用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 9月就 P1 的入來傾下
樓主: MariaBB
go

9月就 P1 的入來傾下 [複製鏈接]

原帖由 llcathy2004 於 10-9-8 17:21 發表
今日C餐---阿仔話麻麻地,唔好再叫喎.
今日我阿仔食A餐佢話好食,但食唔晒....而飯商送左一set餐具都ok...今日阿仔去飯堂(有蓋操場)小息,但我喱隻豬仔留左個小食袋係飯堂 ,要聼日去搵下...佢話好彩有寫名.唔知會唔會搵得番呢?

原帖由 tom911 於 10-9-8 19:53 發表
今日阿女食A餐,佢話好味,但只食得一半,話好飽喎,都唔知係唔係!

其實中/普都係用普通話教,我都當左佢地係一科架喇!

今日食B餐,食鷄翼,他說很好食,下次又叫先。
昨天我發現基真網有普通話學,先到校本課程,之後去中文科,再選發聲字典,再打你要的字,再按即時發音就得,可以試試,不過有些字是不能發音,不過好過無。或去拼音教室,學吓發音都幾好啊。

原帖由 Mrs.Mo 於 10-9-8 17:31 發表
今日我阿仔食A餐佢話好食,但食唔晒....而飯商送左一set餐具都ok...今日阿仔去飯堂(有蓋操場)小息,但我喱隻豬仔留左個小食袋係飯堂 ,要聼日去搵下...佢話好彩有寫名.唔知會唔會搵得番呢? ...

你個仔個小食袋找到未啊,希望你能找到啦!

係呀,B餐阿仔食得晒啦!
有發聲字典呀?唔該晒!!我見個網好少更新,睇少左好多咯,係望下功課冊...係呢,我想問佢地交功課係一番到去就全部交晒出去,定等每科老師上堂叫交先交架?有時我問阿仔某啲習作係咪收左佢都唔係好記得.
原帖由 lydia.S 於 10-9-9 17:57 發表

今日食B餐,食鷄翼,他說很好食,下次又叫先。
昨天我發現基真網有普通話學,先到校本課程,之後去中文科,再選發聲字典,再打你要的字,再按即時發音就得,可以試試,不過有些字是不能發音,不過好過無。或去拼音教室,學吓發音都幾好啊。 ...

原帖由 llcathy2004 於 10-9-10 05:42 發表
係呀,B餐阿仔食得晒啦!
有發聲字典呀?唔該晒!!我見個網好少更新,睇少左好多咯,係望下功課冊...係呢,我想問佢地交功課係一番到去就全部交晒出去,定等每科老師上堂叫交先交架?有時我問阿仔某啲習作係咪收左佢都唔係好 ...

其實一返去有班主任課,有約十分鐘給時間給他們交錢、交回條和功課,因我們班主任有教三科,所以才交功課給他,但其他學科就跟每科老師上堂時才交,不過我現在才發現,原來如果你對那個學科有問題,你就要問這學科的老師或科主任,例如:你在課外活動有問題,你要去問課外活動負責的主任,但新入來怎知道誰人負責那樣,所以總結,如果你有問題最好到校務處問吓先,免得四處問,除了覺得自己麻煩外,他人都覺得你麻煩。還有,我覺得近日學校有很多改善的東西,小一至小三不用坐操場,而是坐有蓋操場,裏面是日日清潔,我自己就安心很多啦,而且排隊和守紀律方面都好像下了些功夫,這真是要稱讚訓導主任她在學校紀律方面付出的努力,我只是知道學校也要成長,是透過互動學習,誰都想學校好的。

原帖由 Mrs.Mo 於 10-9-8 17:26 發表
尋日做一張自我介紹工作紙(返家貼相),今日就做一張筆劃工作紙...........可能班主任忙掛 佢教中.常.普三科mouth:" />

我的班都是班主任教中.常.普三科,真是每個老師的處理方法吾同,昨天都有常識功課,讀中文課本亦巳讀了幾日,而且老師勤力到連昨天的導修課都用來教書,我個小朋放學時說今天要快啲返家做功課(他好緊張家課),我問他才知道,因他平時放學時很開心說:他怎樣快就做完,返家想做甚麼甚麼。

好學生!!
原帖由 lydia.S 於 10-9-10 08:28 發表

我的班都是班主任教中.常.普三科,真是每個老師的處理方法吾同,昨天都有常識功課,讀中文課本亦巳讀了幾日,而且老師勤力到連昨天的導修課都用來教書,我個小朋放學時說今天要快啲返家做功課(他好緊張家課),我問他才知道,因他平 ...

今日好失望 ,我個小朋友今天特別早起床,返到學校見有學生在玩,想他這次有得玩啦,怎知只有一年級無得玩,要讀圖書,以為課外活動有得玩,但又無,最後用來上普通話課,今日都無普通話課,無書上甚麼課,都吾知做甚麼???

