幾耐架,打風落雨會改乘車吧?

catnips:
由我家慢慢行去學校,30分鐘內可達。

其實我考慮過搬去大圍新村,可以叫工人煮好午飯帶去學校俾囡囡食(反正囡囡上了小學,日間剩得工人一個),連午飯錢都慳返。 但村屋放盤不多,目前仍觀望中。
@_@

YY :

大圍新村果班xx業主痴孖根架,我上次去睇 ( 4月果陣,仲係業主唔係agent),佢夠胆死同我講7球幾野一幢......我即時使出家傳六脈神劍中衝劍....

正經的: 地下or1/F當時問過銀行估價,低於150(佢夠胆叫180,死未??),頂層連天台就要實地視察。租金約7k.