用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08根德園家長討論區
樓主: Ipapa
go

07-08根德園家長討論區 [複製鏈接]

Re: 07-08準備入讀根德園的小朋友家長請進

我仲係15/16 呀!
頭先講開褓母車,因為我無校車到,依家有家長用校車返學上落都

Kent PM
Joycemum (Ryan,M)

大家冇變嗎?  係唔係仲鍾情kv呀?
~easybring~

elainehopl 寫道:
大家冇變嗎?  係唔係仲鍾情kv呀?

我沒有
沒有任何猶豫下放棄了St. Cat及浸幼 :

好耐冇上BK, 祝各位新年快樂!

hi, 各位好:

我大仔讀緊kv, 細仔未決定, 但多數會, 點解你地咁中情kv? 可否分享下? 好多小朋友英文底好會中情kv, 補足中文, 係咪?

byychan 寫道:
hi, 各位好:

我大仔讀緊kv, 細仔未決定, 但多數會, 點解你地咁中情kv? 可否分享下? 好多小朋友英文底好會中情kv, 補足中文, 係咪?

其實你應該清楚過我地喎

我選KV的原因:-
1.        紀律
2.        程度
3.        和屋企距離
4.        學費比St.Cat平

我唔想仔仔像我D朋友的孩子,返完KG重要去D乜乜數班,物物心算、語文補習班等等。我相信KV程度好,打算只報多一個星期六上午的英語活動班。其他時間比佢玩多D,在好好享受他的童年時,我也不需要擔心他上小學時跟不上。

以上只是我個人想法,因為我覺得我D朋友的子女好慘,每日返學後重要去上好多補習班,跟本冇時間玩。

Hi all,

Nice to meet you all !! My daughter (Summi) also got an offer in AM class of Dorset.  可否分享下 ??

My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

Ipapa,

Very happy to see that you've pointed out so many good things in KV.  Hope I will not make wrong decision.
In fact, my daughter is quite active and not sure whether she will get used to culture of KV.

Ipapa 寫道:
[quote]
byychan 寫道:
hi, 各位好:

其實你應該清楚過我地喎

我選KV的原因:-
1.        紀律
2.        程度
3.        和屋企距離
4.        學費比St.Cat平

我唔想仔仔像我D朋友的孩子,返完KG重要去D乜乜數班,乜乜心算、語文補習班等等。我相信KV程度好,打算只報多一個星期六上午的英語活動班。其他時間比佢玩多D,在好好享受他的童年時,我也不需要擔心他上小學時跟不上。

以上只是我個人想法,因為我覺得我D朋友的子女好慘,每日返學後重要去上好多補習班,跟本冇時間玩。
[/quote]
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

我可以講: 我清楚的係kv 好多人都去乜數班, 乜phonics班, 乜音樂班, 除非你好肯定自己的做法, 否則大圍的都係咁, 好容易會跟住做, 仲會每日同仔女溫中英數 (學校無要求), 練琴等等, 因為大部分人都target 私小同埋第一輪考最top 的小學. 我有俾個仔學英文, 游水同埋朗誦, 因為上台或練膽呢d 野學校唔會train到.

以我個仔為例, 令我擔心是唔中意做功課, 人地叻的不用一小時, 我個仔可玩到2小時先完, 原因唔係能力, 係佢唔願意, 我覺得係我慘, 因為逼係無用, 我亦無諗住逼佢點溫書, 其實好睇小朋友性格, 每一間kinder都有好同唔好, 但程度好上小一真係有好處, 不過, 講英文kv就暫時唔係第一, 我會睇重英文多過中文, 因母語不是英文.

byychan 寫道:
我可以講: 我清楚的係kv 好多人都去乜數班, 乜phonics班, 乜音樂班, 除非你好肯定自己的做法, 否則大圍的都係咁, 好容易會跟住做, 仲會每日同仔女溫中英數 (學校無要求), 練琴等等, 因為大部分人都target 私小同埋第一輪考最top 的小學. 我有俾個仔學英文, 游水同埋朗誦, 因為上台或練膽呢d 野學校唔會train到.

