用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子(emoji)校長
go

朱子(emoji)校長   [複製鏈接]

想了解下,是否有家長是欣賞朱校長而入讀該小學,亦會考慮因爲他離開天虹而想轉去德萃?
我今天第一次聽他的演說,我個人好欣賞他的創意、夢想及辨學理念。我相信他上任德萃必會加入很多好的原素⋯⋯
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有朋友好buy朱校長,亦一直留意該校新聞

而佢視朱校長加入德萃係好事!更多人會得到愉快學習
但我個人有保留,始終德萃係私校
恐龍家

回覆樓主

有新思維新概念係一件好事,希望朱校長真係可以實踐到佢嘅創意及教育抱負,令到EDB可以反省如果改革教育制度.......

不過以用家嚟講,理想同實踐係兩回事,相信需要時間去觀望實際效果,多過單憑一尐虛無飄渺嘅理論而去支持,始終兒女係屬於自己嘅,如果花咗時間證明朱校長嗰套唔work咁又點算?

Soundervolt 發表於 18-3-19 12:21
有新思維新概念係一件好事,希望朱校長真係可以實踐到佢嘅創意及教育抱負,令到EDB可以反省如果改革教育制 ...

其實feel到你都真係幾係唔妥德萃嘅一切

mamaishere 發表於 18-3-19 13:49

咁佢都要有野俾人LIKE先至得賈........

mamaishere 發表於 18-3-19 13:49

我又嚟抽吓水, 點解校董唔以身作則, 叫子女讀自己間學校呢?

白老鼠, 梗係唔好叫自己仔女去做啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

咁世事無絕對的,我真係有朋友考慮堅入讀喎

hkpapa852 發表於 18-3-19 17:30
我又嚟抽吓水, 點解校董唔以身作則, 叫子女讀自己間學校呢?

校董同新校長子女都係讀德萃 抽水都要睇情況也

anderton 發表於 18-3-19 18:46
校董同新校長子女都係讀德萃 抽水都要睇情況也

溫馨提示:校董會主席大女二女正在瑪利諾就讀小學,三仔就好肯定唔會讀瑪利諾!

https://hk.news.yahoo.com/%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E6%A0%A1%E8%91%A3-%E5%A0%85%E5%AE%88%E6%84%89%E5%BF%AB%E5%AD%B8%E7%BF%92-224549279.html

http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20150827/251857

Soundervolt 發表於 18-3-19 18:53

2015年?依家系2018年喎?

lui 發表於 18-3-19 21:15

咁佢創校時二女都應該選擇升上自己學校啦,大女亦可以入當年去自己學校讀小二,咁好嘅話就算宜家轉都未遲(就嚟又有中學),好多人都為心中更好學校中途轉校,唔係瑪利諾唔俾佢地走啩?口中對自己學校讚不絕口但身體卻相當誠實!

好多新校就算冇track record,但睇辦學機構本身背景,例如保良局、中華基督教會、嘉諾撒會....國際學校喺當地母校過去歷史都會對新校風格略知一二,但呢間學校為何背景一直都保持神秘?要用一位自己連會考成績都不能啟齒,預料都冇讀過,去網上搞返個哥斯達尼加學位,辦體育班都俾人檢控,校名校服甚至經常宣傳都要混水摸魚抽其他學校水嘅人做艇仔,呢尐種種行為已經反映出校董會主席做人做事嘅操手,淨係以上所提及嘅嘢,我已經唔會將子女交到佢手上經營嘅學校。(已經唔使講埋校監)

仲有,行不改名,坐不改姓,轉名得兩種人,用嚟改運或想其他人忘記自己過去,好人好者,兩樣都唔會做!

lui 發表於 18-3-19 21:15

呢篇係 2017年10月25日既報導(鱔稿)

【晴報專訊】

Terry與太太育有4名子女,多年來每逢周六周日都是家庭時間。「我在家中不會使用電腦,公事上的電話也會關掉。」他兩個大女兒現於瑪利諾修院學校就讀小四及小二,最小的兩名子女就讀德萃幼稚園,計劃直升德萃小學。他們的課外活動也只選取音樂與運動兩項,「因這兩樣東西會跟隨孩子一生,但選甚麼範疇則看他們的興趣。」

他經常強調「愉快學習,精采童年」,「人生漫漫長路,任何階段都可讀書,但童年過去便沒有了。看到身邊朋友的孩子大得快,一下子便由天真到成熟,更覺得要多花時間陪伴子女。

