用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子(emoji)校長
樓主: lcya
go

朱子(emoji)校長   [複製鏈接]

回覆樓主:

點解仲有人認為創辦人對學校唔重要?? 上面都解釋得咁清楚...真係有咁固執嘅家長

掌舵人既能力的有關危機是:
比方說,有一個完全不懂燒菜的人開一間餐廳,他當然可以聘请最好的大廚和樓面幫忙,但萬一到某個時間大家意見不合分開,這位掌舵人懂得怎樣繼續營運餐廳嗎?還是要受制於新來的大廚?

除非是:這位徐先生並不是唯一話事人,有另一位懂教育的人有同等的制衡權力,而徐先生主要focus在公關,找資金,市場策略上,而教育主業是由他人負責。

正正如此,如果我想得到,難道投資的金主沒想過嗎?所以,我有理由相信,根本真正的掌舵人,應該不單是徐先生一人,
有可能ex DBS校長是有同等地位,但礙於他的教育工作者身份,保留作為校監會比較穩妥。按道理,金主會buy ex DBS校長還是徐先生?

如屬實,家長根本不需擔心,ex DBS校長不會跑掉,他也不會不懂怎樣去run一間學校。

猴子爸 發表於 18-3-21 13:00
比方說,有一個完全不懂燒菜的人開一間餐廳,他當然可以聘请最好的大廚和樓面 ...

Agreed.. 呢D分析夠中肯,唔係一面倒踩人然後幻想所有結果都係負面。所有嘢都可以兩面睇,有風險先有新機遇,正如救恩陳校長都叫大家唔好因為正副校長都一齊走而覺得不知所措,有轉變先會有新衝擊新機遇,佢鼓勵大家同小朋友作正向教育,唔好乜都未試或未肯定就話死咗先

mamaishere 發表於 18-3-21 13:47

Agreed.. 呢D分析夠中肯,唔係一面倒踩人然後幻想所有結 ...

我反而覺得陳校長佢地領導層今次處理得好差,對學生家長來講其實都算不負責任。
坊間比陳既光環太大

artroboy 發表於 18-3-21 14:02
我反而覺得陳校長佢地領導層今次處理得好差,對學生家長來講其實都算不負責任。 ...
印象中官津都未試過一次過正、副校一齊退。

猴子爸 發表於 18-3-21 13:00
比方說,有一個完全不懂燒菜的人開一間餐廳,他當然可以聘请最好的大廚和樓面 ...

你認為有幾多DBS舊生會認同ex-DBS校長尚當年既辦學方式?

講開又講, 的確可能, 呢間學校背後金主係來自某政黨, 人地生意人多, 雖然沒有頂級富豪, 但錢亦不缺
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mamaishere 發表於 18-3-21 13:47

Agreed.. 呢D分析夠中肯,唔係一面倒踩人然後幻想所有結 ...

咁不如簡簡單單搵一間所有事都清清楚楚既學校咪更實際?

Soundervolt 發表於 18-3-21 14:18

咁不如簡簡單單搵一間所有事都清清楚楚既學校咪更實際? ...
咪係, 去邊間學校都有 uncertainty, 但有得揀, 無乜必要去選擇一間 uncertainty 特別多既學校

實在又迫切既問題 (如何安排升中?), 竟然到依家都無人俾到答案.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-21 14:18
你認為有幾多DBS舊生會認同ex-DBS校長尚當年既辦學方式?

講開又講, 的確可能, 呢間學校背後金主係來自某 ...
总有旧生跟他friend的,而且那些旧生都变晒/已经是有钱佬啦,钱是不缺的。
至于是否某政党?那个政党的成员又好似有几个重要人物是DBS旧生?

猴子爸 發表於 18-3-21 14:22
总有旧生跟他friend的,而且那些旧生都变晒/已经是有钱佬啦,钱是不缺的。
至于是否某政党?那个政党的成员 ...

辦學唔係醜事,點解唔光明正大,而要搵其他人做keeper? 唔通....."除非"有野不可告人?

Soundervolt 發表於 18-3-21 14:27
辦學唔係醜事,點解唔光明正大,而要媼人做keeper? 唔通....."除非"有野不可告人?
...
不一定的,在position的安排上,总有他们才知道的顾虑因素,公司如是,学校如是吧。
纯吹水:可能这样可以保住ex DBS校长的面子,如果something turns sour的话,他只是个“校监”,学校的问题主要是徐先生负责,他年纪轻,又没有什么包袱,要背锅,应该比较合适。

Soundervolt 發表於 18-3-21 14:27

辦學唔係醜事,點解唔光明正大,而要搵其他人做keeper? ...
好心你有料證明佢咁多唔見得光嘅事就光明正大攞出嚟啦成日喺度核核突突咁抽水 又冇實質證據 小心人哋告誹謗啊

anderton 發表於 18-3-21 14:47
好心你有料證明佢咁多唔見得光嘅事就光明正大攞出嚟啦成日喺度核核突突咁抽水 又冇實質證據 小心人哋告誹謗 ...

唔肯俾公眾人仕知到幕後背景已經唔見得光啦!

Soundervolt 發表於 18-3-21 14:54
唔肯俾公眾人仕知到幕後背景已經唔見得光啦!
但如果幕后金主(们)自己想低调处理,不想出名呢?

猴子爸 發表於 18-3-21 15:00
但如果幕后金主(们)自己想低调处理,不想出名呢?

清楚交待同低調係兩回事,香港絕大部份既辦學團體都非常低調。

回覆樓主

呢d唔可以用低調來形容,辦學團體唔使咁鬼鼠?公衆有權知道。

Felix223 發表於 18-3-21 15:13
呢d唔可以用低調來形容,辦學團體唔使咁鬼鼠?公衆有權知道。
引用另一會員話想法, 人地係低調定鬼崇, 何必咁擔心呢?

風險既嘢, 自行評怙吧!

係咪?

Soundervolt 發表於 18-3-21 15:05
清楚交待同低調係兩回事,香港絕大部份既辦學團體都非常低調。

德萃小学- 德萃教育機構有限公司
激活英文小学- 激活教育機構
启思小学- 啟思教育有限公司
其实德萃小学所disclose的details,跟激活和启思之类的学校是同等的。
反而我发现聖若望英文書院(小學部)        - 是完全没有提供。。。但这所学校有很长很长的历史,而且一度是band1%非常高的学校。(更正:在小学概览里面,没有提供,但在网上找到:現在的辦學團體是天主教香港教區

其实这是一个颇有趣的议题,为什么我们只question德萃,而不是激活,启思,启基。。。 我们肯定他们有足够实力营运下去吗?可能就是因为德萃太高调吧。。。 但若不高调,又不可以吸引学生入读。。。唉,做人太艰难了! 

其实若果要查下去,可以做company search, 看看德萃教育機構有限公司的股东和董事是谁,注册资金有多少等等。。。 

hkpapa852 發表於 18-3-21 14:22
咪係, 去邊間學校都有 uncertainty, 但有得揀, 無乜必要去選擇一間 uncertainty 特別多既學校

實在又迫切 ...

同投資一樣,有人係鐘意高風險搏高回報率,有人鐘揸煤氣股有穩定回報,各取所需啦好唔好?
‹ 上一主題|下一主題