以我個仔為例, 令我擔心是唔中意做功課, 人地叻的不用一小時, 我個仔可玩到2小時先完, 原因唔係能力, 係佢唔願意, 我覺得係我慘, 因為逼係無用, 我亦無諗住逼佢點溫書, 其實好睇小朋友性格, 每一間kinder都有好同唔好, 但程度好上小一真係有好處, 不過, 講英文kv就暫時唔係第一, 我會睇重英文多過中文, 因母語不是英文.

多謝你的提醒,不過我相信在這方面我和太太都能堅持!說起來很誇張,我們能在大部份朋友的種種質疑下放棄了St.Cat。 亦堅持不返朋友們介紹的乜乜興趣班,物物活動班,只是在星期六上午同媽媽返兩小時的親子英語playgroup。我們堅持孩子在返KG前都只需要負責食、玩同睡。

如果我相信間學校程度OK,我唔會再花精神,時間去比個仔讀任何同學業有關的課程(所以只打算報一個英語活動班,如果KV的英文唔係D人講得那麼差的話會停)。小朋友除了讀書還有好多

各位, 我都唔sure自己會唔會同佢報d,乜乜班, 物物班, 而家我只打算報一個星期六上午一小時外籍老師英文班, 大個d可能搵d鋼琴班/dancing class/話劇之類.
~easybring~

唔知在浸幼、同培正等相繼派彩後,會唔會有媽咪放棄 kv 轉去呢兩間呢?

Hi KV parents  :

My daughter (Nok Nok) has offer from Dorest Rd AM class.

Let's keep in touch to everybody

Cheer
HappyNokNok

HappyNokNok 寫道:
Hi KV parents  :

My daughter (Nok Nok) has offer from Dorest Rd AM class.

Let's keep in touch to everybody

Cheer
HappyNokNok

Hi, HappyNokNok

Welcome  

Ipapa

報到~!
本來培正係第一選擇, 但已被rejected... :cry:
所以都係立定決心讀KV...
女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

wah_fun 寫道:
Dorset AM Session:-
Jeffrey'smama (Jeffrey, M)
elainehopl (F)
Ipapa (M)
lulucns (F)
Tiggie (F)
angelhobo (WaiWai, M)
whywhy (F)
Kelsey (F)

Kent AM Session:-
Gooddaddy (F)
chingchingb.ma (F)
cj177916 (F)
bby (M)
pyyip (F)
rowena0219 (F)
wah_fun (M)
LonLon (F)

Kent PM Session:-
Frances.h (Raphael, M)
talkative (F)
Snow (F)
Daisy媽咪 (M)
Graham mum (M)
Swing (F)
jojo888 (Muse Lam, F)
v.lo (F)
飛媽(Fei Chow,M)

沒有列出校舍:-
tracyau9523 (Hin Hin, M)

Ipapa (M)
lulucns (F)
Tiggie (F)
whywhy (F)
Kelsey (F)

bby (M)
pyyip (F)
wah_fun (M)
LonLon (F)

Snow (F)
Daisy媽咪 (M)
Swing (F)
v.lo (F)
rianema (F)

女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

見到其他人有學卷準貼, 我都有d流口水,     , 但又好鍾意kv, 只好勤力d , 希望搵多d錢, 我&囡囡既選擇就可以多d啦!
~easybring~

rianema 寫道:
Ipapa (M)
lulucns (F)
Tiggie (F)
whywhy (F)
Kelsey (F)

bby (M)
pyyip (F)
wah_fun (M)
LonLon (F)
CI  (M)

Snow (F)
Daisy媽咪 (M)
Swing (F)
v.lo (F)
rianema (F)

我都想有學卷,不過咁難得先考到....唔通因為咁就放棄?政府呢種做法的目的都係希望d幼稚園聽話..方便監管姐...

elainehopl 寫道:
見到其他人有學卷準貼, 我都有d流口水,     , 但又好鍾意kv, 只好勤力d , 希望搵多d錢, 我&囡囡既選擇就可以多d啦!

‹ 上一主題|下一主題