黎緊有校際朗誦節,我見其他小學都搵緊人參賽,可能老師想睇下佢地邊個普通話得?
原帖由 lydia.S 於 10-9-10 16:44 發表
今日好失望 ,我個小朋友今天特別早起床,返到學校見有學生在玩,想他這次有得玩啦,怎知只有一年級無得玩,要讀圖書,以為課外活動有得玩,但又無,最後用來上普通話課,今日都無普通話課,無書上甚麼課,都吾知做甚麼??? :ang ...

原帖由 llcathy2004 於 10-9-10 19:43 發表
黎緊有校際朗誦節,我見其他小學都搵緊人參賽,可能老師想睇下佢地邊個普通話得?

巳找了五個人(我只是聽說),但是不是校際朗誦節就吾知啦,當然我個小朋友無份,其實講真,最好吾好啦!我的普通話又吾得,就算她話得,我都吾想,太大壓力。

其實我個小朋友都很喜歡班主任,我問他喜歡她甚麼,他說她教他很多知識,我都明白做老師很大壓力,而她只是盡責任,而開學的時候老師同全班講有一個同學需要老師和同學多多包容,所以她表現緊張(怕教吾完啲書),我都明白,而老師怎樣用課堂我無權過問,但我個人認為讀書時讀書,游戲時游戲是我教我的小朋友,可能是我太早講給他聽昨天有得玩,最後無得玩就很失望。
請問你們有否交英文上網那個延伸課程,知吾知在學校是不是一定會用來上課的,如果是,就不是鼓勵參與。

看了小一雜談,有些內容我們用得着,我亦很同意以下內容:
Take it easy.

老師的心態可能是,把留意到的事或他在校的情況去告訴你,不一定是投訴的,好讓家校合作。
老師有責任心,總好過愛理不理。

原帖由 tom911 於 10-9-11 15:16 發表

個個英文8寶箱,我無參加到, 我覺得好似無乜用咁!我個女自從星期三返全日食埋飯,第2日就唔想返學,開始有小一焦慮症出現, 乜都話驚,食唔晒d飯又話驚老師鬧,又話校車嬸嬸有些惡,個2日早上都喊到唔肯返學,話好 ...

啊媽,辛苦你,你吾好話他們有小一焦慮症,我們做家長都有焦慮症,EQ都低了,好似上次老師話要一星期學識中文和10月份有考試,他放學時就同我講叫我轉校,我就同他講其實所有學校都是這樣,可能期他學校更辛苦,有幾多學校巳默書,又有很多工課做,每日要讀課外書,基真算是可以啦,慢慢來一定得,再者,我叫他在小息認識一些新同學,或交換電話,平時談談班上發生的東西,可能有些幫助,之後他返學返得ok。 其實你個女驚是正常,接納她的情緒是很重要,還有一定要有充足睡眠,她很快會好啦!

原帖由 tom911 於 10-9-10 17:57 發表

下,我都唔知,見你咁講,我問過女女,個女都話無課外活動上,係上左普通話喎,係喇,又會咁既!

好彩有你地講下,都唔知,靠女女我乜都唔知! ...

我都你靠你地講先知學校既野,個女唔係好講,但就成日話有3個男仔經常聊佢,連食飯都聊,佢話好煩,我唸住啱啱先開學如果同班主任講好似唔知點咁,我唸班上總會有一些搞事的人,應該是避不了,只好叫阿女當佢地透明,不過我咁做真係唔知啱唔啱?

原帖由 tom911 於 10-9-11 15:16 發表

個個英文8寶箱,我無參加到, 我覺得好似無乜用咁!我個女自從星期三返全日食埋飯,第2日就唔想返學,開始有小一焦慮症出現, 乜都話驚,食唔晒d飯又話驚老師鬧,又話校車嬸嬸有些惡,個2日早上都喊到唔肯返學,話好 ...

本來我都唸往參加英文8寶箱,但睇睇下見只係網上學,應該作用唔大,所以結果無參加到

巳經打電話去問英語教育事務中心,原來不參加英文8寶箱,不用交回條,它亦和學校沒甚麼關係,只是鼓勵參與。

原帖由 小苦妹 於 10-9-12 07:54 發表

我都你靠你地講先知學校既野,個女唔係好講,但就成日話有3個男仔經常聊佢,連食飯都聊,佢話好煩,我唸住啱啱先開學如果同班主任講好似唔知點咁,我唸班上總會有一些搞事的人,應該是避不了,只好叫阿女當佢地透明,不過我 ...

小苦妹:當然是教你個女同他的同學說吾好啦!當他透明是無用的,就算講比老師聽,最多同他們轉位。
聽講我們班有幾個小朋友時常走出位,並在上星期巳有同學要罰,連我個小朋友返來都說他的同學時常叫他的名很煩,又會時不時拍他書包,一日拍四次都煩啦!
小苦妹我明你感受。
‹ 上一主題|下一主題