Soundervolt 發表於 18-3-19 21:54
咁佢創校時二女都應該選擇升上自己學校啦,大女亦可以入當年去自己學校讀小二,咁好嘅話就算宜家轉都未遲 ...
其實我想問吓你 你小朋友學校啲校長校監佢哋自己啲小朋友係咪讀自己學校?佢哋又有冇改過名? 有冇離過婚? 你唔去搵吓你個小朋友啲校長校監嘅新聞?可能激死你啊
使唔使憎一間學校到咁呀

再講 你用咁多心機去留意一間你唔鍾意學校 你究竟立咩心腸
有咩居心呀 就算唔關我事都覺得你over 左

anderton 發表於 18-3-19 23:57
再講 你用咁多心機去留意一間你唔鍾意學校 你究竟立咩心腸
有咩居心呀 就算唔關我事都覺得你over 左 ...

你估我想嘅咩,上網或睇報紙嘅教育版經常見到徐生嘅訪問、軟性宣傳或有關佢或學校嘅新聞,跟本唔需要特別留意,佢同學校嘅見報率近年都算數一數二,好似佢尐新聞多到over咗喎....乜講事實都有問題?

anderton 發表於 18-3-19 23:53
其實我想問吓你 你小朋友學校啲校長校監佢哋自己啲小朋友係咪讀自己學校?佢哋又有冇改過名? 有冇離過婚? ...

特登由其他學校轉嚟阿仔學校教書(阿仔以前班主任由瑪利諾轉過嚟)為咗囝仔稍後用教職員身份成為必收生入讀學校大有人在。阿仔學校校監一定唔會結婚亦係唔會有會考都唔合格嘅人做校董會主席嘅。

不如您先答咗大家,學校咁好,點解辦學者嘅適齡子女唔親身去讀呢?

再講,你用咁多心機去捧呢間學校,如果呢間學校唔關您事,咁閣下又有乜居心呢又?

Soundervolt 發表於 18-3-20 00:15

特登由其他學校轉嚟阿仔學校教書(阿仔以前班主任由瑪 ...
你係為左人地而活定係為自己而活? 我唔會代人地答你問題 佢仔女讀邊間亦唔關我事
我只係見識過呢間學校嘅學生 見識過佢地個份自信同埋同學和同學之間自覺地用流利英語溝通
個個都好開心好活潑 所以我對間學校十分有好感
佢地拍埋你d名校子女到絶對唔會輸得去邊
睇少人地之前去了解下先啦

Soundervolt 發表於 18-3-20 00:15

特登由其他學校轉嚟阿仔學校教書(阿仔以前班主任由瑪 ...
我日日睇住間學校d學生返學放學 點都清楚過你掛 鬼叫我係附近咩我無居心架 講事實乍 唔好似你咁 上網搵下d新聞去攻擊人地間學校
目的何在呢?去証明你自己為自己子女作嘅選擇係正確?定係個校監同你有過牙齒印呀?

anderton 發表於 18-3-20 00:50
你係為左人地而活定係為自己而活? 我唔會代人地答你問題 佢仔女讀邊間亦唔關我事
我只係見識過呢間學校嘅 ...

您講嘅嘢好多唔使錢嘅學校都有啦,我相信閣下更加需要識認多尐其他學校,我同阿仔已經經歷整個小學階段,聯校活動亦認識大量傳統名校或普通學校嘅學生,出面大把呢尐所謂自信同埋同學和同學之間自覺地用流利英語溝通個個都好開心好活潑嘅學校。言語能力有幾好、幾有自信,比名校不遑多讓?呢尐標準十分之虛。如果要知水凖,又要比較成績,到時閣下又會話視成績如浮雲.....

不過我已講過多次,自己辦學而適齡子女唔讀,而要去一間傳統學校,唔使為其他人而活,只睇行為已經講唔過去。而且辦學人嘅操守及佢嘅資歷亦係對選校十分重要。

anderton 發表於 18-3-20 01:11
我日日睇住間學校d學生返學放學 點都清楚過你掛 鬼叫我係附近咩我無居心架 講事實乍 唔好似你咁 上網搵下d ...

究竟日日睇住學生返學,定係佢地自己被訪問講同報導嘅言行會更加係事實?若果你話我講事實係同呢間學校有牙齒印,咁又可唔可以話你同呢間學校有直接關係呢?

‹ 上一主題|下一主題