用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
go

Deleted   [複製鏈接]

deleted
   17    0    0    0

FATSHIT 發表於 17-9-28 10:05
各位家長好,想問下現讀緊小朋友既家長,若小朋友運動好一般,係咪上體育堂時會否跟不上﹗喇沙自行時冇運動 ...

Band 1成績 +運動勁 or Band 1成績+音樂勁 or Band 1aa成績,相信有以上條件應有面試機會。

FATSHIT 發表於 17-9-28 10:05
各位家長好,想問下現讀緊小朋友既家長,若小朋友運動好一般,係咪上體育堂時會否跟不上﹗喇沙自行時冇運動 ...
運動好既只係好少部分人,就好似大部分天鵝係白色,唔會因為有一、兩隻黑天鵝令到其他天鵝變成黑色。

王家爸爸 發表於 17-9-28 10:29
運動好既只係好少部分人,就好似大部分天鵝係白色,唔會因為有一、兩隻黑天鵝令到其他天鵝變成黑色。

...

我原本想回樓主,但開始觉得冇乜好回,以訛傳訛威力太強大了,講完都未必會信!

你的「神回」最好。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

DBS同LS係文法中學,又唔係去咗警察訓練學院,體能唔夠都唔使擔心。返DBS每日行steps或者drive,孭著書包上上落落其實已經幾多運動量。

小Monkey    發表於 17-9-28 16:00

kennyklt 發表於 17-9-28 11:21
DBS同LS係文法中學,又唔係去咗警察訓練學院,體能唔夠都唔使擔心。返DBS每日行steps或者drive,孭著書包上 ...

DBS 可以寄宿~~~

王家爸爸 發表於 17-9-28 10:29

...

黑白天鹅意思昰運動好又讀書好昰少部分?

醒目開學勳章

我都唔明點解會覺得全校都係運動健將。

brother4 發表於 17-9-28 11:49
黑白天鹅意思昰運動好又讀書好昰少部分?

我理解係少部分同學運動叻,唔會因此影響到全部同學都愛上運動。

kennyklt 發表於 17-9-28 12:09
我理解係少部分同學運動叻,唔會因此影響到全部同學都愛上運動。

thx

CALVEN 發表於 17-9-28 12:03
我都唔明點解會覺得全校都係運動健將。
同當年我喺英國讀書時,啲新加坡、馬來西亞同學問我香港係唔係成日有鎗戰一樣(當年香港興警匪片,又拍得好,係東南亞好流行)。
大部分唔解都係坊間傳聞,加上受各種因素影響(新聞、傳媒、電影等),又無去真實了解,更無動腦筋思考既綜合結果。

kennyklt 發表於 17-9-28 12:09
耳濡目染,氣氛上一定有啲幫助,但係幫助唔大。另外,鍾意睇同鍾意玩係好唔同。

王家爸爸 發表於 17-9-28 13:27
耳濡目染,氣氛上一定有啲幫助,但係幫助唔大。另外,鍾意睇同鍾意玩係好唔同。

...

咁相信DBS都有唔少玩運動既學生,咁多項運動都需要好大量學生參與,仲有音樂呢,只係,坊間經常無統一解釋何謂"叻",只將港代表果D先當"叻",玩運動一定要叻~~~

回覆 mcl203 的帖子

等於協恩MCS出過港姐D人咪覺得學生個個都係靚女一樣

2jkidsfather    發表於 17-9-28 14:41
王家爸爸    發表於 17-9-28 14:20

NeoMom 發表於 17-9-28 14:05
回覆 mcl203 的帖子

等於協恩MCS出過港姐D人咪覺得學生個個都係靚女一樣
入咗去之後,DNA突變,自然靚咗。

2jkidsfather    發表於 17-9-28 14:41

我都成日諗LS, DBS呢啲學校都應該重視樂團, 一團成幾廿人, 對人才需求都應該大, 但真係有咁多音樂又勁(講緊F.1都有起碼AT)而成績又勁既小朋友俾佢收咩?

bb630 發表於 17-9-28 14:44
我都成日諗LS, DBS呢啲學校都應該重視樂團, 一團成幾廿人, 對人才需求都應該大, 但真係有咁多音樂又勁(講緊 ...
呢兩間附屬小學有樂團,所以升上來巳有一部分,外面再收返啲加埋已不少。

楼主应該留意自己仔小学既師兄係有乜野强项,入到边d学校。自己歸納同分析一下~我女小学入LS既同学係1A成績加音樂(普通級数)但数学十二分好~

bb630 發表於 17-9-28 14:44
我都成日諗LS, DBS呢啲學校都應該重視樂團, 一團成幾廿人, 對人才需求都應該大, 但真係有咁多音樂又勁(講緊F.1都有起碼AT)而成績又勁既小朋友俾佢收咩?
呢啲級數既學校我估就多數會有嘞 (多人報又收得揀擇)

又唔使下下去到 AT 既, 八級入團都夠做了.

回覆樓主:

杜汶X好似派喇沙,最後DBS,其它藝人?
‹ 上一主題|下一主題