用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

FATSHIT 發表於 17-9-29 13:34
是,但我想信小提琴都仲計分,但可能真係冇以前吟多分,因為現在多左人識,但你仔吟勁我覺得很少人有這級數 ...
咪係囉.....鋼琴都唔係容易彈得好.......都要付出心血! 阿仔以前都係彈琴先.....點知接觸咗小提琴之後就無再理個鋼琴

kennyklt 發表於 17-9-29 13:07
睇下邊一類同學,十月十一月又收啲,一、二月又收啲,三、四月又收啲,七月放榜後都可以再收
...

江湖傳聞九龍區如宣X、SFX……之類,9月已操兵咁上DB面試,收咗一堆。之後應該係其他學校推薦生,又收一堆。其實到公開招生時,學位應所餘無幾

kennyklt 發表於 17-9-29 13:30
其實什麼問題都有可能,通常都好簡單,例如點解鍾意音樂,音樂對自己有咩意義,自己樂團經驗,未來對樂團 ...
真係無諗過, 謝謝提醒!

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 17-9-28 18:02
直資收左無得派位~~~

1.直資收左可選擇唔註冊
2. 註冊左直資都可以7月叩門

回覆 FATSHIT 的帖子

是否融入到,關鍵不在於階層,況且中產已不錯啊!其實囝仔的性格是否願意嘗試參與不同類形的活動更重要!

章太郎 發表於 17-9-29 12:10
自行一月要報名, DB一月先audition, DB邊有咁快出result, 唔可能註冊先再報LS了

仔一月中去DB audition, 第二天通知取錄。當時正是自行入表期間,所以要正常交自行申請表。所以如果今年今届DB audition後真係取錄又撞啱自行入表,咪照入自一LS,如LS對學生有興趣,自然又叫面試了。一於盡試!

章太郎    發表於 17-9-29 14:09

Hellomimi112 發表於 17-9-29 10:01
我仔吹小号的,上屆升中個market
幾喝,我真有運除了DB還有機會選擇。
你仔成績應也是超好

Hellomimi112 發表於 17-9-29 14:04
仔一月中去DB audition, 第二天通知取錄。當時正是自行入表期間,所以要正常交自行申請表。所以如果今年今 ...
想問吓, DB audition 除咗演奏樂器外, 還有答問環節嗎? 會另外再interview/測試學術成績嗎?

Hellomimi112 發表於 17-9-29 11:05
小号在管弦聲部很重要,一炒粉是死罪,比指揮爆到開花。不入樂團冇咁大壓力。
...
我仔學校指揮試過嬲到掟爛指揮棒

Hellomimi112 發表於 17-9-29 13:47
江湖傳聞九龍區如宣X、SFX……之類,9月已操兵咁上DB面試,收咗一堆。之後應該係其他學校推薦生,又收一堆 ...
係真的

DBS DGS HY GH YW 等名校,就算1500家長出席簡介會或1500表申請40-50個位都好。其實人哋學校本身都有一班原生小學的優質學生。所以嗰40-50個位,其實係俾:
1,成績全級考頭幾名的其他區學生
2,有音樂、體育、美術之特異功能學生
例如:英華男…..佢本身考體育特異功能隊的考生..以乒乓球為例,會安排一日打一場單循環比賽,打勝的頭1、2、3名就會有學位,當然,成績也要有一定水平啦。又或足球,就考用腳去控球……
音樂方面,以音樂為特異功能之學生,也要看是不是APA Junior….又或管弦樂團奇珍樂器高手等
DBS早兩年,也收了4個香港頭幾名的劍擊手讀中一

咁大家明白呢40-50個位,係收咩人啦….

bb630 發表於 17-9-29 14:27
想問吓, DB audition 除咗演奏樂器外, 還有答問環節嗎? 會另外再interview/測試學術成績嗎? ...

DB audition 有問問題的,如:跟邊個老師學小号?有否入學校管弦及管樂團?是否首席之類。面試方面只用了十五分鐘,大约是中文及英文各睇一篇文章然後答問題,另外比D很深的中文詞語比佢讀。十五分鐘根本睇唔到D學生水準,只夠時間觀察下學生對答是否正常及合理,相信學校已經有哂心水學生取唔取錄。

ANChan59 發表於 17-9-29 12:49
大家看看這個教務報告,男拔繼續分十個 streams 即是以前的 sets,不要被塘邊鶴誤導!

http://www.dbs.edu ...
我都係成日叫人睇 School Report,唔好相信坊間吹水,但係信既人唔多,始終香港興即食文化。

bb630 發表於 17-9-29 14:36
我仔學校指揮試過嬲到掟爛指揮棒

其實我同你係唔係又同校架呢!我哋指揮也掟指揮棒喎,定個個指揮都掟棒(︶︿︶)

lovecupid 發表於 17-9-29 16:04
DBS DGS HY GH YW 等名校,就算1500家長出席簡介會或1500表申請40-50個位都好。其實人哋學校本身都有一班原 ...
想講音樂方面, APA pre junior / junior 的 piano 係超勁, 而本身pre junior的大部份已是名小就讀, 正是原生嗰班優質學生

judy 發表於 17-9-29 13:20
直資,報幾多間都得,報DB冇成本。in幾多次冇所謂,一般人in 一次。聽聞LS有得second in 嘅9成9收,信不 ...
呢個聽聞其實唔太合邏輯,LSC 有 76 個自行學額,包括自己小學學生、友好學校,流出既學位唔夠一半,扣埋啲特異功能既揀卒位,淨翻可能無幾,第一輪面試有近900人,當係五揀一,都有成百幾二百人,點可能九成九呢?!

呢個聽聞其實唔太合邏輯,LSC 有 76 個自行學額,包括自己小學學生、友好學校,流出既學位唔夠一半,扣埋啲特異功能既揀卒位,淨翻可能無幾,第一輪面試有近900人,當係五揀一,都有成百幾二百人,點可能九成九呢?!

其實,關邏輯咩事?你係唔係想問合唔合理,合唔合常識,有冇可能做到之類?

其實,好多學校都係一次面試,例如SJC。點解LS冇可能做到有second in 的有99% 入呢?

仲有,我講明係聽番來嘅,你可以唔信。

Hellomimi112 發表於 17-9-29 16:12
其實我同你係唔係又同校架呢!我哋指揮也掟指揮棒喎,定個個指揮都掟棒(︶︿︶)
...
我肯定同你不同校, 因為我地平時學校排樂團, 大部份都帶啲cheap 琴返去, cello 首席都係帶個淘寶貨返學咋, 點會好似你校咁堅, 百幾二百萬放晒响地下

不過我大概估到你係邊間小學, 可能我地係同一個指揮都未定

點解LS冇可能做到有second in 的有99% 入呢?

諗諗吓要補充一下,99%在這里的用法是當形容詞用,比喻機會好高好高咁解。我估冇人去計過到底有幾多%,

bb630 發表於 17-9-29 16:50
我肯定同你不同校, 因為我地平時學校排樂團, 大部份都帶啲cheap 琴返去, cello 首席都係帶個淘寶貨返學咋,  ...

我應該唔係你估果間,因為我哋個指揮只係指我哋一間。而阿指揮就係阿仔小号老師,遇到呢個魔鬼教練,改變了我仔一生……
‹ 上一主題|下一主題